«Η Δέσπω κάνει πόλεμο»

Οι γυναίκες στην επανάσταση του 1821
μέσα από τη λογοτεχνία
Δωρεάν εξ αποστάσεως Πρόγραμμα στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο της Επανάστασης του 1821 το 2021

* Ευχαριστούμε την Εκδοτική Αθηνών για την ευγενική παραχώρηση των εικόνων.

Το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του ΕΚΠΑ τιμά τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με ένα δωρεάν 2μηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσφέρεται στο ευρύ κοινό με στόχο να προβάλει τη σημαντική συμβολή των γυναικών στον πόλεμο του Εικοσιένα.
Το πρόγραμμα έχει τον τίτλο «Η Δέσπω κάνει πόλεμο» - Οι γυναίκες στην επανάσταση του 1821 μέσα από τη λογοτεχνία και εισηγήτρια είναι η Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, Σταυροπούλου Ερασμία.

Απευθύνεται σε όλους και όλες όσοι/-ες αγαπούν την Ιστορία και τη Λογοτεχνία και επιθυμούν να πληροφορηθούν για ένα παραγνωρισμένο θέμα: τη συμμετοχή των γυναικών στον Αγώνα του 1821 και πώς αυτή αποτυπώθηκε στη νεοελληνική λογοτεχνία.

Στόχος του προγράμματος είναι να προβάλει το ρόλο και να δείξει τη σημαντική συμβολή των γυναικών στον πόλεμο του 1821. Οι γυναίκες δεν υπήρξαν μόνο μέρος του άμαχου πληθυσμού που υπέφερε και θυσιάστηκε, αλλά αγωνίστηκαν και οι ίδιες, ενώ αρκετές διέθεσαν την περιουσία τους στον Αγώνα. Με το σχολιασμό μιας σειράς λογοτεχνικών έργων, αλλά και με αναφορές στον Τύπο και στα Απομνημονεύματα των αγωνιστών, θα παρουσιάσουμε επώνυμες ηρωίδες, όπως η Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, η Δέσπω Μπότσαρη, αλλά και ανώνυμες, όπως οι Μεσολογγίτισσες και οι Σουλιώτισσες, που έδειξαν έμπρακτα ότι ο πόλεμος δεν είναι μόνο αντρική υπόθεση. Τέλος θα γίνει λόγος για το συμβολισμό του γυναικείου φύλου, καθώς στην τέχνη έννοιες, όπως η Ελλάδα, η Ελευθερία και η Δόξα παρουσιάζονται ως γυναικείες μορφές.
Περισσότερες πληροφορίες για τη δομή του προγράμματος μπορείτε να βρείτε μέσω του οδηγού σπουδών (pdf).

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φιλομαθείς και φιλαναγνώστες, σε εκείνους που θέλουν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους για την Επανάσταση του 1821, σε φοιτητές ή πτυχιούχους πανεπιστημιακών τμημάτων γλώσσας και λογοτεχνίας ή σε διδάσκοντες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να βοηθηθούν στη διδασκαλία της λογοτεχνίας.

Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλλουν όσοι είναι άνω των 18 ετών από τις 15/3/2021 μέχρι και τις 6/9/2021.

Τα μαθήματα ξεκινάνε στις 20/9/2021. Η ολοκλήρωση του Προγράμματος οδηγεί σε Βεβαίωση Παρακολούθησης.