Στο εργαστήρι του Σωτήρη Δημητρίου. Το έργο του και η κριτική

Απονέμεται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

Έναρξη Μαθημάτων 29/10/2019

Πληροφοριες Προγραμματος

Προθεσμια Υποβολης Αιτησεων:
18/10/2019
Εναρξη Μαθηματων:
29/10/2019
Διαρκεια:
3 Μήνες (65 ώρες)
Πιστωτικες Μοναδες ECVET:
5,42

Πληροφοριες Προγραμματος

Προθεσμια Υποβολης Αιτησεων:
18/10/2019
Εναρξη Μαθηματων:
29/10/2019
Διαρκεια:
3 Μήνες (65 ώρες)
Πιστωτικες Μοναδες ECVET:
5,42
Έναρξη Μαθημάτων
29/10/2019

Η νέα σειρά προγραμμάτων με τίτλο «Στο Εργαστήρι του Συγγραφέα – Λογοτεχνία και Κριτική» απευθύνεται σε όσους αγαπούν την ανάγνωση και τη λογοτεχνία και επιθυμούν να γνωρίσουν σε βάθος το έργο σημαντικών σύγχρονων Ελλήνων και Ελληνίδων συγγραφέων.


Ο Σωτήρης Δημητρίου ανοίγει το εργαστήριό του και οι συμμετέχοντες τον παρακολουθούν να παρουσιάζει τα βιβλία του, να σχολιάζει και να διαβάζει τα κείμενά του, να περιγράφει τους ήρωες των βιβλίων του, να μιλά για την κριτική του έργου του, να εξομολογείται τα μελλοντικά του σχέδια και να αποκαλύπτει κρυφές πτυχές του τρόπου με τον οποίο γράφει.


Η μελέτη και η γραφή της λογοτεχνικής κριτικής αποτελούν σημαντικά θέματα του προγράμματος, αλλά εξετάζονται σε ένα ευρύ πλαίσιο που ξεπερνά την απλή κατανόηση των κειμένων, στοχεύοντας στην πλουσιότερη αντίληψη της πραγματικότητας και τελικά στην προσωπική ανάπτυξη του ατόμου μέσα από την μελέτη της λογοτεχνίας.


Το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι τη δεξιότητα να συνθέτουν ένα πολύπλευρο και εύστοχο κριτικό κείμενο (βιβλιοπαρουσίαση, άρθρο, ομιλία κ.λπ.), ενώ παράλληλα θα καλλιεργηθεί και θα οξυνθεί η αναγνωστική και η κριτική τους αντίληψη.

Βίντεο Προγράμματος

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο για το Πρόγραμμα

Εισαγωγή

Ο Σωτήρης Δημητρίου ξεχωρίζει ως μια από τις πιο χαρισματικές παρουσίες της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα με την ποιητική συλλογή Ψηλαφήσεις (1985). Γρήγορα τον κέρδισε ο πεζός λόγος, στον οποίο διακρίθηκε. Το 1987 έλαβε το βραβείο διηγήματος της εφημερίδος Τα Νέα. Οι συλλογές διηγημάτων του Η φλέβα του λαιμού (1998) και Η βραδυπορία του καλού (2001) τιμήθηκαν με το βραβείο διηγήματος περιοδικού Διαβάζω. Στη συλλογή Το κουμπί και το φόρεμα (2012) απονεμήθηκε το βραβείο διηγήματος Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη Ακαδημίας Αθηνών. Αξιοπρόσεκτη είναι η επίδοση του Δημητρίου και στο μυθιστόρημα. Το Ν' ακούω καλά τ' όνομά σου (1993) ήταν υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας. Τα κείμενά του έχουν γνωρίσει πολλές επανεκδόσεις και έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο με επιτυχία (Απ' το χιόνι του Σωτήρη Γκορίτσα, Τα οπωροφόρα της Αθήνας του Νίκου Παναγιωτόπουλου κ.ά.). Στο Εργαστήρι του επέλεξε να ασχοληθούμε με δύο έργα του: Τα οπωροφόρα της Αθήνας (2005), ένα ευρηματικό οδοιπορικό στους δρόμους της πρωτεύουσας, όπου ο συγγραφέας χαρτογραφεί και ανατέμνει την πορεία του βίου στη σύγχρονη Αθήνα, αναδεικνύοντας με αφηγηματική μαεστρία τον ρόλο της τέχνης μέσα σε αυτή. Και το μυθιστόρημα Σαν το λίγο το νερό (2008), ένα συγκινητικό οδοιπορικό που, αποτυπώνοντας την περιδιάβαση της ψυχής στην επίγεια και μετά θάνατον ζωή, αναδεικνύει πώς ο άνθρωπος διψά αενάως και αναζητά αιωνίως την ομορφιά του βίου, την τελειότητα, την ευτυχία.

Μαθήματα Προγράμματος

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:

 • Η Έννοια της Κριτικής
 • Συνθέτοντας ένα Κείμενο Κριτικής
 • Η Διαμόρφωση ενός Κριτικού Κειμένου
 • Ο Αναγνώστης ως Κριτικός
 • Οργάνωση του Κριτικού Κειμένου
 • Τελική Διαμόρφωση του Κριτικού Κειμένου
 • Εισαγωγή στο Έργο του- "Θάμπωσε ο Νους"
 • Ο Πεζοπόρος του Νου - «Τα Οπωροφόρα της Αθήνας» I
 • Ο Πεζοπόρος του Νου - «Τα Οπωροφόρα της Αθήνας» II
 • Ο Σωτήρης Δημητρίου και το Έργο του
 • Γνωριμία με τα Κείμενα
 • Γνωριμία με την Κριτική για τον Σωτήρη Δημητρίου
 • Ο Σωτήρης Δημητρίου για το Έργο του

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος Προγράμματος

Στοιχεία Ακαδημαϊκού Υπευθύνου

Σταυροπούλου Ερασμία
Σταυροπουλου Ερασμια
Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας, Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ

Πιστοποιητικά Προγράμματος

Δείτε δείγμα του χορηγούμενου Πιστοποιητικού

Πότε μπορώ να ξεκινήσω;

Απομένουν 0 μέρες για την υποβολή της αίτησης σου

Κόστος Προγράμματος

Ισχύει ειδική εκπτωτική πολιτική για Ανέργους (30%), Κατόχους Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων (30%), ΑΜΕΑ (25%), Πολύτεκνους (20%), κ.ά. Δείτε στον παρακάτω πίνακα πως διαμορφώνονται τα δίδακτρα για κάθε ομάδα που δικαιούται έκπτωση.

Εάν είχατε υποβάλει την αίτησή σας από 4/6/2019 μέχρι και 2/9/2019 πατήστε το κουμπί του early entry για να δείτε πως διαμορφώνονται τα δίδακτρα με έκπτωση 15% λόγω έγκαιρης προκράτησης θέσης.

Δείτε τις τιμές με το Early Entry:

Δίδακτρα Προγραμμάτων
Διάρκεια (μήνες) 3
Δίδακτρα (σε δόσεις) 280 € 238 €
Αριθμός δόσεων 2
Ποσό δόσης 140 € 119 €
Δίδακτρα (εφάπαξ) 266 € 226 €
Δίδακτρα με έκπτωση
Έκπτωση 10% 15% 20% 25% 30%
Δίδακτρα 252 € 214 € 238 € 202 € 224 € 190 € 210 € 179 € 196 € 167 €
Δόση 126 € 107 € 119 € 101 € 112 € 95 € 105 € 89 € 98 € 83 €
Εκπτωτική Πολιτική

Το E-Learning του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α., στο πλαίσιο του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της παροχής αυτοχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων εξ αποστάσεως επιμόρφωσης, εφαρμόζει ειδική εκπτωτική πολιτική για συγκεκριμένες κατηγορίες εκπαιδευόμενων. Αναφορικά με τους όρους χορήγησης εκπτώσεων και την εταιρική εκτπωτική πολιτική δείτε περισσότερα εδώ.

Κατηγορίες εκπαιδευόμενων που δικαιούνται έκπτωση στα δίδακτρα