Αγγελάτος Δημήτρης
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δημήτρης Αγγελάτος είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1980) και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης-Paris IV (1987). Δίδαξε Νεοελληνική Φιλολογία, Συγκριτική Φιλολογία και Θεωρία Λογοτεχνίας στα Πανεπιστήμια Κρήτης (1989-1994) και Κύπρου (1994-2009). Από το 2009 είναι Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας Λογοτεχνίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα βιβλία και οι πολυάριθμες μελέτες του για κείμενα της νεοελληνικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας (κυρίως του 19ου και 20ού αιώνα) βασίζονται ερμηνευτικά στο μεθοδολογικό συνδυασμό Θεωρίας, Ιστορίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας, και έχουν σε μεγάλο ποσοστό, συγκριτολογικό και ειδολογικό χαρακτήρα, με διευρυμένο, τα τελευταία χρόνια, προσανατολισμό στα πεδία της Θεωρίας και της Ιστορίας της Τέχνης. Ο προσανατολισμός αυτός τον έχει οδηγήσει σε διακαλλιτεχνικού τύπου προσεγγίσεις, εξειδικευμένες στη σύγκλιση λογοτεχνίας και ζωγραφικής, μεταξύ των οποίων και η μονογραφία του: Λογοτεχνία και Ζωγραφική. Προς μια ερμηνεία της διακαλλιτεχνικής (ανα) παράστασης (Αθήνα, Gutenberg, 2017).
Αγγέλης Κωνσταντίνος
Αδαμίδης Πολύκαρπος
Αλεξιάδης Μηνάς
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης είναι Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Επίτιμο Μέλος (Καθηγητής) του Τμήματος Κλασικής Φιλολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου. Σπούδασε Μεσαιωνική και Νεώτερη Ελληνική Φιλολογία και Λαογραφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από όπου αποφοίτησε το 1972 με βαθμό «Άριστα». Σε όλη τη διάρκεια των σπουδών του, λόγω εξαιρέτου επιδόσεως, ήταν Υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Το 1982 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με βαθμό «Άριστα». Έκανε συμπληρωματικές σπουδές Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, Εθνογραφίας και Λαογραφίας στο University College και στο London School of Economics του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (1982-1983 και 1989-1990). Το 2008 εξελέγη ομόφωνα, με τιμητική μετάκληση, Καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέγραψε βιβλία και μελετήματα για τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό. Δημοσίευσε επίσης πολλά άρθρα, βιβλιοκρισίες, επιφυλλίδες κ.ά. σε περιοδικά, εφημερίδες, εγκυκλοπαίδειες, προλόγους σε βιβλία και έλαβε μέρος σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια Λαογραφίας και Πολιτισμού.
Αναγνωστόπουλος Κ. Δημήτριος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Αναγνωστόπουλος Κ. Δημήτριος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής, Επίτιμο μέλος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας. Εργάζεται ως υπεύθυνος της Υπηρεσίας Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα - Καισαριανής της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής στο Αιγινήτειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1976. Έλαβε την ειδικότητα της Νευρολογίας-Ψυχιατρικής από το Αιγινήτειο Νοσοκομείο (1983) και την ειδικότητα της Παιδοψυχιατρικής από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Αγία Σοφία» (1988). Επίσης εκπαιδεύθηκε στη Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία και έλαβε τον τίτλο του Ψυχαναλυτή-Ψυχοθεραπευτή από την Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (1996). Έγινε διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (1998), λέκτορας Παιδοψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (1999), επίκουρος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Αθηνών (2005), και μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Αθηνών (2010).
Αναπολιτάνος Διονύσιος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Διονύσιος Αναπολιτάνος είναι Ομότιμος Καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο Μεθοδολογία και Φιλοσοφία των Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών - Λογική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει βραβευθεί με το Johnsonian Prize in Philosophy για την καλύτερη μονογραφία ή διατριβή στη φιλοσοφία στις Η.Π.Α. για το έτος 1986. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό επιστημονικών μελετών σε περιοδικά διεθνούς κύρους και συλλογικούς τόμους.
Αντωνίου Αλέξανδρος-Σταμάτιος
Σύντομο Βιογραφικό
O Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου είναι Ψυχολόγος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σχολή Επιστημών της Αγωγής (Π.Τ.Δ.Ε.). Έχει βασικά πτυχία στην Ψυχολογία και τη Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές (M.Ed., M.Phil., Ph.D) στο University of Manchester της Μ. Βρετανίας και έχει εκπονήσει δεύτερη διδακτορική διατριβή με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στο School of Management του Πανεπιστημίου UMIST της Μ. Βρετανίας. Έχει διατελέσει Διευθυντής του Οργανισμού «Επάνοδος» του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Λογοθεραπείας του Π.Τ.Δ.Ε. - ΕΚΠΑ, Ειδικός σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), Συντονιστής του κλάδου της Οργανωσιακής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Ελλήνων Αποφοίτων του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ της Μ. Βρετανίας κ.ά. Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και ερευνητικών κέντρων και κριτής σε επιστημονικά περιοδικά (ελληνικά και διεθνή). Έχει συμμετάσχει και συντονίσει ελληνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υγείας, Εργασίας και ξένους φορείς και πανεπιστήμια. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 200 ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.
Αντωνόπουλος Χρήστος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Επίκουρος Καθηγητής Χρήστος Π. Αντωνόπουλος έλαβε το Δίπλωμα και το Διδακτορικό του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Τεχνολογίας Υπολογιστών από το αντίστοιχο Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών το 2002 και 2008 αντίστοιχα. Από το 2002 έχει συμμετάσχει σε πάνω από 15 Ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα (FP5,6,7 and Horizon 2020) και 6 Εθνικά, κατέχοντας θέσεις κλειδιά τόσο από τεχνικής/τεχνολογικής άποψης όσο και διαχειριστικής. Έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό (>100) ερευνητικών εργασιών σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια υψηλού κύρους, 13 κεφάλαια βιβλίων και είναι editor σε δύο (2) βιβλία. Για το δημοσιευμένο του έργο έχει λάβει πάνω από 900 ετεροαναφορές. Από το 2005 έχει απασχοληθεί και συνεργαστεί ως Senior ερευνητής για αρκετούς ερευνητικούς φορείς (Industrial System Institute (ISI) Patras, ECE Dept University of Patras, Technological and Educational Institute of Western Greece, Hellenic Open University) αλλά και βιομηχανικές εταιρίες (INTRACOM-Telecom, NOESIS). Έχει αξιολογήσει σημαντικό αριθμό ερευνητικών εργασιών για υψηλού κύρους περιοδικά και συνέδρια (IEEE, ACM, Elsevier, Springer and Hindawi, MDPI) και έχει διατελέσει συνδιοργανωτής, PC/TC member και session chair σε σημαντικό αριθμό διεθνών συνεδρίων. Τα βασικά ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα πεδία: Wireless Networks, Communication Protocols, Network Simulation, Embedded Software, Sensor Networks, IoT, Cross-Layer protocols, Wireless Networks power optimization, Internet of things, Cyberphysical systems.
Απόστολος Σταβέλας
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Απόστολος Ν. Σταβέλας σπούδασε Παιδαγωγικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Φιλοσοφία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι μεταπτυχιακές του σπουδές στη Φιλοσοφία διεξήχθησαν στο The University of Glasgow. Η διδακτορική του διατριβή στην ίδια θεματική υποβλήθηκε στον Τομέα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών. Ως ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών συμμετείχε σε επιστημονικές αποστολές και είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος ερευνητικών προγραμμάτων, στο πλαίσιο των οποίων συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχικής Δημοκρατίας και με άλλους επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Αραμπατζής Γεώργιος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Γεώργιος Αραµπατζής σπούδασε φιλοσοφία στο Παρίσι. Υπότροφος της Γαλλικής Κυβέρνησης, Διδάκτωρ µε άριστα της École de Hautes Études en Sciences Sociales. Πραγµατοποίησε µετα-διδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήµιο του Τορίνο µε υποτροφία της Ιταλικής Κυβέρνησης. Από το 1998 έως το 2012 εργάσθηκε ως Ερευνητής στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδηµίας Αθηνών. Το 2010 εκλέχθηκε στο Πανεπιστήµιο Αθηνών όπου και διορίσθηκε το 2012. Υπήρξε προσκεκληµένος Ερευνητής-Καθηγητής στο Πανεπιστήµιο του Princeton (ΗΠΑ), στο Πανεπιστήµιο του Texas στο Austin (ΗΠΑ), στο Πανεπιστήµιο του Ελσίνκι (Φινλανδία), στο Πανεπιστήµιο του Καρόλου στην Πράγα (Τσεχία), στο Πανεπιστήµιο του Ιασίου (Ρουµανία) κ.α. Έδωσε διαλέξεις περί βυζαντινής φιλοσοφίας στα ανωτέρω Πανεπιστήµια και σε άλλα, ενώ δίδαξε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης (αρχαία και βυζαντινά φιλοσοφικά κείµενα, 1998-2001), στο Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα του τοµέα Φιλοσοφίας, τµήµατος Φ-Π-Ψ του Πανεπιστηµίου Αθηνών (από το 2006) και στο Βυζαντινό Τµήµα της École de Hautes Études en Sciences Sociales (2009, 2010). Έχει συµµετάσχει µε ανακοινώσεις σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια και είναι µέλος Ελληνικών και Διεθνών Φιλοσοφικών Εταιρειών.
Αργυρός Αντώνιος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Αντώνης Π. Αργυρός είναι μαχόμενος Δικηγόρος ΑΠ (1976) με εξειδίκευση στα θέματα Δημοσίου Δικαίου, συγγραφέας, τ. Αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος της συντακτικής επιτροπής του Περιοδικού του ΔΣΑ «Νομικό Βήμα». Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων: Υπουργός Επικρατείας, μέλος του Δικαστηρίου των άρθρων 88,99Σ, Ειδικός Νομικός, Σύμβουλος του Υπουργικού Συμβουλίου για θέματα δημοσίου δικαίου, Νομικός Σύμβουλος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Ελληνικών ΑΕΙ (2011-2014), Μέλος της Επιτροπής Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών του άρθρου 6 παρ. 1 του νόμου 3898/2010 του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εξεταστής στις εξετάσεις υποψηφίων δικαστών της ΕΣΔΙ. Με επιστημονική δράση, άρθρα και σχόλια σε δικαστικές αποφάσεις δημοσιευμένα σε γνωστά νομικά περιοδικά. Είναι συγγραφέας επιστημονικών βιβλίων μεταξύ των οποίων: «Η Δίκαιη Ικανοποίηση Λόγω Υπερβάσεως της Εύλογης Διάρκειας της Δίκης», Πρόλογος: Παναγιώτης Ο. Πικραμμένος, Εκδόσεις Σάκκουλα, 2015 και «Αστική ευθύνη του Δημοσίου και το δικαίωμα αποζημίωσης», Νομική Βιβλιοθήκη, 2021, κ.ά.
Αριστείδης Ηλιόπουλος
Ασημακόπουλος Δημοσθένης
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Ασημακόπουλος Δημοσθένης το 1973 απέκτησε το Δίπλωμα (DIPLOMA) του University College London του τμήματος Ηλεκτρονικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Το 1976 ολοκλήρωσε το Διδακτορικό Δίπλωμα του Τμήματος Ηλεκτρονικών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του University College London (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου), ενώ από το 1987 μέχρι σήμερα είναι Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει το αντικείμενό του από το 1973 μέχρι σήμερα, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό. Έχει καθοδηγήσει σημαντικό αριθμό διδακτορικών και πτυχιακών εργασιών, Ελληνικών και Αλλοδαπών Πανεπιστημίων. Σήμερα οι συνεργάτες του έχουν καταξιωθεί σε θέσεις ΔΕΠ όλων των βαθμίδων σε ΑΕΙ, Καθηγητές ΤΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει πλούσιο συγγραφικό ελληνόγλωσσο και ξενόγλωσσο.
Ασημακοπούλου Μαργαρίτα-Νίκη
Αυθίνος Ιωάννης
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Γιάννης Δ. Αυθίνος απέκτησε το Διδακτορικό του Δίπλωμα (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το 1993, με ειδικότητα στη Διοίκηση Αθλητισμού. Το 1991 απέκτησε το Certificate του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με ειδικότητα στο Αθλητικό Μάρκετινγκ και ολοκλήρωσε το Master (M.A.) στο Πανεπιστήμιο του Γουέστερν Μίσιγκαν, με ειδικότητα στη Διοίκηση Αθλητισμού (1986). Είναι πτυχιούχος της Εθνικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής Αθηνών (1982) (εξομοίωση με ΤΕΦΑΑ – ΕΚΠΑ το 1989).
Είναι Τακτικός Καθηγητής Αθλητικής Διοίκησης στο ΕΚΠΑ (ΤΕΦΑΑ), Συγγραφέας και επιμελητής επιστημονικών βιβλίων και άρθρων αθλητικής διοίκησης και μάρκετινγκ, τ. Διευθυντής μεταπτυχιακού προγράμματος του ΤΕΦΑΑ «Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός», τ. Διευθυντής Τομέα Θεωρητικών επιστημών του ΤΕΦΑΑ, Υπεύθυνος κύκλου σπουδών: Αθλητική Διοίκηση. Έχει διατελέσει Υπεύθυνος ομάδων εθελοντών στο τμήμα εξυπηρέτησης φιλάθλων του Ολυμπιακού Σταδίου των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ το 2000, Υπεύθυνος προθερμαντηρίων του Ολυμπιακού σταδίου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, Επιστημονικός σύμβουλος αθλητικού μάρκετινγκ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κολύμβησης Πισίνας 25μ. το 2000, Επιστημονικός Σύμβουλος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας σε θέματα διοίκησης και αθλητικού μάρκετινγκ από το 1996 έως το 2000, Μέλος οργανωτικής επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου Υδατοσφαίρισης «FINA Cup» και υπεύθυνος μάρκετινγκ το 1997, Επιστημονικός σύμβουλος αθλητικού μάρκετινγκ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου «Αθήνα 1997».
Βασιλείου Δημήτριος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δημήτρης Βασιλείου είναι Καθηγητής Τραπεζικής Διοίκησης του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών
Σπουδών «Διοίκηση Επιχειρήσεων (University of Athens Master of Business Administration – MBA)» και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τραπεζικής (Athens Banking Laboratory) του Εθνικού και Καποδιστριακού
Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, είναι Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τραπεζική, Χρηματοοικονομική και Χρηματοοικονομική Τεχνολογία (FinTech)» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Kent at Canterbury του Ηνωμένου Βασιλείου (UK), όπου του απονεμήθηκαν τα πτυχία M.A. και Ph.D. Ο Δημήτρης Βασιλείου υπήρξε Καθηγητής Τραπεζικής Διοίκησης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και Διευθυντής των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τραπεζική» και «Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ)». Υπήρξε επίσης Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και Διευθυντής του κοινού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τραπεζική, Λογιστική και Χρηματοοικονομική» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Ο Δημήτρης Βασιλείου διαθέτει πολύχρονη επαγγελματική και διδακτική εμπειρία. Δίδαξε για πάνω από 20 έτη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου διετέλεσε Επίκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Διοίκησης, με μονιμότητα, και Λέκτορας Χρηματοοικονομικής Διοίκησης. Έχει συγγράψει πολλά βιβλία στα γνωστικά αντικείμενα της χρηματοοικονομικής και της λογιστικής. Έχει διδάξει ευρέως σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο πλήθος μαθημάτων και έχει δημοσιεύσει και παρουσιάσει περισσότερα από 80 άρθρα του σε ελληνικά και ξένα διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια.Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη Τραπεζική, Χρηματοοικονομική, Επενδύσεις, Διαχείριση Χαρτοφυλακίου και Λογιστική.
Βατσανίδου Άννα
Σύντομο Βιογραφικό
Η Δρ. Άννα Βατσανίδου, Επ. Καθηγήτρια στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ, με γνωστικό αντικείμενο Γεωργία Ακριβείας και Αειφορική Παραγωγή, είναι Γεωπόνος με μεταπτυχιακές σπουδές στα ολοκληρωμένα συστήματα αγροτικής παραγωγής και διδακτορικό στην Περιβαλλοντική εκτίμηση νέων τεχνολογιών στη γεωργία (Environmental Assessment of New Technologies: Two case studies, in a pear orchard and in energy crops) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η Δρ. Βατσανίδου έχει εργαστεί ως Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Ινστιτούτο Βιο-οικονομίας και Αγροτεχνολογίας (ΙΒΟ) με αντικείμενο έρευνας στην «Εκτίμηση περιβαλλοντικού αποτυπώματος στον αγροδιατροφικό τομέα με τη μέθοδο της ανάλυσης κύκλου ζωής (LCA)», καθώς και ως Εξωτερική Συνεργάτης ερευνήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εργάστηκε επίσης στο παρελθόν ως γεωπόνος σε δημόσιους φορείς και τελευταία στον ιδιωτικό φορέα, αλλά και στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στην διαχείριση και υλοποίηση ερευνητικών έργων.
Η Δρ. Βατσανίδου έχει συμμετάσχει σε αρκετά ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα (PAVET action, FP7, ICT AGRI: FutureFarm & RoboFarm Projects, Interreg - MED: PEFMED Project, Η2020-Era-Gas-ICT AGRI: Mels and Milkey Projects, H2020: PoliRural, Organic Plus, DITECT Projects, Prima 2018: Zeroparasitic) όπως και σε εθνικά έργα της ΓΓΕΚ (Nexus, RIS3 Agro-nutrition: SmartOliveGrove, EDK: SmartPeach, InsectFeedAroma, European NextGenerationEU: Innovations in Plant Protection for sustainable and environmentally friendly pest control, and Interconnected Smart Cities for Greece 2.0). Επίσης έχει 13 εργασίες σε περιοδικά με κριτές, 1 κεφάλαιο βιβλίων, καθώς και περισσότερες από 35 άλλες δημοσιεύσεις (π.χ. πρακτικά συνεδρίων κ.λπ.). Επιτέλεσε φιλοξενούμενη εκδότης σε διεθνές περιοδικό, αλλά και έχει συμμετάσχει στη ομάδα επιμέλειας ενός βιβλίου.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην αξιολόγηση και ανάπτυξη τεχνικών γεωργίας ακριβείας και στην εκτίμηση και ανάλυση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και μεταποίησης του αγροδιατροφικού τομέα με τη μέθοδο της ανάλυσης κύκλου ζωής (LCA).
Βλασσοπούλου Μαρία
Σύντομο Βιογραφικό
Βλαχάδη Μαρία
Σύντομο Βιογραφικό
Η Δρ. Μαρία Βλαχάδη είναι Λέκτορας ΠΔ 407 στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα γνωστικά αντικείμενα «Μεταναστευτική Πολιτική» και «Πολιτικές Διαχείρισης της Μεταναστευτικής-Προσφυγικής Κρίσης». Το 2004 ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και το 2009 απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Εκπαίδευση από το Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ. Έως το 2017 δίδαξε ως Λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης το γνωστικό αντικείμενο «Μειονότητες και Πολιτική». Έχει διδάξει ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, στη Σχολή Δοκίμων Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Εθνικής Ασφάλειας της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και στη Σχολή Επιμόρφωσης-Μετεκπαίδευσης της ΠΥΡ.Α. Μεταξύ άλλων, έχει διδάξει «Ρατσισμός και Μειονότητες» στο ΜΠΣ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο ΠΜΣ «Βιώσιμη Ανάπτυξη» στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Είναι Διαλέκτρια στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) και στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης (MPSOTC-Multinational Peace Support Operations Training Center) και Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Ερευνητών ΕΚΕΟ (Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων). Διαθέτει πλούσιο Συγγραφικό Έργο, Συμμετοχή σε Συλλογικούς Τόμους, Άρθρα σε Βιβλία-Πρακτικά Συνεδρίων, Άρθρα σε Επιστημονικά Περιοδικά και Εφημερίδες, Εισηγήσεις σε Διεθνή και Πανελλήνια Συνέδρια, Επιστημονικές Ημερίδες, με Συμμετοχή σε Συλλογικές Έρευνες-Μελέτες-Επιστημονικά Προγράμματα-Διαλέξεις-Παρουσίαση Βιβλίων. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα είναι: Μεταναστευτική Πολιτική της Ε.Ε, Ζητήματα Συνόρων: Συνοριακοί Έλεγχοι, Δικαιώματα και Μετανάστευση, Πολιτική Ασύλου, Μειονότητες και Πολιτική, Κοινωνικός Αποκλεισμός των Μεταναστών και Πολιτικές Ένταξης στην Ελλάδα, Ελληνική Πολιτισμική Ταυτότητα και Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, Ρατσισμός-Ξενοφοβία-Διαπολιτισμική Επικοινωνία-Κοινωνική Διαστρωμάτωση, Στρατηγικό-Διαπολιτισμικό Μάνατζμεντ, Διαπολιτισμική Διαμεσολάβηση-Διαμεσολαβητής, Εκπαίδευση: Πολιτισμικές Διαφορές και Κοινωνικές Ανισότητες.
Βλαχογιαννόπουλος Παναγιώτης
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος είναι καθηγητής Παθολογίας-Ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Έχει δημοσιεύσει πλήρεις εργασίες σε περιοδικά του εξωτερικού με κριτές, ανασκοπήσεις σε διεθνή περιοδικά, ενδιαφέρουσες περιπτώσεις, δημοσιεύσεις σε πρακτικά ξένων συνεδρίων και κεφάλαια σε ξενόγλωσσα βιβλία με διεθνή κυκλοφορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην 18η έκδοση του βιβλίου Harrison’s Principles of Internal Medicine, έχει συγγράψει το κεφάλαιο: “Antiphospholipid antibody syndrome”. Εργάζεται πάνω στην μελέτη των αυτοαντισωμάτων και άλλων ορολογικών δεικτών για την παρακολούθηση, πρόγνωση και αναζήτηση θεραπευτικών επιλογών σε ασθενείς με αυτοάνοσα συστηματικά νοσήματα. Έχει διενεργήσει κλινικές, και ανοσογενετικές μελέτες, καθώς και μελέτες της παθογένεσης του συνδρόμου αντιφωσφολιπιδίων, καθώς επίσης επιδημιολογικές, κλινικές και θεραπευτικές μελέτες επί του συστηματικού σκληροδέρματος. Μελετά, εκτός των άλλων, τις νευρο-ενδοκρινικές διαταραχές, όπως διαταραχές του άξονα του stress και της προσωπικότητας στους ασθενείς με αυτοάνοσα συστηματικά νοσήματα.
Βοσκός Ιωάννης
Βραχόπουλος Γρ. Μιχάλης
Γαζούλη Μαρία
Σύντομο Βιογραφικό
Η Μαρία Γαζούλη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1994 αποφοίτησε από το τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ, ενώ το 1999 ολοκλήρωσε την πρώτη της διδακτορική διατριβή με θέμα: “Χαρακτηρισμός πλασμιδιακών κεφαλοσπορινασών στα είδη Klebsiella pneumoniae και Escherichia coli” στο τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ. Το 2003 ολοκλήρωσε τη δεύτερη διδακτορική της διατριβή με θέμα: «Βιοχημική, Γενετική και Μοριακή αντίδραση των κλινικών στελεχών Klebsiella pneumoniae στα β-λακταμικά αντιβιοτικά» στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Έχει πραγματοποιήσει μετεκπαίδευση σε πανεπιστήμια του Ην. Βασιλείου και των Η.Π.Α. Έχει διδάξει σε αρκετά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, καθώς και σε άλλες Σχολές. Έχει υπάρξει επιστημονική υπεύθυνη και μέλος εξεταστικών επιτροπών σε πλήθος διδακτορικών διατριβών. Παράλληλα έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό Ερευνητικών Εργαστηρίων, Ερευνητικών Προγραμμάτων, καθώς και σε Ευρωπαϊκές Επιτροπές και Δίκτυα. Είναι μέλος αρκετών Επιστημονικών Εταιριών. Είναι μέλος ή/και σύμβουλος στις συντακτικές επιτροπές πλήθους Επιστημονικών περιοδικών. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 200 επιστημονικές δημοσιεύσεις, ενώ έχει συμμετάσχει στη συγγραφή αρκετών βιβλίων. Έχει λάβει δύο υποτροφίες αλλά και πλήθος βραβείων και επαίνων για την επιστημονική της δραστηριότητα.
Γαλανάκη Ευαγγελία
Γέμτου Ελένη
Σύντομο Βιογραφικό
H Ελένη Γέμτου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (Ι.Φ.Ε), της Σχολής Θετικών Επιστημών (Σ.Θ.Ε.) του Ε.Κ.Π.Α., με γνωστικό αντικείμενο την Ιστορία της Τέχνης με έμφαση στη σχέση της με τις Επιστήμες. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στο Ludwig Maximilian Universitaet Μονάχου (L.M.U.), ενώ εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Έχει εργαστεί σε μουσεία και στον οίκο δημοπρασιών Christie’s (υπεύθυνη του τμήματος εκπαίδευσης), ενώ από το 2005 είναι μέλος ΔΕΠ στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης. Από το 2017 είναι μέλος ΣΕΠ στην ΕΠΟ20 του ΕΑΠ. Είναι, επίσης, μέλος της συντακτικής επιτροπής και κριτής άρθρων στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Rupkatha. Journal on Interdisciplinary Studies in Humanities». Έχει ευρύ διδακτικό έργο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ έχει επιβλέψει μεγάλο αριθμό πτυχιακών εργασιών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη σχέση τέχνης και επιστήμης και γενικότερα στον ρόλο της τέχνης στο πλαίσιο άλλων κοινωνικών και πνευματικών δραστηριοτήτων. Έχει δημοσιεύσει δύο ελληνικές μονογραφίες (Ιστορία της Τέχνης: Μια επιστημολογική θεώρηση, Αθήνα: Εκδοτική 2017 & Τέχνη και Επιστήμη. Ερμηνευτικές προσεγγίσεις στη Μοντέρνα και Σύγχρονη Τέχνη μέσα από την επίδραση της Επιστήμης, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο 2018) και περισσότερα άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά με κριτές.
Γεωργαντζίνος Στυλιανός
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ. Γεωργαντζίνος Στυλιανός απέκτησε το Δίπλωμα Μηχανολόγου & Αεροναυπηγού Μηχανικού από το τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών το 2005. Το 2007 απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στη Διοίκηση Παραγωγής από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το 2009 ΜΔΕ σε Management Business Administration από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το 2010 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στο Σχεδιασμό με Η/Υ, τις μεθόδους υπολογιστικής μοντελοποίησης και ανάλυσης καινοτόμων δομών, υλικών, κατασκευών, συστημάτων και παραγωγής. Έχει διδάξει μαθήματα σχετικά με το σχεδιασμό, την ανάλυση, τις υπολογιστικές μεθόδους, την παραγωγή και τη βελτιστοποίηση σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο ΕΑΠ, στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και στα ΤΕΙ Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας. Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει πλήθος δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά υψηλού βαθμού απήχησης, βιβλία και συνέδρια. Το επιστημονικό του έργο έχει σημαντική αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο με μεγάλο πλήθος ετεροαναφορών, ενώ αποτελεί μέλος της συντακτικής επιτροπής διεθνών περιοδικών, προσκεκλημένος ομιλητής και μέλος οργανωτικής επιτροπής διεθνών συνεδρίων. Έχει συνεργαστεί σε πλήθος ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων σε θέματα σχεδιασμού, ανάλυσης, παραγωγής και υπολογιστικών μεθόδων.
Γκιόκας Γεώργιος
Σύντομο Βιογραφικό
Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2006 υπηρετεί στην Β΄ Χειρουργική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, ως υπεύθυνος της ΜΕΘ.
Γολεμάτη Σπυρέττα
Γονιδάκης Φραγκίσκος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Φραγκίσκος Γονιδάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εκπαιδευτεί στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία, στη Συστημική Θεραπεία Οικογένειας και στη Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία. Εργάζεται στη Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής της Α΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Οι επιστημονικές του δραστηριότητες εστιάζονται κυρίως στη Διαπολιτισμική Ψυχιατρική, στις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής και στην Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα και με την εκπαίδευση και εποπτεία ειδικών της ψυχικής υγείας στην αντιμετώπιση των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής. Έχει διατελέσει Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Φοιτητικής Επιτροπής Αιμοδοσίας, Γενικός Γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Ειδικευόμενων Ψυχιατρικής και της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς. Είναι συν-συγγραφέας διαφόρων βιβλίων πάνω στο γνωστικό του αντικείμενο.
Γοργούλης Βασίλης
Σύντομο Βιογραφικό
O Δρ. Βασίλης Γοργούλης είναι Καθηγητής και Διευθυντής στο Εργαστήριο Ιστολογίας - Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επικεφαλής της Ομάδας Μοριακής Καρκινογένεσης. Επίσης, είναι Συνεργαζόμενος Καθηγητής στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και Honorary Professor, Institute of Cancer Sciences, University of Manchester. Είναι μέλος της European Molecular Biology Organization (EMBO). Οι κύριες ερευνητικές κατευθύνσεις με τις οποίες ασχολείται ο Δρ. Γοργούλης και η ερευνητική του ομάδα είναι: οι μηχανισμοί πρόκλησης γενωμικής αστάθειας στην καρκινογένεση, ο ρόλος του βιοχημικού μονοπατιού απόκρισης σε βλάβες του DNA (DNA-Damage Response - DDR) ως αντικαρκινικός φραγμός, και ο ρόλος του ως παράγοντας Cdc6 κατά την καρκινογένεση.
Ο Δρ. Γοργούλης έχει αναπτύξει συνεργασίες με διεθνώς αναγνωρισμένους ερευνητές όπως οι Καθηγητές T.D. Halazonetis, M. Oren, J. Bartek και άλλοι, διατηρώντας συνολικά συνεργασίες με περισσότερα από 14 διεθνή ερευνητικά εργαστήρια. Το ερευνητικό του έργο έχει στηριχτεί και συνεχίζει να ενισχύεται από διεθνείς και εθνικές χρηματοδοτήσεις.
Έχει δημοσιεύσει 211 διεθνείς εργασίες σε αναγνωρισμένα, έγκριτα περιοδικά μετά από κρίση με περισσότερες από 12.000 βιβλιογραφικές αναφορές στο ερευνητικό του έργο. Ο δείκτης h είναι 49. Διαθέτει, επίσης, πάνω από 150 παρουσιάσεις σε
επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες κ.λπ., ενώ έχει συγγράψει επίσης 7 κεφάλαια σε διεθνή συγγράμματα.
Έχει λάβει πάνω 30 διεθνή βραβεία, διακρίσεις και υποτροφίες στη διάρκεια της εκπαιδευτικής και ερευνητικής του πορείας (ενδεικτικά, είναι ο πιο συχνά αναφερόμενος Έλληνας ερευνητής - highly cited). Είναι κριτής σε 54 διεθνή έγκριτα περιοδικά, ενώ έχει διατελέσει κριτής σε 15 διεθνείς και εθνικές επιτροπές κρίσης ερευνητικών προγραμμάτων. Το έργο της Ομάδας Μοριακής Καρκινογένεσης έχει συμπεριληφθεί ως σημείο αναφοράς στην ιστορία της έρευνας πάνω στην καρκινογένεση και του κυτταρικού κύκλου (Malumbres & Barbacid, Nature Reviews Cancer, 2009).
Το εκπαιδευτικό του έργο περιλαμβάνει διδασκαλία του μαθήματος Ιστολογίας και Εμβρυολογίας σε προπτυχιακούς φοιτητές Ιατρικής και Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ, καθώς και μαθημάτων Κυτταρικής Βιολογίας σε μεταπτυχιακούς φοιτητές (ΜΔΕ) του ΕΚΠΑ. Έχει επιβλέψει πάνω από 20 διδακτορικούς φοιτητές (τα τελευταία 5 χρόνια), 5 μεταδιδακτορικούς φοιτητές, 3 προπτυχιακούς διπλωματικούς φοιτητές και 4 διπλωματικούς φοιτητές από ΜΔΕ.
Ο Δρ. Γοργούλης ασχολείται και με την Μοριακή Διαγνωστική - Παθολογία και είναι συντονιστής για λογαριασμό της European Society of Pathology στα πλαίσια του προγράμματος European Quality Assessment Scheme for Testing KRAS Mutations in Colorectal Cancer.
Γραμματάς Θεόδωρος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Θόδωρος Γραμματάς γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1951. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1976, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία και τη Θεατρολογία στο Παρίσι στα Πανεπιστήμια Paris III, Paris X και την Ecole Pratique des Hautes Etudes. Έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Paris X το 1979 με θέμα διατριβής "La notion de liberte chez Nikos Kazantzakis". Από το 1994 είναι καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο γνωστικό αντικείμενο Νεοελληνικό Θέατρο και Πολιτισμός. Τομέας των ερευνητικών και διδακτικών ενδιαφερόντων του το νεοελληνικό θέατρο, η συγκριτική θεατρολογία, η κοινωνιολογία και η σημειολογία του θεάτρου, το θέατρο για παιδιά και νέους, το θέατρο στην εκπαίδευση. Είναι μέλος του International Biographical Centre του Κέιμπριτζ και του American Biographical Institute, και έχει τιμηθεί με το βραβείο του Νίκου Καζαντζάκη (1991).
Δαρβίρη Χριστίνα
Σύντομο Βιογραφικό
Η Δαρβίρη Χριστίνα είναι Καθηγήτρια Δημόσιας υγείας και Προαγωγής Υγείας της Ανωτάτης εκπαιδεύσεως. Είναι διδάκτωρ Προαγωγής Υγείας - Τομέας κοινωνικής ιατρικής πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει επί σειρά ετών το μάθημα «Προαγωγής και Αγωγής Υγείας» στην Ανωτάτη εκπαίδευση και είναι υπεύθυνη τομέα στο γνωστικό αυτό αντικείμενο. Έχει μετεκπαιδευτεί επί 4ετία στις ΗΠΑ Πανεπιστήμιο Berkeley Σχολή Δημόσιας Υγείας - Πανεπιστήμιο San Francisco Σχολή επιστημών Υγείας. Έχει διατελέσει φιλοξενούμενη Καθηγήτρια Ερευνήτρια του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ. Είναι Κύρια Ερευνήτρια σε πολλές έρευνες. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Προαγωγή της Υγείας και Ποιότητας ζωής, για τα οποία έχει συγγράψει Μονογραφίες και έχει κάνει πολλές Δημοσιεύσεις.
Δασκαλάκης Δημοσθένης
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δημοσθένης Δασκαλάκης είναι Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής, Πρόεδρος του Π.Τ.Δ.Ε., Μέλος της Συγκλήτου του Ε.Κ.Π.Α., Διευθυντής του Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών και Αναπληρωτής Πρόεδρος Τμήματος. Είναι Υπεύθυνος του «Παρατηρητηρίου Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας» του Εργαστηρίου Κοινωνικών Επιστημών του Π.Τ.Δ.Ε. του Ε.Κ.Π.Α., στο οποίο έχει διατελέσει και Διευθυντής. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολλά άτυπα και επίσημα Fora της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών. Επίσης, έχει αναλάβει κατά καιρούς σημαντικές δημόσιες θέσεις. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στις θεματικές: κοινωνικές διακρίσεις, αγορά εργασίας, μειονότητες, κοινωνική μειονεξία, φτώχεια, κοινωνικός αποκλεισμός, παιδική ηλικία, νέες τεχνολογίες, εργασία, εκπαίδευση.
Δεμερτζής Νίκος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Νίκος Δεμερτζής πήρε το πτυχίο της Πτυχίο Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών (μεταξύ των πρώτων τριών) το 1980, ενώ το 1986 έλαβε το διδακτορικό δίπλωμα κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Lund, Σουηδίας. Το 2013 έγινε Καθηγητής (σε καθεστώς μερικής απασχόλησης), στον τομέα Κοινωνικής και Πολιτικής Ανάλυσης της Επικοινωνίας. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται: Πολιτική κοινωνιολογία, πολιτική επικοινωνία, κοινωνική θεωρία, πολιτισμική κοινωνιολογία, κοινωνιολογία των συγκινήσεων. Έχει δημοσιεύσει, συγγράψει, επιμεληθεί και συν-επιμεληθεί 27 βιβλία και 94 άρθρα και κεφάλαια σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Δημήτριος Σπηλιωτόπουλος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ. Δημήτριος Σπηλιωτόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η εκπαιδευτική και ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στα ευφυή πληροφοριακά συστήματα εξυπηρέτησης κοινού, την επικοινωνία ανθρώπου-υπολογιστή (HCI), την εμπειρία χρήστη (UX), την επιχειρηματική ευφυΐα, την ανάλυση δεδομένων, τα συστήματα συστάσεων, τον διαδραστικό σχεδιασμό και τη σχεδιαστική λογική. Διαθέτει άνω των 20 ετών εμπειρία σε έρευνα και διδασκαλία σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ και περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια.
Δημόπουλος Κωνσταντίνος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Κωνσταντίνος Α. Δημόπουλος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Έχει πτυχίο του Χημικού Τμήματος, του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και είναι διδάκτωρ της Χημείας του ΕΚΠΑ (1973). Έχει μετεκπαιδευτεί στο Department of Biochemistry του University of Texas at San Antonio (Health Science Centre). Διήλθε όλες τις βαθμίδες της ακαδημαϊκής εξέλιξης στο ΕΚΠΑ με γνωστικό αντικείμενο «Βιοχημείας & Χημείας Τροφίμων» και έγινε καθηγητής το 1999. Έχει διατελέσει στο ΕΚΠΑ Διευθυντής του «Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων» και του «Εργαστηρίου Βιοχημείας», του Τομέα ΙΙ (Οργανικής Χημείας - Οργανικής Χημικής Τεχνολογίας - Χημείας Τροφίμων - Βιοχημείας - Κλινικής Χημείας). Είναι μέλος σε πολλές ελληνικές και διεθνείς Επιστημονικές Εταιρείες και Πρόεδρος σε Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία. Είναι συγγραφέας βιβλίων για το μη ειδικό κοινό, εκπαιδευτικών βοηθημάτων και συγγραμμάτων. Το ερευνητικό έργο του καλύπτει 400 περίπου δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια, επιστημονικά βιβλία και αναφέρεται περίπου 5.000 φορές από άλλους ερευνητές. Τα δεδομένα που προέκυψαν από το ερευνητικό του έργο (η εύρεση της δομής του Platelet-Activating Factor, PAF) έχουν αποτελέσει το θέμα 8 Παγκοσμίων Συνεδρίων (International Symposium on Platelet-Activating Factor and Structurally Related Ether-Lipids).
Διαμαντοπούλου Ευαγγελία
Σύντομο Βιογραφικό
H Ευαγγελία Διαμαντοπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με γνωστικό αντικείμενο "Νεότερη Τέχνη και Επικοινωνία". Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης, της Διεθνούς Ένωσης Ιστορικών Τέχνης (AICA) και του Εργαστηρίου Τεχνών και Πολιτιστικής Διαχείρισης του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ ΕΚΠΑ. Έχει ευρύ διδακτικό έργο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, τόσο στο ΕΜΜΕ όσο και στο ΤΕΑΠΗ, το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Έχει, επίσης, επιβλέψει μεγάλο αριθμό πτυχιακών και διπλωματικών εργασιών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη σχέση τέχνης και επικοινωνίας και στην ευρύτερη σχέση της τέχνης με τον πολιτισμό και τα κοινωνικά δρώμενα. Το δημοσιευμένο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει 4 μονογραφίες (2007: Ο Θεόφιλος στο Πήλιο: Ζητήματα ζωγραφικής σκηνοθεσίας, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2010: Η τέχνη του μπιλιάρδου: Ένα παιχνίδι με εικόνες, εκδόσεις Ταξιδευτής, 2012: Η διμέτωπη ταυτότητα του Γιαννούλη Χαλεπά, εκδόσεις Ταξιδευτής, 2018: Εκτός οικογενείας - Επικοινωνώντας με την τέχνη του ξένου, εκδόσεις Επίκεντρο), καθώς και ερευνητικές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή διεπιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους με κριτές.
Δουζένης Αθανάσιος
Δρ. Σταυρακάκης Εμμανουήλ
Δρίτσας Σταμάτιος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ. Σταμάτης Δρίτσας έχει άνω των 20 ετών επαγγελματική εμπειρία στη λογιστική, την ελεγκτική, τη διαχείριση κινδύνων και τη χρηματοοικονομική διοίκηση. Το επαγγελματικό και ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζει στην ανάπτυξη και εφαρμογή επαγγελματικών προτύπων και μεθοδολογιών ελέγχου στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με κύριο άξονα την προσέγγιση του ελέγχου βάσει κινδύνου και το μοντέλο του ελεγκτικού κινδύνου. Αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πειραιά, έχει λάβει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Φορολογία και Ελεγκτική από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και διδακτορικό δίπλωμα στην ελεγκτική και λογιστική από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Κινδύνων της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ, στην οποία προηγουμένως κατείχε τη θέση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου. Επίσης έχει εργαστεί ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του Ομίλου της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, ενώ για τουλάχιστον 15 χρόνια έχει διατελέσει ανώτατο και ανώτερο στέλεχος των ελεγκτικών τμημάτων των ελεγκτικών οίκων Ernst and Young, PWC και KPMG. Στην τελευταία διετέλεσε και επικεφαλής του Τμήματος Συναλλαγών για δύο χρόνια.
Εμμανουήλ Ιωάννης
Ευελπίδου Νίκη
Σύντομο Βιογραφικό
Η Δρ. Δρ. MSc Νίκη Ευελπίδου είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Συνεργαζόμενη Καθηγήτρια στο Department Geology and Environmental Geosciences στο College of Charleston (Αμερική). Είναι Γεωλόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Περιβάλλον, είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ του Τμήματος Γεω-αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Franche Compte (Γαλλία). Έχει από νωρίς ασχοληθεί ενεργά με τη γεωμορφολογία, τις μεταβολές στάθμης θάλασσας, την παλαιογεωγραφία, τη γεωαρχαιολογία, τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών και τη μελέτη και μοντελοποίηση φυσικών κινδύνων, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας. Το ερευνητικό της έργο περιλαμβάνει περισσότερες από 290 δημοσιεύσεις σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και 25 συγγράμματα. Έχει διοργανώσει 30 εκπαιδευτικά σεμινάρια, ενώ έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση 36 συνεδρίων και ημερίδων. Έχει λάβει μια σειρά από βραβεία και αναγνωρίσεις, με τα πιο εξέχοντα από την Ακαδημία Αθηνών, το 2013 και το 2019. Έχει συμμετάσχει και συντονίσει πληθώρα ελληνικών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων (ΓΓΕΤ, Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Interreg, FP7, Leonardo DaVinci, Erasmus+), ενώ έχει συμμετάσχει στις δράσεις G2, A27, 634, C22, ES0701, ES0907, ES1104, CA16209 του COST.
Ευσταθόπουλος Ευστάθιος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Ευστάθιος Ευσταθόπουλος είναι Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής στο Β' Εργαστήριο Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (MSc in Medical Physics) από το Πανεπιστήμιο Surrey του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή στην Ιατρική Φυσική με θέμα «Έλεγχος Ποιότητας Ψηφιοποιητών Εικόνας» στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το ερευνητικό του έργο εστιάζεται στη Φυσική της Ακτινοδιαγνωστικής και η θεματολογία του περιλαμβάνει δοσιμετρία, βελτιστοποίηση και ακτινοπροστασία προσωπικού και ασθενών στην ακτινολογία, θέματα ποιότητας ιατρικής εικόνας και ελέγχων ποιότητας σε συστήματα απεικόνισης, σχεδιασμό και βελτιστοποίηση συστημάτων ψηφιακής τεχνολογίας στην ακτινολογία, μελέτη της ροής του αίματος στα αγγεία και της επίδρασης της ροής στη δημιουργία και ρήξη της αθηρωματικής πλάκας και εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας στην Ιατρική (Νανοϊατρική). Στο παρελθόν με ομάδα που περιελάμβανε και άλλες ειδικότητες εφάρμοσαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη μέθοδο της βραχυθεραπείας στεφανιαίων αγγείων για πρόληψη επαναστένωσης.
Ζαμπετάκης Ιωάννης
Ζώη Σταυρούλα
Σύντομο Βιογραφικό
Η Δρ. Σταυρούλα Ζώη είναι επιστήμων πληροφορικής και διεπιστημονική ερευνήτρια στον χώρο των δημιουργικών τεχνολογιών. Από το 2004 είναι μέλος ΕΔιΠ στην ΑΣΚΤ, όπου ασκεί επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο (Εργαστήριο Πολυμέσων, Ελληνογαλλικό Μάστερ «Τέχνη, εικονική πραγματικότητα και πολυχρηστικά συστήματα καλλιτεχνικής έκφρασης» ΑΣΚΤ- Université Paris-8, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψηφιακές μορφές τέχνης» της ΑΣΚΤ).
Από το 2004 έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση και υλοποίηση διεθνών δράσεων της ΑΣΚΤ με άλλες Σχολές της Ευρώπης στο πλαίσιο προγραμμάτων Erasmus IP Programmes, Θερινών Πανεπιστημίων και Erasmus+.
Παράλληλα με το εκπαιδευτικό έχει αναπτύξει πολυεπίπεδο ερευνητικό έργο, στο πλαίσιο διεπιστημονικών συνεργασιών και ερευνητικών προγραμμάτων. Πολλά από τα αποτελέσματα αυτά έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια, εκθέσεις και εκδηλώσεις, ως demos με πραγματικού χρόνου αλληλεπίδραση με το κοινό. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε διεπιστημονικές ομάδες ανάπτυξης καλλιτεχνικών παραγωγών (θεατρικά έργα, διαδραστικές εγκαταστάσεις, ψηφιακά παιχνίδια).
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1997) και Διδάκτωρ της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών ΗΥ του ΕΜΠ (2003). Στο ΕΜΠ εργάστηκε ερευνητικά σ’ ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών διαδραστικών πολυμέσων (1998-2004), ενώ συμμετείχε στη διοργάνωση εργαστηρίων μεταφοράς τεχνογνωσίας στην Ιορδανία, την Αίγυπτο και την Τυνησία.
Από τον Φεβρουάριο του 2023 είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ζωίδης Γρηγόρης
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Ζωίδης Γρηγόρης έλαβε πτυχίο Φαρμακευτικής το 2000, ενώ δύο χρόνια μετά ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ. Το 2006 έλαβε το διδακτορικό δίπλωμά του στη Φαρμακευτική Χημεία, ΕΚΠΑ. Τα επόμενα τρία χρόνια έκανε μεταδιδακτορική εκπαίδευση στο ίδιο πανεπιστήμιο, το 2010 ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική του εκπαίδευση στο Department of Pharmaceutical Chemistry, University of Bari, IT, ενώ το 2011 ολοκλήρωσε άλλη μία μεταδιδακτορική εκπαίδευση στο Τμήμα Φαρμακευτικής, Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει υπάρξει προπτυχιακός, μεταπτυχιακός, διδακτορικός και μεταδιδακτορικός υπότροφος ΙΚΥ, ενώ έλαβε και το 1ο Βραβείο καλύτερης επιστημονικής εργασίας: «Novel Aminoadamantane Derivatives with Pharmacological Activity» European School of Medicinal Chemistry, Urbino, Italy, July 4-8 2004. Τα πεδία της ερευνητικής δραστηριότητά τους είναι: Σχεδιασμός και σύνθεση νέων ενώσεων με φαρμακολογικές ιδιότητες. Μελέτη ενώσεων με αντιική, αντιπαρασιτική, αντικαρκινική δράση. Σύνθεση φυσικών προϊόντων με φαρμακολογική δράση.
Ηρειώτης Νικόλαος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Νικόλαος Ηρειώτης είναι Καθηγητής Λογιστικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών από το 2021, τέως Πρόεδρος του Τμήματος
Οικονομικών Επιστημών του ιδίου πανεπιστημίου από το 2014 έως σήμερα και διευθυντής του Εργαστηρίου Λογιστικής από το 2013 έως σήμερα. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου των Παρισίων, Paris 1,
Panthéon, Sorbonne της Γαλλίας. Ο κ. Ν. Ηρειώτης είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) έως σήμερα, έχει διατελέσει Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού
Κέντρου Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία “ΕΚΑΠΤΥ” (Φορέας του Υπουργείου Υγείας) από το έτος 2014 έως το έτος 2016 και έχει μακροχρόνια ενασχόληση ως Σύμβουλος – Εμπειρογνώμων
Μεγάλων Επιχειρήσεων και Οργανισμών Έχει διδάξει για πάνω από 10 έτη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και περισσότερα των 20 ετών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι
Συντονιστής και ΣΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει κάνει εισηγήσεις σε πολλά σεμινάρια στελεχών οργανωμένα από οργανισμούς και τράπεζες (όπως, για
παράδειγμα, Alpha Bank, Ελληνικά Ταχυδρομεία, ΕΥΔΑΠ, Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος, Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών, «Άλφα – Βήτα» Βασιλόπουλος Α.Ε., Δανιήλ Ε. και Σία Α.Ε. κλπ). Έχει συγγράψει 12
βιβλία, 3 μονογραφίες και μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων (περισσότερα από 60) σε ξένα κυρίως επιστημονικά περιοδικά με διεθνή αναγνώριση.
Θεοδοσοπούλου Ελένη
Σύντομο Βιογραφικό
Θραψανιώτης Γεώργιος
Ίσαρη Φιλία
Σύντομο Βιογραφικό
Η Φιλία Ίσαρη είναι Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Πραγματοποίησε προπτυχιακές σπουδές στην Ψυχολογία, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris V) στη Γαλλία και μεταπτυχιακές σπουδές στις Η.Π.Α., όπου έλαβε στο Πανεπιστήμιο της California, Los Angeles (UCLA) Master of Arts in Classics και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) Master of Arts στη Συμβουλευτική Ψυχολογία. Στη συνέχεια, έλαβε το Διδακτορικό Δίπλωμα (Ph.D) στη Συμβουλευτική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της California, Los Angeles (UCLA). Έχει εργασθεί ως Research Fellow (1995-1998) στο UCLA Department of Psychiatry & Biobehavioral Sciences και στο Integrated, Substance Abuse Programs (ISAP), National Institute of Health των Η.Π.Α. Έχει διατελέσει επιστημονική συνεργάτιδα σε ερευνητικά προγράμματα στα Πανεπιστήμια NYU και UCLA, και έχει εργασθεί ως θεραπεύτρια σε κέντρα Ψυχικής Υγείας και Συμβουλευτικής στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά και διαπανεπιστημιακά προγράμματα επιμόρφωσης και εποπτείας εκπαιδευτικών και συμβούλων σε θέματα συμβουλευτικής θεωρίας και πράξης, πολυπολιτισμικής, αφηγηματικής και επαγγελματικής συμβουλευτικής, και συμβουλευτικής με την οπτική του φύλου -- τηλεφωνική γραμμής SOS-συμβουλευτικά κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για την πρόληψη/καταπολέμηση της βίας.
Καβαντζάς Νικόλαος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο κ. Νικόλαος Καβαντζάς είναι Καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής στο Α’ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, το οποίο είναι εγκατεστημένο στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό». Από το 2014 είναι Διευθυντής στο ΠΜΣ «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Από το 2005 είναι υπεύθυνος εκπαίδευσης του εκπαιδευτικού προγράμματος συμπληρωματικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning) του Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο : «Βασικές Αρχές του Καρκίνου Παθογενετικοί Μηχανισμοί και Νεότερες Θεραπευτικές Προσεγγίσεις». Το κλινικό/διαγνωστικό έργο του συνίσταται στη διεκπεραίωση ιστολογικών εξετάσεων ασθενών κυρίως από το Λαϊκό Νοσοκομείο και αφορά σε ολόκληρο το φάσμα της παθολογικής ανατομικής, αλλά και σε εξειδικευμένο υλικό που αφορά στην παθολογική ανατομική του αναπνευστικού συστήματος ειδικά των μη νεοπλασματικών παθήσεων του πνεύμονα. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 εργασίες σε επιστημονικά
περιοδικά του εξωτερικού μετά από κρίση και έχει παρουσιάσει πάνω από 120 εργασίες σε διεθνή συνέδρια. Το κύριο ερευνητικό του πεδίο αφορά στην ανίχνευση προγνωστικών δεικτών κακοήθων νεοπλασμάτων κυρίως με τη χρήση μεθόδων ανάλυσης εικόνας (Ποσοτική Παθολογική Ανατομική). Έχει συμμετάσχει σε συνολικά 18 ερευνητικά προγράμματα, εκ των οποίων 16 χρηματοδοτούμενα από την ελληνική κυβέρνηση και 2 από την Ευρωπαϊκή Ένωση
[BrainNet Europe II Network of Excellence (2004-2009) και HIPON web-based lifelong learning project (2013-2015)].
Κάβουρας Παύλος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Παύλος Κάβουρας είναι Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο την πολιτισμική ανθρωπολογία και την εθνομουσικολογία. Είναι, επίσης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας. Το έργο του στρέφεται γύρω από τις έννοιες της ξενιτιάς, της ετερότητας και της διαλογικότητας. Επιδιώκει και καλλιεργεί τον διάλογο ανάμεσα στην επιστήμη και την τέχνη, δίνοντας έμφαση στη σχέση γνώσης και πολιτισμού. Έχει διεξάγει επιτόπια εθνογραφική έρευνα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Κάρπαθος, Θράκη, Λέσβος και Ανατολική Μακεδονία), στις Η.Π.Α. (Νέα Υόρκη-ελληνική παροικία) και στη Νοτιοδυτική Ινδία. Οι δημοσιευμένες εργασίες του περιλαμβάνουν εθνογραφικά και θεωρητικά κείμενα στα ελληνικά και στα αγγλικά σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους και είναι διευθυντής της σειράς «Εθνομουσικολογικά – Ανθρωπολογικά» (Εκδόσεις Νήσος). Έχει πλούσια ερευνητική παρουσία ως υπεύθυνος έργου σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπως: «PERFORMIGRATIONS-People are the Territory» 2013-2015, «Βίντεο-ιστορίες Ζωής Μεταναστών» 2011, «CEMMENTI – Canada Exchanges with the Mediterranean: Migration Experiences and their Impact on Nationalism, Trans-Nationalism and Identity» 2006-2008.
Καινούργιος Δημήτριος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δ. Καινούργιος είναι πτυχιούχος του ΤΟΕ του ΕΚΠΑ (1995), κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με εξειδίκευση στα Νομισματικά, Τραπεζικά και Χρηματοοικονομικά (MSc in Money, Banking and Finance) από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του University of Birmingham, U.K (1996), και Διδακτορικού Διπλώματος (PhD) στη Χρηματοοικονομική από το ΤOE του ΕΚΠΑ (2001). Είναι Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Εφαρμοσμένη Διαχείριση Κινδύνων» και του Κέντρου Μελετών και Εκπαίδευσης Χρηματοοικονομικής (UoA Center for Financial Studies) του ΤΟΕ/ΕΚΠΑ, καθώς και
Αναπληρωτής Πρόεδρος της Προσωρινής Συνέλευσης του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ. Στο παρελθόν, έχει διδάξει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και σε μεταπτυχιακά προγράμματα των University of Strathclyde (U.K) και University of Wales (U.K) που διοργανώνονται στην Ελλάδα. Επιπλέον, διδάσκει ως Συμβουλευτικό Επιστημονικό Προσωπικό (ΣΕΠ) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), στη Θεματική Ενότητα «Χρηματοοικονομική Διοίκηση-ΔΕΟ31». Είναι μέλος διεθνών επιστημονικών ενώσεων και κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζονται στην ανάλυση διεθνών και αναδυόμενων χρηματοοικονομικών αγορών, στη μετάδοση χρηματοπιστωτικών κρίσεων, στην εταιρική χρηματοοικονομική, στη χρηματοοικονομική ανάλυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στις εναλλακτικές επενδύσεις, στη μάκρο-χρηματοοικονομική και στη διαχείριση κινδύνων. Επίσης, διαθέτει πολύχρονη εμπειρία σε επαγγελματική επιμόρφωση, καθώς και στη διά βίου και εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 60 άρθρα σε έγκριτα ακαδημαϊκά περιοδικά με κριτές, καθώς και σε ελληνικούς και διεθνείς συλλογικούς τόμους.
Καλλινίκου Διονυσία
Κανακά Χριστίνα
Σύντομο Βιογραφικό
Η Δρ. Χριστίνα Κανακά-Gantenbein είναι Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας και Διευθύντρια της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο παίδων «Η Αγία Σοφία». Ειδικεύθηκε στην Παιδιατρική σε Πανεπιστημιακές Παιδιατρικές Κλινικές της Γερμανίας και Ελβετίας (Freiburg im Breisgau και Inselspital Βέρνης, Ελβετίας) και εξειδικεύθηκε στην Παιδιατρική Ενδοκρινολογία σε Πανεπιστημιακές Παιδιατρικές Κλινικές της Γαλλίας και Ελβετίας (Νοσοκομείο, Robert Debre, στο Παρίσι, Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική Inselspital Βέρνης και Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική της Γενεύης, Ελβετίας). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εξελέγη μέλος ΔΕΠ της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και υπηρετεί από το 2005. Πρόσφατα εξελέγη Διευθύντρια της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το κλινικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό της έργο είναι πολυπληθές και διαρκές. Το ερευνητικό της έργο αποτυπώνεται σε περισσότερες από 110 ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις καθώς και στη συγγραφή κεφαλαίων σε επιστημονικά βιβλία. Είναι κριτής σε πολυάριθμα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και μέλος της οργανωτικής επιτροπής πολυάριθμων επιστημονικών Συνεδρίων.
Καραγεωργούδης Εμμανουήλ
Καρακάση Κατερίνα
Καραλή Λίλιαν
Σύντομο Βιογραφικό
Η Ιουλία (Λίλιαν) Καραλή-Γιαννακοπούλου, γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε και έλαβε δυο πτυχία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιστορία και Αρχαιολογία (1968-1972), Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών (1972-1974). Με υποτροφία του ΙΚΥ πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (M.A., D.E.A., PhD) στην Γαλλία στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης (Sorbonne Paris I), όπου υπήρξε και επιστημονικός συνεργάτης. Από την δεκαετία του 80 διδάσκει στο ΕΚΠΑ, εισάγοντας το νέο αρχαιολογικό πεδίο της Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας. Ίδρυσε Εργαστήριο Π.A., τη πανεπιστημιακή ομάδα Π.A., αρχαιοπεριβαλλοντικές συλλογές στο Μουσείο Διδακτικών του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης και διοργανώνει σεμινάρια, ανασκαφικά ερευνητικά προγράμματα κ.λπ. Η Λ. Καραλή έχει λάβει πολλές διακρίσεις, έχει προσκληθεί και έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού. Υπήρξε και είναι μέλος επιστημονικών επιτροπών, μεταπτυχιακών εργασιών και διατριβών, συμβουλίων και εκλεκτορικών σωμάτων (ΔΟΑΤΑΠ, ΚΑΣ κ.ά.). Συμμετείχε σε περισσότερες από 70 διασκέψεις και διεθνή συνέδρια. Διοργάνωσε περί τα 18 σεμινάρια και 5 διεθνή συνέδρια, έχει γράψει 10 βιβλία και 110 άρθρα (σχετικά με το παλαιοπεριβάλλον, την ανθρωπολογία, την αρχαιοζωολογία, την αρχαιομαλακολογία, αλλά και γενικότερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος).
Καραμανωλάκης Βαγγέλης
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Το 1903 αποφοίτησε από το Ιστορικό- Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής. Το 1992-1993 υπήρξε υπότροφος του προγράμματος ERASMUS στο Institut fuer Byzantinistik und Neograezistik (Πανεπιστήμιο της Βιέννης) και το 1996 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για το Δρομοκαΐτειο Φρενοκομείο (1887-1903), ενώ το 2004 υποστήριξε τη διατριβή του στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει διδάξει στα Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας των Πανεπιστημίων Αθήνας και Κρήτης και διδάσκει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου. Είναι Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου του ΕΚΠΑ. Έχει συμμετάσχει σε συντακτικές επιτροπές των περιοδικών Μνήμων, Ιστορείν και Αρχειοτάξιο, καθώς και στις οργανωτικές επιτροπές ελληνικών και διεθνών συνεδρίων. Υπήρξε επιστημονικά συνυπεύθυνος ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και συνεργάτης για την Ελλάδα στο πρόγραμμα της έκδοσης του πρώτου τόμου: Atlas of the Institutions of European Historiographies 1800 to the Present.
Καραμπατζός Αντώνιος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Αντώνιος Γ. Καραμπατζός είναι Καθηγητής Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι πτυχιούχος της εν λόγω Σχολής, ενώ εν συνεχεία πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Tübingen (Dr. jur., «summa cum laude» / LL.M., «summa cum laude») και στο Πανεπιστήμιο-Κολλέγιο του Λονδίνου (PostDoc). Από το 2003 είναι Δικηγόρος Αθηνών (πλέον παρ’ Αρείω Πάγω). Δραστηριοποιείται, επιστημονικά και επαγγελματικά, στους ακόλουθους κυρίως τομείς: Αστικό Δίκαιο (Γενικές Αρχές, Γενικό Ενοχικό Δίκαιο, Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο, Εμπράγματο Δίκαιο, Οικογενειακό Δίκαιο, Κληρονομικό Δίκαιο),• Διεθνής Διαιτησία και Διαμεσολάβηση, Εταιρικό και Τραπεζικό Δίκαιο. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως: Εισηγητής και διοργανωτής διαφόρων διεθνών νομικών συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέλος διαφόρων νομικών ενώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέλος Συντακτικής ή Επιστημονικής Επιτροπής σε πληθώρα νομικών περιοδικών στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ (Α΄ εξάμηνο 2014) για θέματα Αστικού Δικαίου. Εθνικός Εισηγητής στο Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Ακαδημίας Συγκριτικού Δικαίου (Βιέννη, Ιούλιος 2014). Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής από το Chartered Institute of Arbitrators και το Ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης. Γνωρίζει Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά.
Καραμπίνης Ανδρέας
Καρανάσιου Ειρήνη
Σύντομο Βιογραφικό
Η Ειρήνη Καρανάσιου γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχ. και Μηχ. Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) το 1999, από όπου έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης καθώς και Διδακτορικό Δίπλωμα, τα έτη 2001 και 2003 αντιστοίχως. Την περίοδο 2009-2016 ήταν Ερευνήτρια Γ΄ του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών της Σχολής ΗΜΜΥ του ΕΜΠ, ενώ από το 1999 έως σήμερα είναι Ερευνήτρια Συνεργάτις του Εργαστηρίου Μικροκυμάτων και Οπτικών Ινών της Σχολής ΗΜΜΥ του ΕΜΠ. Tο 2016 εκλέχτηκε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), όπου σήμερα είναι Καθηγήτρια (από τον Μάιο του 2020) και Διευθύντρια του
Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών της ίδιας σχολής. Έχει επιβλέψει περισσότερες από 50 πτυχιακές και μεταπτυχιακές διατριβές, ενώ έχει συνεπιβλέψει 18 διδακτορικές διατριβές. Το επιστημονικό ερευνητικό συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει περισσότερα από 170 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και κεφάλαια βιβλίων. Έχει συμμετάσχει ως ερευνήτρια, κύρια ερευνήτρια ή/και επιστημονική υπεύθυνη σε 24 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα.
Καράντζαλος Κωνσταντίνος
Καρτάλης Κωνσταντίνος
Καρύδα Μαρία
Σύντομο Βιογραφικό
Η Δρ. Μαρία Καρύδα είναι Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ασφάλειας Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έλαβε Πτυχίο Πληροφορικής, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (M.Sc.) στα Πληροφοριακά Συστήματα και Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD) στη Διαχείριση Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων από το Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το δημοσιευμένο έργο της περιλαμβάνει περισσότερα από ογδόντα άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων με κρίση, καθώς επίσης και 12 κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η διαχείριση της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων και η προστασία της ιδιωτικότητας των δεδομένων. Έχει οργανώσει και συμμετάσχει στην οργάνωση διεθνών επιστημονικών συνεδρίων και θερινών σχολείων, διατελεί κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια στο χώρο της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων και αξιολογήτρια έργων και ερευνητικών προτάσεων. Διαθέτει 20ετή εμπειρία σε εκπόνηση εθνικών και ευρωπαϊκών έργων Έρευνας και Ανάπτυξης και έχει
συμμετάσχει σε πληθώρα μελετητικών έργων για δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
Καρύδης Χρήστος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Χρήστος Χ. Καρύδης είναι αναπληρωτής καθηγητής προληπτικής και επεμβατικής συντήρησης οργανικών υλικών στο Iόνιο Πανεπιστήμιο- Κατεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης. Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος. Διευθυντής της Σχολής Αγιογραφίας της Ι. Μητροπόλεως Μονεμβασίας & Σπάρτης. Είναι επισκέπτης εισηγητής σε διατμηματικά μεταπτυχιακά προγράμματα του Α.Π.Θ (ARCHMAT, κ.α.) και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ως μεταδιδακτορικός ερευνητής ασχολήθηκε με την καταγραφή & προληπτική συντήρηση κειμηλίων του Αγ. Όρους σε συνεργασία με το Διαγνωστικό Κέντρο Έργων Τέχνης-Ορμύλια και το Getty Foundation (L.A). Πτυχιούχος (Π.Ε) Συντήρησης & Αποκατάστασης Έργων Τέχνης (ειδίκευση οργανικά) του Πανεπιστημίου De Montfort, UK. Μετεκπαιδεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στο γνωστικό αντικείμενο της Προληπτικής Συντήρησης των Έργων Τέχνης (οργανικά & ανόργανα) στο Πανεπιστήμιο του Northumbria-Newcastle (MA Hons), στη Συντήρηση Υφάσματος στο Textile Conservation Centre του Πανεπιστημίου Southampton (PGCE) και στην Ορθόδοξη Θεολογία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (MA Hons). Έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο (PhD) από το Πανεπιστήμιο του Lincoln ως υπότροφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της
Ελλάδος.
Συνεργάστηκε με αρκετές Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Εργάστηκε ως επιστημονικός σύμβουλος στην συντήρηση και μελέτη κειμηλίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, στην Ι. Μ. Αγ. Ιωάννη Πάτμου, στο Άγιον Όρος, Κολομβία, Ισπανία, Βρυξέλλες, Αγγλία και Μητροπόλεις στον ελλαδικό χώρο. Έχει περισσότερες από 70 ανακοινώσεις σε συλλογικούς τόμους, Διεθνή και Εθνικά συνέδρια. Συγγραφέας τεσσάρων μονογραφιών. Επιμελητής-συγγραφέας της έκδοσης H Επιστήμη της Προληπτικής Συντήρησης: διατήρηση & διαχείριση συλλογών (εκδ. Time Heritage, 2013). Ιδρυτής & συντονιστής της Διεθνής Συνάντησης Συντήρησης & Καταγραφής Εκκλησιαστικών Έργων Τέχνης (IMCDEA).
Κατσέλη Λούκα
Κατσίμπρας Απόστολος
Σύντομο Βιογραφικό
Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό του Τομέα Επιστημών Αγωγής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με γνωστικό αντικείμενο: Παιδαγωγικός - Αξιακός Λόγος και Εκπαίδευση.
Το 2012 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Θέμα της διδακτορικής διατριβής: «Το πρόβλημα των αξιών στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής: Αναζητώντας τον εκπαιδευτή εκπαιδευτικών»). Το 2008 απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην
Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική (Διδακτική - Προγράμματα Σπουδών) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1996 απέκτησε Πτυχίο Μετεκπαίδευσης Δασκάλων με Ειδίκευση στη Συμβουλευτική Παιδαγωγική (Ομόσπονδο κρατίδιο Βαυαρίας - Γερμανία) και το 1984 αποφοίτησε από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία.
Από το 2008 έως το 2015 διετέλεσε Συντονιστής Εκπαίδευσης στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βερολίνο. Υπηρέτησε ως διευθυντής σε σχολικές μονάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Κατσώνη Βίκυ
Σύντομο Βιογραφικό
Η Βίκυ Κατσώνη είναι οικονομολόγος από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Master of Business Administration (ΜΒΑ) από το University of Keele, σε Joint course με το Nottingham University και διδακτορικό δίπλωμα με θέμα «Πολιτικές τουριστικής ανάπτυξης-marketing: διοίκηση και νέες τεχνολογίες». Από το 1984 έως το 2000 ήταν διοικητικό στέλεχος σε μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις. Από το 1991 είναι μέλος ΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Αθηνών), στο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού. Είναι μέλος εκπαιδευτικού προσωπικού στο μεταπτυχιακό τμήμα της Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΕΑΠ, επισκέπτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Valencia, Ισπανία, ακαδημαϊκή υπεύθυνη στον τουριστικό κλάδο στα e-learning μαθήματα του ΕΚΠΑ και πολλές φορές προσκεκλημένη ως κύρια ομιλήτρια σε πολλά πανεπιστήμια και διεθνή συνέδρια. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια και έχει συγγράψει 15 βιβλία πάνω στον τουρισμό, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Είναι πρόεδρος του International Association of Cultural and Digital Tourism (IACuDiT.org) και συμμετέχει και σε πολλά άλλα επιστημονικά σωματεία και ενώσεις του τουριστικού κλάδου.
Κεφαλά Βασιλική
Σύντομο Βιογραφικό
Η Βασιλική Κεφαλά είναι Αισθητικός - Κοσμητολόγος και Φαρμακοποιός, Καθηγήτρια του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Έχει λάβει πτυχία στην Αισθητική - Κοσμητολογία από το ΤΕΙ Αθήνας και Φαρμακευτικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο εργαστήριο Πειραματικής Φαρμακολογίας. Η διδακτορική της διατριβή έχει τίτλο «In vitro έλεγχος φαρμακευτικής φωτοευαισθησίας - Ουσίες εφαρμοζόμενες τοπικά στο δέρμα». Έχει συμμετάσχει και συντονίσει ελληνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Πανεπιστήμια. Έχει συγγράψει 2 μονογραφίες, ενώ έχει επιμεληθεί την ελληνική έκδοση ενός βιβλίου του εκδοτικού οίκου Springer και ενός βιβλίου του εκδοτικού οίκου Kurger. Έχει πλούσιο δημοσιευμένο έργο. Έχει δημοσιεύσει 75 ερευνητικές εργασίας σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά αναγνωρισμένου κύρους που έχουν τύχει μεγάλου αριθμού ετεροαναφορών. Έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό γραπτών ή /και προφορικών ανακοινώσεων σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ενώ έχει διοργανώσει εθνικά συνέδρια ως Πρόεδρος και ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής. Είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών. Είναι μέλος της συντακτικής και επιστημονικής επιτροπής διεθνών επιστημονικών περιοδικών, κριτής, καθώς και προσκεκλημένος εκδότης.
Κεφαλέα Κίρκη
Σύντομο Βιογραφικό
Η Κίρκη Κεφαλέα είναι Καθηγήτρια Συγκριτικής Θρησκευτικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Η διδακτορική της διατριβή Das Land der Griechen: Studien zur Griechenlandrezeption in der modernen europäischen Erzählliteratur (Η Γη των Ελλήνων: Μελέτες για την πρόσληψη της Ελλάδας από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πεζογραφία) εκδόθηκε το 1995 από τον γερμανικό εκδοτικό οίκο Königshausen & Neumann.
Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία, Οργή Θεού: Οι ελληνικές εκδοχές της Ελεονώρας του Μπύργκερ (Νεφέλη 1999), Μη μου άπτου! Η εικόνα της Μαγδαληνής στη νεοελληνική ποίηση (Ίνδικτος 2004, Gutenberg 2015), Μεταμορφώσεις της Σελήνης: Ανθολογία ποιημάτων για τοφεγγάρι (Gutenberg 2013), Κραταιά ως Θάνατος Αγάπη. Το Άσμα Ασμάτων στη νεοελληνική λογοτεχνία (Gutenberg 2015), Τοπία της ψυχής. Μελέτες για τη νεότερη λογοτεχνία (Αρμός 2018).
Έχει ασχοληθεί με επιμέλεια βιβλίων και με λογοτεχνικές μεταφράσεις.
Τα ερευνητικά της πεδία είναι μεταξύ άλλων, α) Η πρόσληψη της Ελλάδας στη σύγχρονη ευρωπαϊκή λογοτεχνία, β) Οι σχέσεις της θρησκείας με τη λογοτεχνία του 19ου και 20ού αιώνα, γ) Η απήχηση των βιβλικών κειμένων στη νεότερη ξένη και νεοελληνική λογοτεχνία.
Κοΐδης Αναστάσιος
Κοκολάκης Σπυρίδων
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Σπύρος Κοκολάκης έχει λάβει πτυχίο και διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει από το έτος 2000 στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου έχει διατελέσει και Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής. Είναι συγγραφέας σημαντικού αριθμού ερευνητικών άρθρων που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στις εξής περιοχές: Διοίκηση Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων, Πληροφοριακή Ιδιωτικότητα, Ανάλυση και Επιστήμη Δεδομένων, Τεχνολογίες Blockchain, κ.ά.
Κοκόσης Αντώνης
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Αντώνης Κοκόσης (FIChemE, FIEE, FRSA, FIET) είναι καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), επισκέπτης καθηγητής του Imperial College (UK) και Adjunct Research Professor του Ερευνητικού Κέντρου Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών & της Γνώσης (ΑΘΗΝΑ). Επίσης, διατέλεσε καθηγητής και κοσμήτωρ του τμήματος Process and Information Systems Engineering του
πανεπιστημίου του Surrey (UK). Είναι πτυχιούχος Χημικός Μηχανικός του ΕΜΠ και εκπόνησε το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο του Princeton (New Jersey, USA). Έχει επίσης τον τίτλο του Chartered Engineer και Fellow από το IChemE (UK) και το IET (UK). Ο καθ. Αντώνης Κοκόσης είναι συν-διευθυντής του εθνικού φορέα National Technology Platform for Sustainable Chemistry (SusChem Greece), είναι συνεργάτης του IEA και EERA Bioenergy, και διατελεί θέση Εθνικού Εκπροσώπου του φορέα Computer Aided Process Engineering (CAPE) του EFCE και της Ευρωπαϊκής ερευνητικής υποδομής IBISBA.
Έχει εργαστεί για 17 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο και για 30 χρόνια σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες μηχανικού στη Χημική Βιομηχανία (UOP, Bayer, Mitsubishi, Eastman, MW Kellogg, BP Oil, Unilever), και τα τελευταία χρόνια στους τομείς των βιοδιυλιστηρίων και των βιοανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχοντας ολοκληρώσει πάνω από 60 έργα σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας. Αριθμεί πάνω από 200 άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων και έχει επιβλέψει πάνω από 30 PhD και 60 MSc στους τομείς σχεδιασμού, μοντελοποίησης, προσομοίωσης, ολοκλήρωσης και βελτιστοποίησης συστημάτων διεργασιών και βιομηχανιών.
Κόλια Δερμιτζάκη Αθηνά
Κόλιας Γ. Ταξιάρχης
Κομνηνού Ιωάννα
Κόντης Αντώνιος
Κοντοχρήστου Μαρία
Σύντομο Βιογραφικό
Η Μαρία Κοντοχρήστου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια «Διεθνούς Πολιτικής & Πολιτισμού» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι απόφοιτη του τμήματος «Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Warwick της Μεγάλης Βρετανίας (ΜΑ in European Cultural Policy and Administration) και στη London School of Economics and Political Science, University of London (PhD in European Studies). Συμμετείχε ως ερευνήτρια σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και συνεργάστηκε με ερευνητικά κέντρα και οργανισμούς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ενώ το επιστημονικό της έργο έχει δημοσιευθεί σε εκδοτικούς οίκους της Ελλάδος και του εξωτερικού. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με το πολιτιστικό μάνατζμεντ, τις διεθνείς σχέσεις, την προβολή και επικοινωνία πολιτιστικών οργανισμών. Η διδακτική, ερευνητική και συγγραφική της δράση αφορά σε σύγχρονα θέματα πολιτισμού και πολιτιστικής πολιτικής, ζητήματα εθνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτιστικής και επικοινωνιακής πολιτικής, ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ευρωπαϊκής ταυτότητας, cultural policy making και διοίκησης πολιτιστικών οργανισμών.
Κοπανιάς Κωνσταντίνος
Κορομπέλη Άννα
Σύντομο Βιογραφικό
Η Άννα Στ. Κορομπέλη είναι Ε.ΔΙ.Π του Τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε το πτυχίο της από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Ε.Κ.Π.Α. το 2000, τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας το 2004 και το 2009 απέκτησε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Tο 2015 ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική εκπαίδευση στο Stress Research Institute, University of Stockholm. Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά σχετικά με τους εργαζόμενους με βάρδιες και τους κιρκάδιους ρυθμούς, την επιρροή τους στην υγεία και την εφαρμογή τους στην κλινική πράξη.
Κοτσερίδης Γεώργιος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Γιώργος Κοτσερίδης είναι Καθηγητής Οινολογίας στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πτυχιούχος Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με δίπλωμα Οινολόγου, Master Οινολογίας και διδακτορικό στα αρώματα ερυθρών οίνων από το Πανεπιστήμιο του Bordeaux. Παράλληλα εργάστηκε σε διάφορα οινοποιεία ως σύμβουλος παραγωγής. Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο δημιούργησε το Εργαστήριο Οινολογίας για έρευνα και εκπαίδευση μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών και συνέβαλε στην εγκατάσταση, την οργάνωση και την ανάπτυξη ερευνητικού/πειραματικού οινοποιείου μέσα στη Σχολή. Συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Cool Climate Enology and Viticulture στον Καναδά.
Κουλαϊδής Βασίλειος
Κούμας Εμμανουήλ
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Μανόλης Κούμας είναι Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων (19ος-20ός αιώνας) στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία στο ίδιο τμήμα και στην Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων στο London School of Economics. Το 2008 αναγορεύτηκε διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ελληνική εξωτερική πολιτική, στις προσλήψεις του διεθνούς συστήματος και στη στρατηγική των Μεγάλων Δυνάμεων στη Μεσόγειο. Είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Κουμπουλής Φώτης Ν.
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Φώτης Ν. Κουμπουλής είναι Καθηγητής Ρομποτικής και Βιομηχανικών Αυτοματισμών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος διπλώματος και διδακτορικού διπλώματος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου “Ρομποτικής και Αυτοματισμών” και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προηγμένα Συστήματα Ελέγχου και Ρομποτικής». Έχει συντονίσει σημαντικό αριθμό ακαδημαϊκών και βιομηχανικών ερευνητικών προγραμμάτων. Το διδακτικό του έργο περιλαμβάνει πληθώρα μαθημάτων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο επιστημονικό πεδίο της Ρομποτικής και των Αυτοματισμών. Έχει επίσης δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό εργασιών σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια και έχει λάβει δύο διεθνή βραβεία. Έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό εκδοτικών επιτροπών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Έχει συγγράψει τρία βιβλία μεταξύ αυτών και βιβλίο με τίτλο «Εισαγωγή στη Ρομποτική».
Κουτσιλιέρης Μιχαήλ
Σύντομο Βιογραφικό
O Μιχάλης Κουτσιλιέρης, MD. PhD, είναι Ομότιμος Καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας (2004) και τέως Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), από όπου απέκτησε το πτυχίο Ιατρικής. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο McGill (Canada) και, μεταξύ άλλων ακαδημαϊκών θέσεων, διετέλεσε Καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Laval, Canada (1997-98).Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέρονται εστιάζονται στη μοριακή ενδοκρινολογία και ογκολογία και στην παθοφυσιολογία του καρκίνου του προστάτη και των οστικών μεταστάσεων. Έχει τιμηθεί με διάφορα ελληνικά και διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων και με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας «Βασίλη Ξανθόπουλου - Στέφανου Πνευματικού», και είναι μέλος περισσότερων από 20 επιστημονικών εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 320 επιστημονικές εργασίες και το έργο του τυγχάνει υψηλής διεθνούς αναγνώρισης.
Κριεμάδης Αθανάσιος
Κωνσταντίνα Νασοπούλου
Κωνσταντίνος Κώστας
Κώτσιος Στυλιανός
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Στέλιος Κώτσιος έχει σπουδάσει Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου πήρε το πτυχίο του το 1983. Το 1986 αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Πληροφορικής και Επιχειρησιακής Έρευνας του Μαθηματικού Τμήματος, ενώ το 1993 ανακυρήχθηκε διδάκτωρ του Τμήματος Πληροφορικής με γνωστικό αντικείμενο: “Έλεγχος Mη Γραμμικών Διακριτών Συστημάτων”. Τα έτη 1994-1997 υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής και λέκτορας στο University College Dublin, Ireland, εργαζόμενος πάνω στη χαοτική συμπεριφορά μη γραμμικών διακριτών συστημάτων. Το ακαδημαϊκό έτος 1997-1998 δίδαξε Ανώτερα Μαθηματικά στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και στο Τμήμα Ναυπηγών του ΤΕΙ Αθήνας. Συνεργάστηκε επίσης ερευνητικά με το Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του ΕΜΠ. Από το 1998 είναι μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, στον τομέα Μαθηματικών - Πληροφορικής ενώ από το 2002 διδάσκει ανελλιπώς και στο Τμήμα Πληροφορικής του Ανοικτού Πανεπιστημίου. Το έτος 2002-03 δίδαξε Μαθηματικά στο νεοϊδρυθέν τότε πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ασχολείται με τη μελέτη, θεωρητική και εφαρμοσμένη, των μη-γραμμικών διακριτών συστημάτων με είσοδο.
Λαζαράτου Ελένη
Σύντομο Βιογραφικό
Η Ελένη Λαζαράτου είναι Παιδοψυχίατρος, Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και στη συνέχεια στην Παιδοψυχιατρική στη Γαλλία (Πανεπιστήμιο Paris XIII, Καθηγ. S. Lebovici). Στη Γαλλία, όπου παρέμεινε επί οκταετία, έλαβε θέσεις ευθύνης επιμελητού (Medecin Resident Etranger) στο Παιδοψυχιατρικό Κέντρο Alfred Binet, και βοηθού καθηγητού (Assistant Etranger) στο Πανεπιστήμιο Pierre et Marie Curie, Paris VI. Σε ερευνητικό επίπεδο, συμμετέχει σε πολυκεντρικά διεθνή ερευνητικά προγράμματα που αφορούν την παιδοψυχιατρική. Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών Επιστημονικών Ενώσεων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Association Européene de Psychopathologie de l’Enfant et de l’Adolescent. Έχει οργανώσει 12 επιστημονικές ημερίδες-συνέδρια στην Ελλάδα και 1 διεθνές συνέδριο. Έχει συμμετοχή στην οργανωτική επιτροπή 25 ελληνικών και διεθνών συνεδρίων. Οι δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν 25 πλήρη ξενόγλωσσα άρθρα, 45 ελληνικά και 64 κεφάλαια σε βιβλία. Είναι επίσης συγγραφέας δύο βιβλίων στη γαλλική γλώσσα και τεσσάρων στην ελληνική.
Λάζου Άννα
Σύντομο Βιογραφικό
Η Άννα Λάζου σπούδασε φιλοσοφία, μουσική και θέατρο στην Ελλάδα και στο Λονδίνο. Επιστημονική υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος ΕΛΚΕ «Φιλοσοφική Συμβουλευτική και Τέχνη». Από το 1991 σκηνοθετεί και παίζει σε σειρά παραστάσεων Πανεπιστημιακού θεάτρου που έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δημιούργησε τις ομάδες δρΥς – Θεατρική Πρωτοβουλία Νέων, δρΥός ΤόΠοι – ερευνητική και καλλιτεχνική ομάδα και στο πλαίσιο των πανεπιστημιακών πολιτιστικών δράσεων έχει συντονίσει το Πανεπιστημιακό Φεστιβάλ Οικο-φοιτητικό Αίθριο 2011 – 2014, πολυάριθμα σεμινάρια δια βίου μάθησης αρχαίου δράματος, φιλοσοφίας και χορού, όλα αυτοχρηματοδοτούμενα. Συμμετέχει ως επιστημονική υπεύθυνη στο πρόγραμμα Ανοικτών Μαθημάτων και σε προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ. Συντονίζει την ομάδα μελέτης της Αρχαίας Όρχησης του Θεάτρου Δόρα Στράτου 1991 – μέχρι σήμερα. Συγγραφέας κειμένων φιλοσοφίας, θεάτρου και ποίησης.
Λαμπρινή Πήχα
Σύντομο Βιογραφικό
Η Λαμπρινή Π. Πήχα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εμπορικής Διοίκησης (Μάρκετινγκ) στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε το πρώτο της πτυχίο από το τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), όπου και πρώτευσε, συνέχισε τις σπουδές της στο ίδιο πανεπιστήμιο, λαμβάνοντας τον μεταπτυχιακό της τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ), όπου επίσης αρίστευσε, και απέκτησε το διδακτορικό της δίπλωμα από το ΟΠΑ με αντικείμενο τη διοίκηση επωνυμίας. Έχει λάβει πλήθος βραβείων και υποτροφιών για την εξαιρετική της επίδοση κατά τη διάρκεια των σπουδών της, μεταξύ των οποίων και υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.
Η ερευνητική της δουλειά της έχει δημοσιευτεί με επιτυχία σε αναγνωρισμένα διεθνή συνέδρια μάρκετινγκ και επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους, όπως το Journal of Business Research, το Journal of Marketing Management και το Journal of Product and Brand Management. Παράλληλα με την ακαδημαϊκή της δραστηριότητα, είναι δραστήρια στο χώρο των επιχειρήσεων, εργαζόμενη ως σύμβουλος στρατηγικής και μάρκετινγκ και αναλαμβάνοντας τον συντονισμό και διαχείριση ερευνητικών έργων για λογαριασμό ιδιωτικών επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών.
Έχει διδάξει μαθήματα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Τα γνωστικά αντικείμενα των μαθημάτων που έχει διδάξει αφορούν, μεταξύ άλλων, στη Διοίκηση Μάρκετινγκ, τη Διοίκηση Επώνυμου Προϊόντος, το Στρατηγικό Μάρκετινγκ και τη Στρατηγική των Επιχειρήσεων. Τέλος, έχει εισηγηθεί σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα ιδιωτικών και δημοσίων επιχειρήσεων.
Έως σήμερα, έχει εργαστεί ως Επιστημονική Συνεργάτης και Διδάσκουσα των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως διδάσκουσα των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως μέλος ΣΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, καθώς και ως διδάσκουσα στα διαδικτυακά προγράμματα μάρκετινγκ του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Λαμπρινουδάκης Βασίλειος
Λεβεντίδης Ιωάννης
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Λεβεντίδης Ιωάννης αποφοίτησε από το τμήμα Μαθηματικών του Παν. Αθηνών με άριστα το 1987. Έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης (Master) στα Καθαρά Μαθηματικά με διάκριση από το King’s College London. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου στη Θεωρία Ελέγχου. Έκτοτε έχει συγγράψει περισσότερα από τριάντα επιστημονικά άρθρα και ανακοινώσεις σχετικά με Θεωρία Ελέγχου και Συστημάτων, Συστήματα Ανάδρασης, Αποκεντρωμένα Συστήματα και Ασαφή Έλεγχο.
Λεοντσίνη Μαίρη
Σύντομο Βιογραφικό
Η Μαίρη Λεοντσίνη είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο "Φύλα και Πολιτισμικές Σπουδές". Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS) στο Παρίσι και στο Πανεπιστήμιο Harvard στη Βοστώνη. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, στο Τμήμα Κοινωνιολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και ως προσκεκλημένη σε Πανεπιστήμια της Γαλλίας (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Γκρενόμπλ, Μες, Τουλούζης, Paris 7 – Denis Diderot κ.ά.) Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της σχετίζονται με τις θεωρίες των φύλων, την έμφυλη κοινωνικότητα, τις πολιτιστικές πρακτικές, την πολιτιστική συμμετοχή και τη μετανάστευση. Συμμετέχει σε διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις και έργα της έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2020 είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων (ΕΙΦ) του ΕΚΠΑ.
Λιγωμένου Άννα
Σύντομο Βιογραφικό
H Άννα Λιγωμένου είναι αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθηγήτρια στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Εφαρμοσμένη Οικονομική και Χρηματοοικονομική- Λογιστική και Ελεγκτική» του ΕΚΠΑ και ακαδημαϊκά υπεύθυνη στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και επιμόρφωση του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ – e-learning) στην Ελεγκτική του Δημόσιου Τομέα. Είναι αριστούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με άριστες μεταπτυχιακές σπουδές (Master) στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, πτυχιούχος των Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στα Χρηματοοικονομικά. Υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ και μεταπτυχιακή υπότροφος του Ινστιτούτου Δικονομικών Μελετών και Ερευνών κατά την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής της. Έχει συγγράψει δύο πανεπιστημιακά βοηθήματα και πολυάριθμες μελέτες με νομικό και οικονομικό περιεχόμενο σε επιστημονικά περιοδικά, τιμητικούς τόμους και συλλογικά έργα. Συμμετέχει σε συνέδρια και επιμορφωτικά σεμινάρια με εισηγήσεις και έχει μόνιμη συνεργασία με πέντε νομικά περιοδικά.
Λιόλιος Θεόδωρος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Θεόδωρος Ε. Λιόλιος σπούδασε Φυσική και αναγορεύθηκε αριστούχος Διδάκτωρ Πυρηνικής και Ατομικής Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι πρωτοβάθμιος Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής & Στρατιωτικών Επιστημών (μόνιμο μέλος ΔΕΠ) της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) και Διευθυντής του τομέα Φυσικών Επιστημών & Εφαρμογών της ΣΣΕ, ενώ υπήρξε για πολλά έτη Αν. Κοσμήτορας & Πρόεδρος Επιτροπής Ερευνών ΣΣΕ (διδάσκει στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές από το 1998). Είναι Ιδρυτής και Διευθυντής του Ερευνητικού Ιδρύματος «Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων» (ΕΚΕΟ). Έχει συγγράψει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά πυρηνικής φυσικής, διδακτικές σημειώσεις και εγχειρίδια, ενώ έχει υπάρξει κριτής επιστημονικών εργασιών στα περιοδικά Nuclear Physics A, European Physical Journal A και Hellenic Journal of Nuclear Medicine.
Μαγκούτας Αναστάσιος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Αναστάσιος Μαγκούτας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Εφαρμοσμένης Οικονομικής των Επιχειρήσεων του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιχειρησιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Glamorgan της Ουαλίας, απ’ όπου απέκτησε και μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ), ενώ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στα Εφαρμοσμένα Οικονομικά.
Διδάσκει στο Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει πολυετή επαγγελματική εμπειρία σε θέσεις ευθύνης, καθώς και στη διαχείριση χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, έχει δημοσιεύσει άρθρα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά διεθνών επιστημονικών συνεδρίων, όπου συμμετείχε.
Μάζης Ιωάννης
Μακρυλάκης Κωνσταντίνος
Μαλαφάντης Κωνσταντίνος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Μαλαφάντης Κωνσταντίνος είναι Καθηγητής Παιδαγωγικής και Λογοτεχνίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ. Είναι Πρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος, Διευθυντής του «Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού» και Υπεύθυνος της κατεύθυνσης «Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και Εκπαιδευτικό Υλικό» του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Council Member of the European Educational Research Association (EERA). Είναι εκδότης και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού «Παιδαγωγική Επιθεώρηση» της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού «Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική» του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης.
Τα θεωρητικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στις παιδαγωγικές διαστάσεις της λογοτεχνίας, στη σχέση των παιδιών με την ανάγνωση και την παιδική λογοτεχνία, στην ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας, τη μουσειακή εκπαίδευση, το μύθο και το παραμύθι στην εκπαίδευση, όπως επίσης την ιστορία της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης και την παιδαγωγική του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.
Έχει συγγράψει 13 βιβλία, έχει επιμεληθεί 7 βιβλία / αφιερώματα και έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 άρθρα σε συλλογικούς τόμους, ελληνικά και διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.
Μαλιάρας Νικόλαος
Μαλικιώση-Λοϊζου Μαρία
Σύντομο Βιογραφικό
Η Μαρία Μαλικιώση-Λοΐζου είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διεθνείς συνεργασίες με ερευνητικά και επιστημονικά κέντρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Το διδακτικό και ερευνητικό της έργο εστιάζεται σε θέματα συμβουλευτικών προσεγγίσεων, εφαρμογών της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στην εκπαίδευση, εποπτείας, επαγγελματικής ταυτότητας του συμβουλευτικού ψυχολόγου και του συμβούλου, διαπροσωπικής επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης, στάσεων, προσωπικότητας κ.ά. Έχει οργανώσει, προεδρεύσει και συμμετάσχει σε πληθώρα συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ίδρυσε και υπήρξε διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Συμβουλευτική Ψυχολογία και Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση, την Υγεία, την Εργασία» του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θράκης από το 2009 μέχρι το 2014. Υπήρξε υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Κέντρου Ομηλίκων (ΣΥ.ΚΕ.ΟΜ.) του Πανεπιστημίου Αθηνών, που ιδρύθηκε το 1995 με πρωτοβουλία της. Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επαγγελματικών και επιστημονικών εταιριών και συγγραφέας πολλών επιστημονικών άρθρων και συγγραμμάτων.
Μαντάς Ιωάννης
Μαντάς Μιχαήλ
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Μιχάλης Α. Μαντάς είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Επιστημονικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ISeB) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιχειρησιακής Έρευνας και Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2000) και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (M.Sc.) στις Επιστήμες των Αποφάσεων (2001) με ειδίκευση στη Διοίκηση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και τις Μεταφορές από το Ο.Π.Α. Κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα (2007) από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου. Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ISeb) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και του Εργαστηρίου Συστημάτων Μεταφορών και Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας (TRANSLOG) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό διεθνών και εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους και κεφάλαια βιβλίων, ενώ πληθώρα εργασιών του έχει συμπεριληφθεί σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων.
Μαντζουράνη Ελένη
Μασούρας Θεόφιλος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ. Θεόφιλος Μασούρας είναι Καθηγητής Γαλακτοκομίας στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) και διδάκτορας του Universite de Technologie de Compiègne (FR). Έχει πάνω από 35 χρόνια επιστημονική δραστηριότητα και εμπειρία στην έρευνα και τη διδασκαλία στον τομέα της Γαλακτοκομίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της Επιστήμης και Τεχνολογίας γάλακτος, με έμφαση στην τεχνολογία γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, στην αυθεντικότητα και γεωγραφική προέλευση των γαλακτοκομικών προϊόντων, την επίδρασης της διατροφής των ζώων στα χαρακτηριστικά του γάλακτος και των προϊόντων του με ιδιαίτερο τεχνολογικό και διατροφικό ενδιαφέρον, καθώς και των χαρακτηριστικών των βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΟΠ, ΠΓΕ).
Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει πλέον των 180 δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και εθνικά/διεθνή συνέδρια. Έχει συμμετάσχει ενεργά σε πάνω από 40 εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Είναι μέλος επιστημονικών επιτροπών αξιολόγησης ερευνητικών προγραμμάτων και κριτής επιστημονικών περιοδικών και βιβλίων. Υπήρξε εισηγητής σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια επιμόρφωσης και άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις σε θέματα γαλακτοκομίας. Συνεργάζεται στενά με διάφορους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς για αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων της ελληνικής γαλακτοκομίας διατηρώντας μια δημιουργική και καρποφόρα σχέση μεταξύ Πανεπιστημίου, παραγωγικών τάξεων και κοινωνίας.
Ματθαίου Δημήτριος
Σύντομο Βιογραφικό
Μαυρικάκη Ευαγγελία
Μαυρομούστακος Πλάτων
Μαχαίρας Χαράλαμπος
Μεγαλονίδου Χριστίνα
Μιχαλακέλης Χρήστος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Χρήσος Μιχαλακέλης, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Τμήμα Μαθηματικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1993), έλαβε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους, τον έναν από το University of Liverpool, Department of Computer Science (1995) και τον δεύτερο από το ΕΚΠΑ, του Διατμηματικού Προγράμματος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και του Οικονομικού Τμήματος (2007). Τη διδακτορική του διατριβή ολοκλήρωσε το 2009 στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ. Έχει συμμετάσχει στην ομάδα ανάπτυξης των νέων πληροφοριακών συστημάτων του Ελληνικού Στρατού στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του millennium bug, ενώ έχει εργαστεί και ως προγραμματιστής-αναλυτής εφαρμογών στην Intrasoft Α.Ε. Επίσης, μεταξύ επαγγελματικών δραστηριοτήτων του, υπήρξε εισηγητής σε πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης, του ΠΕΚ Ιωαννίνων, έχει διδάξει μαθήματα πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλά συμμετείχε και στο σχεδιασμό και την υλοποίηση πληροφοριακών συστημάτων. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, έχει συμμετάσχει στη συγγραφή βιβλίων, ενώ έχει συμμετάσχει και σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μουζάκης Διονύσιος
Σύντομο Βιογραφικό
Αποφοίτησε το 1995 από το τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Μηχανική (Dοktor des Ingenieurwissenschaftens) από την σχολή Μηχανολόγων και Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Kaiserslautern της Γερμανίας, το 1999, στη Μηχανική των Θραύσεων. (Application of The Essential Work of Fracture Method for Ductile Polymer Systems, PhD Thesis, Mensch & Buch Verlag, Berlin 1999- ISBN 3-89820-053-1).
Ο Δρ. Μουζάκης υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία (2000-2002) ως Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός & είναι έφεδρος Υπολοχαγός του Τεχνικού Σώματος. Από το 2002 δίδαξε ως Λέκτορας ΠΔ.407/80 στο Τμήμα Επιστήμης των Υλικών – Παν/μιο Πατρών και από το 2008 Μηχανική-Αντοχή στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Έχει επίσης διδάξει ως Λέκτορας-ΠΔ 407 και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων την Πειραματική Αντοχή Υλικών τα έτη 2008-2009. Η διδακτική/ερευνητική του προϋπηρεσία συμπεριλαμβάνει το Τμήμα Επιστήμης των Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών (6 χρόνια) και έχει επίσης εργαστεί στο Ινστιτούτο ΙΤΕ/ΕΙΧΗΜΥΘ της Πάτρας ως μεταδιδακτορικός συνεργάτης – ερευνητής για 7 έτη (2001-2008).
Εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας (νυν Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) το 2010 και το 2016 εξελέγη & διορίστηκε Αναπληρωτής Καθηγητής στη ΣΣΕ και το 2020 Καθηγητής στη ΣΣΕ. Την ίδια χρονιά (2016) ορίστηκε Δ/ντης Εργαστηρίου Μηχανικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει περισσότερα από 60 Άρθρα (>950 citations, h-index=17) σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά
περιοδικά και πάνω από 100 ανακοινώσεις σε Πανελλήνια και Διεθνή συνέδρια. Είναι επίσης συν-συγγραφέας του βιβλίου «Σύνθετα Υλικά» (εκδ. Κλειδάριθμος 2008) και πολλών κεφαλαίων σε βιβλία. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στους τομείς των Συνθέτων και Προηγμένων Υλικών, της Μηχανικής
των Θραύσεων, των Πολυμερικών Υλικών καθώς και των Βιοϋλικών και της Νανοτεχνολογίας με αμυντικές εφαρμογές καθώς και του Αdditive Μanufacturing (ΑΜ). Είναι πάνω από 10 χρόνια εξωτερικός κριτής των ερευνητικών προγραμμάτων του Czech Science Foundation, είναι peer reviewer σε πολλά διεθνή
Journals και σε προγράμματα του EU-Horizon2020.
Ο Δρ Μουζάκης διδάσκει από το 2016 έτη παράλληλα, στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (ΔΠΜΣ) σπουδών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων με το Πολυτεχνείο της Κρήτης «Smart Systems» καθώς και στο ΔΠΜΣ “Nanomedicine” του ΕΚΠΑ (Ιατρική και Φαρμακευτική Σχολή). Είναι συνεργαζόμενος
ερευνητής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) από το 2017. Ο Δρ Μουζάκης είναι μέλος του ΤΕΕ, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Θερμικής Ανάλυσης (ΕΕΘΑ) και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϋλικών. Επίσης μέλος από το 2008 της Ελληνικής Εταιρείας Μη Καταστροφικών Ελέγχων.
Μουζάκης-Νεολής Φώτιος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Φώτης Μουζάκης-Νεολής είναι Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, ιδρυτικός παράγοντας και κεντρικός διδάσκων του νέου
μεταπτυχιακού στην Επενδυτική και Εκτιμητική Ακινήτων. Επίσης, διατηρεί γραφείο έρευνας στα οικονομικά των ακινήτων. Αποφοίτησε από το Οικονομικό τμήμα της ΑΣΟΕΕ και απέκτησε δύο μεταπτυχιακά πτυχία και διδακτορικό τίτλο στο Πανεπιστημίου του Surrey στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ δίδασκε οικονομικά. Διετέλεσε για 11 έτη μόνιμος καθηγητής οικονομικών της ακίνητης περιουσίας στο Cass Business School – City University και σε άλλα πανεπιστήμια ως επισκέπτης. Εργάστηκε ή συμβούλεψε σε μεγάλους θεσμικούς φορείς της Ευρώπης. Διαθέτει εκτενές ερευνητικό έργο, πολλές δημοσιεύσεις σε διακεκριμένα επιστημονικά περιοδικά (Regional Studies, Urban Studies, Journal of Property Research), σε βιβλία διεθνών εκδοτικών οίκων και έχει λάβει σχετικές διακρίσεις.
Μπακαλίδου Δάφνη
Μπακοπούλου Φλώρα
Μπάλιος Δημήτριος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δημήτριος Π. Μπάλιος εξελέγη μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) το 2010. Είναι
Αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Λογιστικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών από το 2021. Ο Δρ. Δημήτριος Μπάλιος σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα το 2006. Έχει απασχοληθεί ως ερευνητής σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Πειραιά και έχει διατελέσει υπεύθυνος τμημάτων ανάλυσης χρηματιστηριακών εταιρειών – μελών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κατά την περίοδο 2003 - 2008. Τα γνωστικά αντικείμενα των μαθημάτων που έχει διδάξει αφορούν τη Χρηματοοικονομική Λογιστική, τη Διοικητική Λογιστική καθώς και ειδικά θέματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, όπως κοστολόγηση, χρηματοοικονομική διοίκηση και ανάλυση επενδύσεων. Επιπλέον, έχει εισηγηθεί σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα εταιρειών και τραπεζών (Πιστοποιήσεις Τράπεζας της Ελλάδος). Ο Δρ. Δημήτρης Μπάλιος είναι Αναπληρωτής Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «National and Kapodistrian University of Athens MBA» και μέλος της Ακαδημαϊκής του Επιτροπής από το 2015. Επίσης, είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φιλοσοφία και Διοίκηση» του ΕΚΠΑ από το 2019. Τέλος, τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συνδέονται με την εφαρμογή των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης, της ποιότητας της λογιστικής πληροφόρησης, της ανάλυσης των λογιστικών καταστάσεων, καθώς και της ανάπτυξης υποδειγμάτων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας βάσει λογιστικών πληροφοριών.
Μπαλντούκας Αντώνης
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ. Αντώνης Μπαλντούκας είναι Καθηγητής στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Κοσμήτορας στη Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας.
Αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 1989, και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το ίδιο τμήμα, το 1996. Έχει συμμετάσχει ως ερευνητής, συντονιστής, ιδρυματικός και επιστημονικός υπεύθυνος σε αρκετά Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν στα πλαίσια έργων ECSC, BREU, ΓΓΕΤ, ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ, ΕΠΕΑΕΚ, ΙΠΕ Κύπρου. Έχει διδάξει σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του ΤΕΙ Πειραιά, του ΤΕΙ Χαλκίδας, των Στρατιωτικών Σχολών Ευελπίδων και Ικάρων, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Frederick στην Κύπρο. Έχει εξειδικευθεί σε θέματα παιδαγωγικής για τη διδασκαλία τεχνικών μαθημάτων και έχει υπηρετήσει ως Αναπληρωτής Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης για τη διδασκαλία μαθημάτων μηχανολογικής κατεύθυνσης. Έχει υπηρετήσει ως Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Χαλκίδας με αρμοδιότητες σε θέματα Έρευνας και Ανάπτυξης, έχει συγγράψει το πρόγραμμα σπουδών για την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Τεχνολογίας Αεροσκαφών και τον Οδηγό Διαχείρισης Ερευνητικών Έργων του ΤΕΙ Χαλκίδας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στις εξής θεματικές περιοχές: σχεδιασμός πειραματικών διατάξεων από ανακυκλώσιμα υλικά, εκπαιδευτική τεχνολογία για τη δημιουργία σχεδίων μαθημάτων, μη τυπική και άτυπη εκπαίδευση, πλαστικές παραμορφώσεις και κατεργασίες αποβολής υλικού, συγκολλήσεις και μη καταστροφικοί έλεγχοι, αριθμητικές μέθοδοι προσομοίωσης μηχανικών καταπονήσεων, σχεδιασμός γεωμετρίας και τεχνικές προσομοίωσης κατεργασίας σε υπολογιστή CAD-CAM-CAE, μεταλλικές κατασκευές, διαχείριση έργων και λειτουργική ανάλυση μηχανημάτων τεχνικών έργων, σύνθετα υλικά, μεταλλογραφία θραύσεων, μηχανουργικές κατεργασίες και τεχνικές μέτρησης δυνάμεων κοπής. Το επιστημονικό του έργο (άνω των 110 εργασιών) έχει δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε διεθνή και εθνικά συνέδρια, σε βιβλία και ευρεσιτεχνίες και έχει αναγνωριστεί με περισσότερες από 100 ετεροαναφορές.
Μπαλτόπουλος Γεώργιος
Μπαμπάλης Θωμάς
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Θωμάς Μπαμπάλης είναι Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Π.Τ.Δ.Ε. και σήμερα είναι Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Αγωγής και τακτικό μέλος της Πανεπιστημιακής Συγκλήτου του Ε.Κ.Π.Α. Επιπλέον, είναι Διευθυντής στο κοινό Διακρατικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου με τίτλο «Σχολική Συμβουλευτική και Καθοδήγηση», καθώς επίσης Πρόεδρος (από 15/2/2012) της Επιστημονικής Επιτροπής (ΕΠΕΣ) του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου Αθηνών (Π.Π.Σ.) «Μαράσλειος». Διδάσκει σε προπτυχιακό επίπεδο, αλλά και σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών των Πανεπιστημίων Αθηνών, Αιγαίου και Κύπρου. Συμμετέχει ως επιστημονικός υπεύθυνος ή μέλος επιτροπών σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα, είναι κριτής σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, μέλος επιστημονικών επιτροπών συνεδρίων. Έχει δημοσιεύσει εννέα βιβλία και μεγάλο αριθμό (άνω των 100) άρθρων σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, κεφάλαια σε διεθνείς και ελληνικούς συλλογικούς τόμους, τόμους πρακτικών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών συνεδρίων και ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια.
Μπαμπούνης Χαράλαμπος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Χαράλαμπος Μπαμπούνης είναι απόφοιτος του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ και αριστούχος Διδάκτωρ του ίδιου Πανεπιστημίου. Από το 2004 υπηρέτησε ως Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο «Η Ιστορία του Ελληνικού κράτους και των θεσμών του, οι ιστορικές πηγές και η μελέτη τους».
Διετέλεσε Πρόεδρος του Μαρασλείου Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης, Αναπληρωτής Προέδρου στο Παιδαγωγικό Τμήμα, Διευθυντής Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών και του Εργαστηρίου Κοινωνικών Επιστημών, καθώς και υπεύθυνος της Μεταπτυχιακής Κατεύθυνσης «Ιστορία και Διδακτική της Ιστορίας». Έχει διδάξει ως Επισκέπτης Καθηγητής στο University of Johannesburg, στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, στο Universität Bonn, στο Universität Münster και στο Université Catholique de Louvain.
Το συγγραφικό του έργο, που περιλαμβάνει δεκαεπτά (18) βιβλία και διακόσιες σαράντα οκτώ (248) επιστημονικές δημοσιεύσεις, αναφέρεται, κυρίως, στην ιστορία του 19ου και 20ου αιώνα, στην ιστορία των θεσμών, στις ιστορικές πηγές, στην ιστορία της εκπαίδευσης, καθώς και σε θεωρητικά, μεθοδολογικά και διδακτικής ζητήματα της ιστορίας.
Μπέγζος Μάριος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Μάριος Π. Μπέγζος είναι Καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας (ΕΚΠΑ 1975-2019, Marburg Γερμανίας 1991-1997) και τέως Κοσμήτορας (2011-2015) της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ. Γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε την εγκύκλια μόρφωσή του (1963 - 1969). Σπούδασε θεολογία και φιλοσοφία στα πανεπιστήμια Αθηνών (1969 -1973), Γενεύης (1973 - 1974) και Τυβίγκης (1979 - 1981) με υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (W.C.C.), της Γερμανικής Κρατικής Υπηρεσίας Μορφωτικών Ανταλλαγών (DAAD) και του Ερευνητικού Ιδρύματος Alexander von Humboldt. Από το 1975 εργάζεται στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως επιστημονικός βοηθός του Νίκου Νησιώτη τον οποίο διαδέχθηκε μετέπειτα. Αναγορεύτηκε διδάκτορας το 1985 με διατριβή για τη φιλοσοφία της θρησκείας του φυσικού Βέρνερ Χάιζενμπεργκ. Από το 1986 διδάσκει φιλοσοφία της θρησκείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα, δίνει μαθήματα φιλοσοφίας της θρησκείας στο Πανεπιστήμιο του Μαρβούργου της Γερμανίας (Marburg an der Lahn) κάθε εαρινό εξάμηνο (1991 - 1997) και διδάσκει θρησκειολογικά μαθήματα (φαινομενολογία της θρησκείας, ψυχολογία της θρησκείας) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει αυτοτελή βιβλία και περί τα εκατόν πενήντα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, πανεπιστημιακές επετηρίδες και αφιερωματικούς τόμους. Είναι τακτικός συνεργάτης επιστημονικών λεξικών και εγκυκλοπαιδειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Παιδαγωγική και Ψυχολογική Εγκυκλοπαίδεια, Φιλοσοφικό και Κοινωνιολογικό Λεξικό, Ελληνική Εκπαιδευτική Εγκυκλοπαίδεια της Εκδοτικής Αθηνών, Theologenlexikon κ.ά.) καθώς επίσης είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών (Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία, Φιλολογικός Σύλλογος "Παρνασσός" κ.ά.). Το δοκιμιακό του έργο έτυχε διακρίσεων (Βραβείο Π. Φωτέα, 1999, Βραβείο Ελληνικού Κέντρου P.E.N. Club, 2007). Mελετήματά του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ουγγρική, κινεζική) και έχει εκπονήσει δοκίμια σε αγγλική και γερμανική γλώσσα. Εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών Πανεπιστημίου Αθηνών (Σ.Ο.Κ.Π.Α.) (2020).
Μπέλλας Αθανάσιος
Μπόσκου Γεώργιος
Μυριανθεύς Παύλος
Σύντομο Βιογραφικό
O καθηγητής Παύλος Μ. Μυριανθεύς γεννήθηκε στη Κύπρο. Σπούδασε Ιατρική στο ΕΚΠΑ & είναι Πνευμονολόγος & Εντατικολόγος με μετεκπαίδευση στις ΗΠΑ (Department of Pulmonary & Critical Care, Feinberg School of Medicine, Northwestern University, Chicago).
Είναι Καθηγητής Εντατικολογίας και Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ και συντονιστής Διευθυντής στη Κλινική Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Γ.Ο.Ν.Κ «Άγιοι Ανάργυροι». Από το 2020 είναι Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ.
Διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ παράλληλα συμμετείχε στη διοργάνωση 74 συνεδρίων και ημερίδων. Έχει δώσει 146 ομιλίες σε συνέδρια και είναι σύμβουλος συντακτικής επιτροπής σε 13 και πλέον ιατρικά περιοδικά, έχει συμμετάσχει σε 29 ερευνητικά πρωτόκολλα ως κύριος ερευνητής ή συνερευνητής. Έχει 200 ανακοινώσεις σε Ελληνικά & 120 σε Διεθνή συνέδρια (13 βραβεία, 2 διεθνή). Έχει επίσης, 158 δημοσιεύσεις σε Ελληνικά και 129 σε ξενόγλωσσα ιατρικά περιοδικά. Συμμετείχε στη συγγραφή 41 κεφαλαίων σε Ελληνικά και 13 σε Διεθνή αγγλόφωνα ιατρικά βιβλία συμπεριλαμβανομένου του “Sepsis and Immunoparalysis” στο Hall, Schmidt & Wood’s Principles of Critical Care, 4th edition (2015) McGraw-Hill Professional. Έχει εκδώσει 2 βιβλία με τίτλο: «Μηχανική Υποστήριξη της Αναπνοής στην Επείγουσα & Εντατική Θεραπεία» και «Πρώτες Βοήθειες». Συντονίζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πρόληψη και Έλεγχος Λοιμώξεων» που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στα πλαίσια της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία.
Νακοπούλου Λυδία
Νανάς Σεραφείμ
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Σεραφείμ Νανάς εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1971. Το 1984 απέκτησε την ειδικότητα της Παθολογίας από τη Θεραπευτική κλινική του Νοσοκομείου "Αλεξάνδρα". Το 1988 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο ΕΚΠΑ με θέμα "Αιφνίδιος θάνατος". Μετεκπαιδεύτηκε στο Northwestern University (Chicago USA) και στο McGill University (Montreal Canada) επί τετραετία. Είναι μέλος ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ΕΚΠΑ από το 1993 και Καθηγητής Παθολογίας και Εντατικής Θεραπείας από το 2012. Το 1996 ανέπτυξε εργαστήριο Κλινικής Εργοσπιρομετρίας και Καρδιοαναπνευστικής Αποκατάστασης στο Ευγενίδιο Θεραπευτήριο και ήταν επιστημονικός υπεύθυνος έως 2014 με σημαντική ερευνητική δραστηριότητα. To 2008 έλαβε βραβείο κλινικού ερευνητού από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, Award: Award clinical research – ESICM - Stoutenbeek Award 2008. Από το 2013 είναι υπεύθυνος της Μονάδος Ειδικής Νοσηλείας του ΚΑΑ Φιλοκτήτης. Από το 2016 Διευθυντής διετούς (Master) προγράμματος Αποκατάστασης με τον τίτλο «Κλινική Εργοσπιρομετρία, Άσκηση & Αποκατάσταση». Η συγγραφική του δραστηριότητα συνοψίζεται σε περισσότερες από 250 δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, με Η index 37, και παραθέσεις περισσότερες των 5000.
Νάστος Παναγιώτης
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Νάστος Παναγιώτης έλαβε το πτυχίο της Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1985. Το 1987
ολοκλήρωσε με άριστα τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Μετεωρολογία στο ΕΚΠΑ και το 1995 έλαβε το διδακτορικό του
δίπλωμα με άριστα στην Κλιματολογία από το τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ. Είναι Ιδρυτής/Συντονιστής
του CAN-HelP (Copernicus Academy Network of Hellenic Partners), που είναι το Ελληνικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου
Ακαδημίας του Copernicus. Έχει ερευνητική εμπειρία 20 ετών σε θέματα κλιματικών μεταβολών και των επιπτώσεων τους,
στατιστικών κλιματικών μοντέλων, βιοκλιματολογίας, ακραίων καιρικών φαινομένων και δεικτών ατμοσφαιρικής αστάθειας.
Είναι Μέλος πολλών Επιστημονικών Ενώσεων (μεταξύ άλλων, της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, (ΕΜΤΕ), American
Geophysical Union (AGU), European Geosciences Union (EGU), Climate and Health Commission part of the International
Society of Biometeorology (ISB)). Έχει διδακτική εμπειρία τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο στα
γνωστικά αντικείμενα της Κλιματολογίας, Ακραίων Καιρικών Φαινομένων και του Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος γενικότερα.
Είναι Διευθυντής Εργαστηρίου Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος, Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος,
Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Κριτής σε 50 διεθνή περιοδικά. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής
Μετεωρολογικής Εταιρείας (Ε.ΜΤ.Ε.). Είναι Μέλος σε πλήθος συντακτικών επιτροπών, αρχισυντάκτης και αναπληρωτής
αρχισυντάκτης των πιο έγκριτων διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Είναι Συντονιστής/Κύριος Ερευνητής σε 4 Ευρωπαϊκά
Προγράμματα και Ερευνητής σε 6 Ευρωπαϊκά και 20 Εθνικά Προγράμματα. Το δημοσιευμένο του έργο αφορά 160 δημοσιεύσεις
σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, 170 δημοσιεύσεις σε πρακτικά διεθνών και εθνικών επιστημονικών συνεδρίων με
κριτές, 120 εκτεταμένες περιλήψεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια με κριτές, 3 δημοσιεύσεις στα πρακτικά της
Ακαδημίας Αθηνών, 25 δημοσιεύσεις σε βιβλία διεθνών εκδοτικών οίκων και 2 κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία. Πάνω από
4500 αναφορές (Η-Index: 35).
Νομικού Παρασκευή
Ντρίνια Χαρά
Σύντομο Βιογραφικό
Η Χαρά Ντρίνια σπούδασε Γεωλογία (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πτυχίο 1987), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Παλαιοοικολογία στο Πανεπιστήμιο East Anglia στην Αγγλία και περάτωσε με επιτυχία την διδακτορική της διατριβή (1996) στην Ιζηματολογία – Παλαιοοικολογία. Σήμερα είναι Καθηγήτρια Παλαιοοικολογίας-Στρωματογραφίας Ιζηματογενών Ακολουθιών-Ιζηματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι Διευθύντρια του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών των Τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ και του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης - ΠΔΑ, με τίτλο «ΜΟΥΣΕΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ», καθώς και του Εργαστηρίου Μουσειακών Ερευνών του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Επιπλέον, είναι Διευθύντρια του ΠΜΣ του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος «Επιστήμες Γης και Περιβάλλον». Διδάσκει σ’ ένα ευρύ φάσμα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων, συμπεριλαμβανομένων: Ιζηματολογία, Παλαιοοικολογία, Στρωματογραφία, Θαλάσσια Οικοσυστήματα, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Διδακτική Γεωεπιστημών, Γεωλογική Κληρονομιά.
Οικονομίδου Βασιλική
Σύντομο Βιογραφικό
Η Βασιλική Α. Οικονομίδου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιοφυσικής-Μοριακής Βιοφυσικής του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ και Διευθύντρια του ΠΜΣ «Βιοπληροφορική-Υπολογιστική Βιολογία» του ίδιου Τμήματος. Σπούδασε Βιολογία στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και έλαβε το διδακτορικό της από το Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ με μεγάλο μέρος της ερευνητικής της δουλειάς να έχει εκπονηθεί στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας στη Χαϊδελβέργη, Γερμανίας, κατόπιν υποτροφίας ΕΜΒΟ. Είναι μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ από το 2008, και από το 2014 επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Βιοφυσικής και Βιοπληροφορικής. Είναι εκπρόσωπος του ΕΚΠΑ στο ELIXIR-GR, τον Ελληνικό Εθνικό Κόμβο της Ευρωπαϊκής Υποδομής Βιοπληροφορικής, και Επιστημονική Επιμελήτρια της ελληνικής μετάφρασης του βιβλίου «Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική» του Α. Lesk. Έχει ευρύ διδακτικό έργο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ αντίστοιχα έχει επιβλέψει μεγάλο αριθμό διπλωματικών εργασιών. Έχει πάνω από 150 εργασίες σε επιστημονικά συνέδρια, 7 κεφάλαια σε διεθνή συγγράμματα και σχεδόν 100 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στο φαινόμενο του «misfolding» των πρωτεϊνών και τη μελέτη των παθολογικών και των προστατευτικών αμυλοειδών, ενώ την τελευταία πενταετία ήταν Επιστημονική Υπεύθυνη ερευνητικού έργου «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» με αντικείμενο την εύρεση καινοτόμων φαρμάκων για την νόσο του Alzheimer, το οποίο οδήγησε στην υποβολή ελληνικής πατέντας.
Παγώνης Δημήτριος-Νικόλαος
Παναγιωτόπουλος Δημήτριος
Πανούσης Γιάννης
Παπαγεωργίου Σωκράτης
Παπαδάτος Ιωάννης
Παπαθανασόπουλος Στέλιος
Σύντομο Βιογραφικό
Παπαθεοδώρου Ανδρέας
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ. Ανδρέας Παπαθεοδώρου είναι Καθηγητής A’ Βαθμίδας στη Βιομηχανική και Χωρική Οικονομική με έμφαση στον Τουρισμό στο Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι επίσης Διευθυντής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Στρατηγική Διοίκηση Τουριστικών Προορισμών και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας", καθώς και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (ΕΤΕΜ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Μεταπτυχιακό στα Οικονομικά, Διδακτορικό στην Οικονομική Γεωγραφία), ενώ ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως Λέκτορας Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο του Surrey του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου και εργάστηκε από το 2000 έως και το 2005. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-16 διετέλεσε Κοσμήτορας του Κολεγίου Φιλοξενίας και Τουρισμού του Πανεπιστημίου του Δυτικού Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει συγγράψει περισσότερες από 150 επιστημονικές εργασίες, ενώ το έργο του έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 4000 αναφορές διεθνώς (βάσει Google Scholar). Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αεροπορικής Ένωσης, ομιλεί τρεις ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά) και είναι Πτυχιούχος του Εθνικού Ωδείου στην κλασική κιθάρα.
Παπαθωμάς Αμφιλόχιος
Παπανδρέου Μαρία
Σύντομο Βιογραφικό
Η Μαρία Παπανδρέου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο «Φυσικοθεραπεία σε Μυοσκελετικά Προβλήματα Αρθρώσεων» και διδασκόμενα μαθήματα Φυσικοθεραπεία στον Αθλητισμό, Κλινική Εργοφυσιολογία και Κλινική Άσκηση σε Μυοσκελετικές Παθήσεις και Κακώσεις- Εργαστήριο στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Μετά τις προπτυχιακές σπουδές στη Φυσικοθεραπεία, ΤΕΙ Αθήνας και στο ΤΕΦΑΑ, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Αγγλία: α) Diploma in Academic and Practical Physiotherapy for Sports (University of London, London Hospital Medical College), β) Master of Science in Sports Coaching/Sports Medicine (University of Sheffield, Institute of Sports Medicine & Exercise Science). Το 2006 ολοκλήρωσε το Διδακτορικό της Δίπλωμα στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιατρική Σχολή, Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος «Θ. ΓΑΡΟΦΑΛΙΔΗΣ».
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην αθλητική φυσικοθεραπεία τόσο στην αξιολόγηση διαμέσου προηγμένης τεχνολογίας (ισοκίνησης, διαγνωστικού υπερήχου, κ.ά.) όσο και στη φυσικοθεραπευτική/ λειτουργική αποκατάσταση κυρίως του μυοσκελετικού συστήματος. Έχει δημοσιεύσει 16 εργασίες σε διεθνή περιοδικά, 7 σε ελληνικά περιοδικά και 7 σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων (h-index: 8, i10-index: 6, IF: 25.727, Citations: 320). Έχει συμμετάσχει σε 20 ερευνητικές ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και 9 σε ελληνικά συνέδρια. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε 4 ερευνητικά έργα ως βασικός ερευνητής και ως μέλος.
Από το 2016 διδάσκει σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών και διατελεί ως επιβλέπουσα καθηγήτρια Μεταπτυχιακών Διατριβών. Συμμετέχει ως επισκέπτρια ομιλήτρια στο Πρόγραμμα «Ιατρικού Βελονισμού» του ΙΔΒΕ του Ερευνητικού Εργαστηρίου Μυοσκελετικής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας του Τμήματος Φυσικοθεραπείας της Σχολής ΣΕΥΠ, ΤΕΙ Αθήνας.
Παπαρρηγόπουλος Θωμάς
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Θωμάς Παπαρρηγόπουλος είναι Καθηγητής Ψυχιατρικής στην 1η Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε το 1985 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής το 1994. Έκτοτε ανέλαβε καθήκοντα επιστημονικού συνεργάτη και συνεργάτη ερευνητή στην Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Έλαβε τη διδακτορική του διατριβή από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1999. Εξειδικεύθηκε στη Νευροψυχιατρική στο National Hospital for Neurology & Neurosurgery και στο Institute of Psychiatry at the Maudsley στη Μεγάλη Βρετανία (2005-2006). Οι ερευνητικές δραστηριότητές του εστιάζονται στην υπνολογία, τον αλκοολισμό, την ψυχονευροενδοκρινολογία, τη νευροψυχιατρική, την ψυχιατρική των καταστροφών, την ανάπτυξη ψυχομετρικών κλιμάκων και σε κλινικές ψυχιατρικές μελέτες. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα εθνικά, Ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα και κλινικές δοκιμές. Είναι μέλος διαφόρων Ελληνικών και διεθνών εταιρειών. Προΐσταται της Κλινικής Αποτοξίνωσης από το Οινόπνευμα και της Μονάδας Νευροψυχιατρικής της 1ης Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, είναι προϊστάμενος του Ειδικού Ιατρείου Διαταραχών του Ύπνου της 1ης Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ερευνητική του δραστηριότητα αποτυπώνεται στο συγγραφικό του έργο που περιλαμβάνει πληθώρα δημοσιεύσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Παπασαλούρος Ανδρέας
Παπουτσάκη Καλλιόπη
Σύντομο Βιογραφικό
Η Καλλιόπη Παπουτσάκη είναι μέλος Ε.ΔΙ.Π. στο Τμήμα Ιατρικής του Ε.Κ.Π.Α. στο γνωστικό αντικείμενο «Γενική και Ειδική Παιδαγωγική και Ψυχολογία» στο Χωρέμειο Ερευνητικό Εργαστήριο της Α΄Παιδιατρικής Κλινικής του Παίδων Αγίας Σοφίας. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του
Τμήματος Παιδαγωγικής του Ε.Κ.Π.Α., Διδάκτωρ της Ειδικής Αγωγής και Ψυχολογίας, υπότροφος του Ι.Κ.Υ. με μεταπτυχιακές σπουδές στα γνωστικά αντικείμενα «Σπουδές στην Εκπαίδευση», «Εκπαίδευση Ενηλίκων» και «Ειδική Παιδαγωγική και Ψυχολογία». Έχει εργαστεί στο Υπουργείο Εργασίας και στο Υπουργείο Παιδείας. Έχει πολυτετή διδακτική εμπειρία σε σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής, διετέλεσε Διευθύντρια Σχολικής Μονάδας, Σχολική Σύμβουλος, μέλος Επιτροπών Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών και Επιλογής Στελεχών Εκπαίδευσης. Επιπλέον, έχει μακρόχρονη εμπειρία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών με αυτόνομη διδασκαλία, επιβλέπει εργασίες προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και έχει ασχοληθεί με την Πρακτική Άσκηση των φοιτητών. Έχει οργανώσει και διδάξει σε προγραμμάτα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ετήσιας επιμόρφωσης, καθώς και βραχύχρονων προγραμμάτων και σεμιναρίων σε θέματα παιδαγωγικής, διδακτικής, μαθησιακών δυσκολιών, διαφοροποιημένης διδασκαλίας, συμβουλευτικής γονέων, προγράμματα αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού και σε προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της εστιάζουν σε θέματα Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Ειδικής Αγωγής, Σύγχρονες Διδακτικές Προσεγγίσεις, Αξιολόγηση και Εκπαιδευτικές Παρεμβάσεις στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, κ.ά.
Παρασχάς Σωτήριος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Σωτήρης Παρασχάς είναι επίκουρος καθηγητής Γαλλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Σπούδασε ελληνική και συγκριτική γραμματολογία στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και της Οξφόρδης και έχει διδάξει γαλλική, ελληνική και συγκριτική λογοτεχνία στα πανεπιστήμια του Warwick, του Reading και στο King’s College του Λονδίνου. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η συγκριτική γραμματολογία, η θεωρία της λογοτεχνίας, η ιστορία και η θεωρία του μυθιστορήματος, ο ρομαντισμός και ο ρεαλισμός, η ιστορία της έννοιας του συγγραφέα, η σχέση λογοτεχνίας και δικαίου και η σχέση λογοτεχνίας και επιστημών. Έχει δημοσιεύσει δύο μονογραφίες (The Realist Author and Sympathetic Imagination, Legenda, 2013 και Reappearing Characters in Nineteenth-Century France: Authorship, Originality and Intellectual Property, Palgrave Macmillan, 2018) και έχει συνεισφέρει σε συλλογικούς τόμους μεταξύ των οποίων The Oxford Handbook of European Romanticism (2016) και The Cambridge Companion to Balzac (2017). Αυτόν τον καιρό σχεδιάζει μια νέα μονογραφία με τίτλο Parasites: The Literary History of a Metaphor.
Πατσούρης Ευστράτιος Σ.
Σύντομο Βιογραφικό
Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Επίτιμος Πρόεδρος Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Μελέτης και Αντιμετώπισης Γενετικών και Κακοήθων Νοσημάτων Παιδικής Ηλικίας, τ. Δ/ντής Α Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ (2003-2018), τ. Κοσμήτορας Σχολών Επιστημών Υγείας (2014-2018), τ. Διευθυντής και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» ΕΠΙΨΥ (2017-2022).
Ο Καθηγητής Ε.Σ.Πατσούρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951, όπου αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών (Dörpfeld Gymnasium, Abitur 1969). Το 1976 έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκπαιδεύτηκε στην Παθολογία (30 μήνες ΝΝΑθηνών), στη Νευρολογία και την Ψυχιατρική στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο και στην Παθολογική Ανατομική στα πανεπιστημιακά εργαστήρια της Αθήνας, του Κιέλου, του Μονάχου και του Αμβούργου. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γερμανία στα γνωστικά αντικείμενα της Παθολογικής Ανατομικής του Αιμοποιητικού Συστήματος (1984-1987, Παν.Κιέλου, Καθ. K.Lennert) και του Νευρικού Συστήματος (1987-1989, Παν.Μονάχου Καθ.P.Mehraein και 1994-1995 Παν.Αμβούργου Καθ. D.Stavrou). Έλαβε τις ιατρικές ειδικότητες: Νευρολογίας-Ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή Παν.Αθηνών (1982)–Παθολογικής Ανατομικής, Ιατρική Σχολή Παν. Αθηνών (1985)–Παθολογικής Ανατομικής του Νευρικού Συστήματος (Γερμανία), Ιατρική Σχολή Παν. του Μονάχου (1995). ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ: Διδακτορική Διατριβή, Ιατρική Σχολή Παν. Αθηνών «Άριστα», Αθήνα 1980. Διατριβή Υφηγεσίας, Ιατρική Σχολή Παν.Αθηνών, Αθήνα 1990. Επιστημονικός Συνεργάτης (1981-1982), Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής, Ιατρική Σχολή Παν.Αθηνών. Λέκτορας (1982-1990). Επίκουρος Καθηγητής (1990-1999). Αναπληρωτής Καθηγητής (1999-2003). Καθηγητής Α΄ βαθμίδας και Διευθυντής του Α΄ Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του Παν. Αθηνών (2003–2018). Κοσμήτορας Σχολών Επιστημών Υγείας ΕΚΠΑ (2014-2018). Διευθυντής και Πρόεδρος του Δ.Σ. του «Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ) (2017-2022). Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών (2019). Επίτιμος Πρόεδρος Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Μελέτης και Αντιμετώπισης Γενετικών και Κακοήθων Νοσημάτων Παιδικής Ηλικίας (2022). ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ: Έλαβε 7 διεθνείς υποτροφίες και 15 βραβεία σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια καλύτερης επιστημονικής εργασίας. Υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος σε 16 ελληνικά ανταγωνιστικά και 3 ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα με οικονομική ενίσχυση ενώ συμμετείχε ενεργώς σε άλλα 7 ευρωπαϊκά, οικονομικά επιχορηγούμενα (Δίκτυα Ευρωπαϊκής συνεργασίας). Υπήρξε μέλος διεθνών ερευνητικών επιστημονικών ομάδων εργασίας και εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα γνωστικά του αντικείμενα (νοσήματα prion, σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες). Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε 32 διεθνείς συναντήσεις για επιστημονικά θέματα των αντικειμένων του και σε 12 συναντήσεις για οργανωτικά διοικητικά θέματα του κλάδου του. Είναι μέλος και πρόεδρος πολλών ελληνικών και ξένων επιστημονικών επιτροπών ως εμπειρογνώμων και 17 διεθνών και ελληνικών επιστημονικών εταιρειών. Υπήρξε για 6 έτη Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Νευροπαθολογοανατομίας και Μέλος και αργότερα Πρόεδρος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου Βιοεπιστημών, του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας (2009,2011-2012). Έχει συμμετάσχει σε 553 ερευνητικές εργασίες δημοσιευ¬μένες στον διεθνή ιατρικό τύπο (PUBMED) με 11.307 βιβλιογραφικές αναφορές (δείκτης διεθνούς αναγνωρισιμότητας επιστημονικού έργου h-index 52), κυρίως στους τομείς της Παθολογικής Ανατομικής των Νεοπλασμάτων, της Μοριακής Παθολογικής Ανατομικής, της Παθολογικής Ανατομικής του Αιμοποιητικού Συστήματος και του Νευρικού Συστήματος.
Παυλάτου Ευαγγελία
Σύντομο Βιογραφικό
Η Ε.Α. Παυλάτου είναι Καθηγήτρια στον Τομέα Χημικών Επιστημών (Ι) της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) στο γνωστικό αντικείμενο «Χημεία και τεχνολογία ανόργανων υλικών με έμφαση στις ηλεκτροχημικές και χημικές τεχνικές». Το ερευνητικό της έργο είναι προσανατολισμένο στο δομικό χαρακτηρισμό ανόργανων υλικών μέσω φασματοσκοπικών μεθόδων, στην ηλεκτροχημική παρασκευή νανο-επικαλύψεων και στο χαρακτηρισμό μεταλλικών, κραματικών και σύνθετων επικαλύψεων ενισχυμένων με κεραμικά νανοσωματίδια. Ακόμη, ασχολείται με την ηλεκτροχημική παρασκευή μεταλλικών νανοσωλήνων, νανοσυρμάτων και νανοδομημένων ανόργανων μοτίβων για τη σύνθεση μεταλλικών νανοϋλικών μιας διάστασης, τη σύνθεση με μέθοδο sol-gel «έξυπνων» ανόργανων κεραμικών
νανοσωματιδίων με στοχευμένη χημική τροποποίηση για ενίσχυση της φωτοκαταλυτικής τους δράσης, αποσκοπώντας σε εφαρμογές επιφανειών με αυτο-καθαριστική, αντιμικροβιακή και αντικαρκινική δράση. Μέρος του ερευνητικού της έργου, που έχει πραγματοποιηθεί στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων, έχει δημοσιευθεί σε 68 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και ένα βιβλίο, 22 δημοσιεύσεις σε πλήρη πρακτικά διεθνών συνεδρίων, 53 δημοσιεύσεις σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων υπό μορφή περιλήψεων, 3 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια χωρίς δημοσιευμένα πρακτικά, 55 δημοσιεύσεις σε πρακτικά ελληνικών συνεδρίων και 5 εργασίες σε ειδικές εκδόσεις. Για το έργο της αυτό έχει 1741 ετερο-αναφορές και συντελεστή απήχησης h-index=23, ενώ παράλληλα είναι κριτής σε 20 διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Τέλος, από το 1990 έχει συμμετάσχει σε 35 ερευνητικά προγράμματα ως επιστημονική υπεύθυνη και συντονίστρια.
Πέππα Σοφία
Πετράκης Παναγιώτης
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Παναγιώτης Ε. Πετράκης είναι Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου διατελεί Διευθυντής του Τομέα Ιστορίας, Οικονομικής Ανάπτυξης και Διεθνούς Οικονομικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ καθώς και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ. Είναι κάτοχος πτυχίου οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Sterling και διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ κατά τα έτη 2005 – 2009. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών άρθρων και έχει πλήθος δημοσιεύσεων σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά (Journal of Business Research, Small Business Economics, Journal of Banking and Finance, Journal of Socio-Economics και International Entrepreneurship and Management Journal) σε μία σειρά από γνωστικά αντικείμενα που περιλαμβάνουν την οικονομική ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και θέματα πολιτισμικού υποβάθρου. Έχει συγγράψει πάνω από 26 μονογραφίες σε θέματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή και την ελληνική ανάπτυξη, την κρίση και την οικονομική πολιτική. Είναι συγγραφέας μιας σειράς από διδακτικά εγχειρίδια με αντικείμενο την αξιολόγηση επενδύσεων, την τραπεζική οικονομική, την οικονομική ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, τα οποία διδάσκονται σε ελληνικά πανεπιστήμια. Έχει διατελέσει μέλος Δ.Σ. και επιστημονικών επιτροπών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Δείτε το πλήρες βιογραφικό του εδώ.
Πεχλιβανίδης Αρτέμιος
Πιτυρίγκα Βασιλική
Πλάντζος Δημήτριος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δημήτρης Πλάντζος είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ στην Κλασική Αρχαιολογία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται κυρίως στην αρχαία ελληνική τέχνη, την αρχαιολογική θεωρία, τις νεωτερικές προσλήψεις της κλασικής αρχαιότητας, και τις πολιτισμικές σπουδές. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες, μελέτες και άρθρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στα βιβλία του συγκαταλέγονται τα Hellenistic Engraved Gems (Οξφόρδη: Oxford University Press 1999), Ελληνική Τέχνη και Αρχαιολογία (Αθήνα: Εκδόσεις Καπόν 2011), Οι Αρχαιολογίες του Κλασικού (Αθήνα: Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου 2014), Greek Art and Archaeology (Ατλάντα: Lockwood Press 2016) και πολλές συνεργασίες με Έλληνες και ξένους συναδέλφους του. Είναι συνδιευθυντής του Προγράμματος Ανασκαφής και Αρχαιολογικής Εθνογραφίας Άργους Ορεστικού (http://www.argosorestikonproject.org) και εταίρος της Society of Antiquaries με έδρα το Λονδίνο. Διδάσκει κλασική αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πλειός Γιώργος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Γιώργος Πλειός είναι Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά το παρελθόν εργάστηκε στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Ιωαννίνων. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε Τμήματα Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας,όπως του Πανεπιστημίου Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, του Πανεπιστημίου Fudan της Σαγκάης, του Πανεπιστημίου του Κιέβου "Taras Shevchenko", στο τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Σόφιας "St Kliment Ohridski" και στο τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία, με μεταπτυχιακές σπουδές (ΜΑ και PhD) στην Κοινωνιολογία του πολιτισμού και των ΜΜΕ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη σχέση ΜΜΕ και κοινωνίας, την Κοινωνιολογία των Ειδήσεων, την Κοινωνιολογία της Εικόνας, την Πολιτική Επικοινωνία και την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ.
Μόνος ή σε συνεργασία με άλλους έχει δημοσιεύσει 7 βιβλία, 22 κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους στην Ελάδα και το εξωτερικό, πάνω από 45 άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει παρουσιάσει 60 και πλέον εργασίες σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και διεθνώς. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα των ελληνικών ειδήσεων και έχει διευθύνει περισσότερες από 25 σχετικές έρευνες.
Είναι μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών φορέων και Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ). Από το 2016 είναι μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Κατά την περίοδο 2011-2015 υπήρξε Αναπληρωτής Συντονιστής του Ερευνητικού Δικτύου 18 (Κοινωνιολογία των ΜΜΕ) της Ευρωπαϊκής Κοινωνιολογικής Εταιρείας (European Sociological Association). Από το 2017 είναι εκ νέου Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ.
Πολυχρόνη Φωτεινή
Σύντομο Βιογραφικό
Η Φωτεινή Πολυχρόνη πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Manchester της Μ. Βρετανίας, απ’ όπου έλαβε Master (Μ.Ed.) στην εκπαιδευτική ψυχολογία και τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και Διδακτορικό Δίπλωμα (Ph.D.) στην εκπαιδευτική ψυχολογία με αντικείμενο τις αναγνωστικές δυσκολίες. Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια στη Μ. Βρετανία για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας προγραμμάτων αναγνωστικής παρέμβασης. Από το 2001 μέχρι το 2007 δίδαξε μαθήματα Ψυχολογίας σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως επιστημονικός συνεργάτης, και από το 2007 μέχρι σήμερα ως Μέλος ΔΕΠ. Έχει λάβει μέρος σε ερευνητικά ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ το έργο της έχει δημοσιευτεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους και έχει πλήθος προφορικών ανακοινώσεων σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιριών ψυχολογίας. Έχει εκλεγεί Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Ψ.Ε.) και είναι συν-συντονίστρια του Κλάδου Σχολικής Ψυχολογίας της ΕΛ.Ψ.Ε.
Πουφινάς Θωμάς
Σύντομο Βιογραφικό
O Δρ. Θωμάς Πουφινάς είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στα Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά από το Ohio State University και πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει συνεργαστεί ως επισκέπτης καθηγητής με το Ohio State University και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έχει διδάξει μαθήματα σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα και έχει δώσει διαλέξεις σε σεμινάρια για Επαγγελματικές Πιστοποιήσεις. Έχει επαγγελματική εμπειρία στον χρηματοπιστωτικό τομέα – ασφαλιστικό κλάδο, πριν από την ακαδημαϊκή του καριέρα, έχοντας δημιουργήσει ένα ισχυρό υπόβαθρο στις επενδύσεις, την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, το στρατηγικό σχεδιασμό, την ανάπτυξη προϊόντων, την τιμολόγηση και την προώθηση προϊόντων, τη διαχείριση του κινδύνου, τη φερεγγυότητα και την κανονιστική συμμόρφωση των εταιριών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη χρηματοοικονομική, τις επενδύσεις, τη διαχείριση του κινδύνου, την αναλογιστική επιστήμη και τις εφαρμογές τους σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής ασφάλισης, τα οικονομικά των μεταφορών, κ.ά. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε περιοδικά με κριτές και έχει παρουσιάσει εργασίες του σε διεθνή συνέδρια.
Πριόβολου Στέλλα
Σύντομο Βιογραφικό
Η Στέλλα Πριόβολου είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Λατινικής - Ιταλικής Φιλολογίας και Ειδική Γραμματέας του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του ΕΚΠΑ. Σπούδασε Ελληνική, Γαλλική και Ιταλική Φιλολογία και είναι διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης (La Sapienza). Διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ από το πρώτο έτος λειτουργίας του και επί δύο συνεχείς θητείες μέχρι την αφυπηρέτησή της, καθώς και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, το οποίο οργανώθηκε με δική της πρωτοβουλία. Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών και ανακοινώσεων σε διεθνή συνέδρια. Έχει τιμηθεί με την διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana. Επιπλέον, για την προσφορά της στα Γράμματα και τον Πολιτισμό έχει τιμηθεί από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου. Αρθρογραφούσε επί χρόνια για θέματα παιδείας και κριτικής επιστημονικών και λογοτεχνικών βιβλίων στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και στη μηνιαία έκδοση του Πανεπιστημίου Αθηνών «Το Καποδιστριακό». Σήμερα συνεργάζεται για τα ίδια θέματα με τον διαδικτυακό τόπο aixmi.gr του Mega και με επιστημονικά περιοδικά.
Πρωτοπαπαδάκης Ευάγγελος
Ράλλη Ασημίνα
Ρηγόπουλος Γεώργιος
Ρηγόπουλος Δημήτρης
Ρήγου Μαρίνα
Ρήγου Μυρτώ
Σύντομο Βιογραφικό
Η Μυρτώ Ρήγου είναι καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο «Θεωρία της Επικοινωνίας». Το διδακτικό της έργο περιλαμβάνει πλήθος μαθημάτων στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών και καλύπτει τα ακόλουθα επιστημονικά πεδία: Επικοινωνία, Πολιτισμό, Ζητήματα Πολιτισμικών Σπουδών, Ηθική, Βιοηθική, Πολιτισμικές διαστάσεις των ΜΜΕ, Αρχαία Τραγωδία και Σύγχρονο δράμα, Μοντέρνο-Μεταμοντέρνο, Επικοινωνιακές πρακτικές.
Έχει συγγράψει τα ακόλουθα βιβλία: Ο θάνατος στη νεωτερικότητα. Μια επικοινωνιακή και ηθική προβληματική, Πλέθρον, Αθήνα 1993∙ Η ετερότητα του ΄Αλλου. Δοκίμιο για μια τρέχουσα μετα-ηθική, Πλέθρον, Αθήνα 1995∙ Μπροστά στην τηλεόραση – Κείμενα 1994 - 1998, Πλέθρον, Αθήνα 1999∙ Ο αναγνώστης Άμλετ, Πλέθρον, Αθήνα 2000∙ Εκδοχές του νόμου - Kant, Sade, Kafka, Πλέθρον, Αθήνα 2011∙ Κομνηνού, Μ. Ρήγου (επιμ), Οι πολιτικές της εικόνας, Παπαζήσης, Αθήνα 2014ˑ Πολιτισμός. Νόμος-Γραφή-Επιθυμία, Πλέθρον (υπό έκδοση)ˑ Πολιτισμός ΙΙ, Νόμος-Πόλις-Περιπλάνηση, (Πλέθρον, υπό έκδοση). Επίσης, έχει συμμετάσχει ως διοργανώτρια ή/και εισηγήτρια σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, καθώς και επιστημονικά κείμενα σε συλλογικούς τόμους. Από το 1996 έως το 1999 συνεργάστηκε στην εφημερίδα Τα Νέα, δημοσιεύοντας στην στήλη «Τρίτη Άποψη» κείμενα πάνω σε θέματα επικοινωνίας. Έχει λάβει μέρος στη δραματολογική προετοιμασία και έπαιξε ως ηθοποιός σε 8 θεατρικές παραστάσεις από το 2004 έως το 2020. Ενδεικτικά: Πελοποννησιακός Πόλεμος στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου (2014) και Εργοτάξιο Λούλα Αναγνωστάκη, στο Φεστιβάλ Αθηνών (2018) υπό τη σκηνοθεσία της Ρ. Πατεράκη, Μεταγωγή, στο Θέατρο Αργώ υπό τη σκηνοθεσία της Χ. Καψούλη (2020).
Ριζομυλιώτης Παναγιώτης
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ. Παναγιώτης Ριζομυλιώτης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Τα τελευταία 6 χρόνια υπηρέτησε ως τακτικό μέλος στην ολομέλεια της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ενώ από το 2012 μέχρι το 2018 ήταν Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Από το 2005 έως το 2007 εργάστηκε ως ερευνητής στο εργαστήριο ασφάλειας και κρυπτογραφίας COSIC του Katholieke Universiteit Leuven στο Βέλγιο. Κατέχει δίπλωμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, μεταπτυχιακό με ειδίκευση στην Ηλεκτρονική και Ραδιοηλεκτρολογία και διδακτορικό στην Κρυπτογραφία, από το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 50 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια και κεφάλαια συλλογικών τόμων, που αφορούν στην ασφάλεια IoT συστημάτων και στην κρυπτογραφία. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα εθνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων με αντικείμενο την ασφάλεια συστημάτων και την προστασία της ιδιωτικότητας είτε ως technical manager είτε ως ερευνητής. Είναι εξωτερικός συνεργάτης του ENISA και αξιολογητής ερευνητικών προγραμμάτων του Qatar National Research Fund (QNRF).
Ρομποτής Γεράσιμος
Σακελλίου Λιάνα
Σαμαντά Ειρήνη
Σύντομο Βιογραφικό
Η Δρ. Ειρήνη Σαμαντά είναι Καθηγήτρια Μάρκετινγκ και Διευθύντρια του Ερευνητικού Εργαστηρίου "Μάρκετινγκ & Έρευνα Αγοράς" στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Η Ειρήνη Σαμαντά έλαβε Ph.D. διατριβή από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Σκωτίας (Ηνωμένο Βασίλειο) με τίτλο «Μοντελοποίηση των σχέσεων σε εταιρείες B2B στο πλαίσιο πρακτικών ηλεκτρονικού μάρκετινγκ». Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι το μάρκετινγκ, οι ηλεκτρονικές σχέσεις, το ηλεκτρονικό μάρκετινγκ, το διεθνές μάρκετινγκ, το Social Media Marketing, η έρευνα μάρκετινγκ, η διαχείριση πωλήσεων και οι ερευνητικές μέθοδοι. Έχει εποπτεύσει πολλές Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Διατριβές. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής επιστημονικών περιοδικών και έχει συμμετάσχει σε χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ερευνητικά έργα. Έχει δημοσιεύσει μία Μονογραφία στο Lampert Publishing Germany και είναι συντάκτης ενός κεφαλαίου και συν-συντάκτης σε ένα επιστημονικό περιοδικό. Είναι συγγραφέας πολλών ερευνητικών εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά, κεφάλαια βιβλίων, πρακτικά συνεδρίων. Είναι συγγραφέας και συν-συγγραφέας δέκα βιβλίων.
Σανούδου Δέσποινα, PhD, FACMG
Σύντομο Βιογραφικό
Η Δέσποινα Σανούδου είναι Καθηγήτρια Φαρμακογονιδιωματικής και Βιολογίας Καρδιάς-Αγγείων στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπεύθυνη της Μονάδας Κλινικής Γονιδιωματικής και Φαρμακογονιδιωματικής της Δ’ Παθολογικής Κλινικής, και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι Διδάκτορας Κυτταρογενετικής από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, και εκλεγμένο Μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρικής Γενετικής. Έλαβε Ειδικότητα Εργαστηριακής Γενετικής/Κλινικής Μοριακής Διάγνωσης από το Αμερικανικό Σώμα Ιατρικής Γενετικής και Γονιδιωματικής. Έχει διατελέσει Λέκτορας στο Τμήμα Γενετικής του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Βοστώνης – Ιατρική Σχολή Harvard, κι έχει εργασθεί στα Εργαστήρια Γενετικής Διάγνωσης των νοσοκομείων «Brigham and Women’s Hospital», του «Massachusetts General Hospital» και του «Children’s Hospital» της Βοστώνης. Το επιστημονικό της έργο επικεντρώνεται στο χαρακτηρισμό της γενετικής και μοριακής βάσης παθογένεσης καρδιαγγειακών νοσημάτων, και την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων, εξατομικευμένων φαρμάκων. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από διεθνείς και Ελληνικούς φορείς. Τα αποτελέσματα της ομάδας της έχουν ανακοινωθεί σε περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (H-Index (Google Scholar) =40, >5.000 βιβλιογραφικές αναφορές στη δουλειά της) και βιβλία, και σε 400 ομιλίες και γραπτές ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια παγκοσμίως. Είναι κριτής σε 20 διεθνείς κι εθνικούς οργανισμούς χρηματοδότησης έρευνας και 50 διεθνή περιοδικά, Associate Editor στο περιοδικό Metabolism και μέλος πολλαπλών συντακτικών επιτροπών. Έχει τιμηθεί με σειρά βραβείων, μεταξύ των οποίων το Ελληνικό Βραβείο για τις νέες γυναίκες ερευνήτριες L’Oreal-UNESCO, Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωση Γενετικής του Ανθρώπου, της Αμερικανικής Εταιρείας Γενετικής του Ανθρώπου, και άλλες. Διδάσκει σε πολλαπλά μεταπτυχιακά προγράμματα των Ιατρικών Σχολών του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Κρήτης, είναι Υπεύθυνη του μαθήματος «Ιατρική Ακριβείας» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Σανταμούρης Ματθαίος
Σιδηροπούλου - Δημακάκου Δέσποινα
Σύντομο Βιογραφικό
Η Δέσποινα Σιδηροπούλου-Δημακάκου είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Επαγγελματικής Αξιολόγησης και Καθοδήγησης του Τμήματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμβουλευτικής στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin - Madison των Η.Π.Α. και στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διετέλεσε επί σειρά ετών Διευθύντρια του Π.Μ.Σ. «Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός» και του Π.Μ.Σ. «Επαγγελματική Συμβουλευτική και Προσανατολισμός» του Ε.Κ.Π.Α. καθώς και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμβουλευτικής της Φιλοσοφικής Σχολής. Έχει παρουσιάσει μεγάλο αριθμό εισηγήσεων σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει, συγγράψει, επιμεληθεί και συν-επιμεληθεί 18 βιβλία και πάνω από εκατό άρθρα, κεφάλαια και επιστημονικές αναφορές σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Τα επιστημονικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την επαγγελματική συμβουλευτική του γενικού πληθυσμού καθώς και ειδικών κοινωνικών ομάδων, την επαγγελματική αξιολόγηση, και τις σύγχρονες τάσεις και καινοτομίες στον επαγγελματικό προσανατολισμό. Είναι μέλος των επιστημονικών εταιρειών International Association for Educational and Vocational Guidance (IAEVG), International Test Commission (ITC), National (American) Career Development Association (NCDA) και της Επιστημονικής Ένωσης "Νέα Παιδεία".
Σιδηροπούλου Μαρία
Σιούτη Γλυκερία
Σύντομο Βιογραφικό
Ομότιμη Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Δικηγόρος. Το 1972 αποφοίτησε από την Ελληνογαλλική Σχολή Μοναχών Ουρσουλινών, το 1977 έγινε πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1978 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου από το Πανεπιστήμιο Παρισίων ΙΙ – Σορβόνη και το 1985 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1981 υπηρετεί στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου από το 1999 έως σήμερα είναι τακτική Καθηγήτρια και διδάσκει Διοικητικό Δίκαιο και Δίκαιο Περιβάλλοντος σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Έχει διευθύνει μεγάλο αριθμό διατριβών Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Περιβάλλοντος. Από το 2004 έως το 2006 διετέλεσε. Διευθύντρια του Τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής. Από το 1979 έως σήμερα ασκεί το επάγγελμα της δικηγόρου και ασχολείται κυρίως με υποθέσεις Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Περιβάλλοντος. Είναι ιδρυτικό μέλος της Δικηγορικής Εταιρείας «Φλογαΐτης – Σιούτη και Συνεργάτες». Έχει διατελέσει μέλος πολλών επιτροπών. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων, του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Ινστιτούτου Διοικητικών Επιστημών, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δικαίου του Περιβάλλοντος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δικαίου Περιβάλλοντος. Από τον Οκτώβριο του 2009 έως και τον Σεπτέμβριος 2010 διετέλεσε Νομική Σύμβουλος στο Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει συγγράψει πολλά βιβλία και άρθρα διοικητικού και περιβαλλοντικού δικαίου. Διευθύνει τα επιστημονικά περιοδικά:Περιβάλλον και Δίκαιο, Ενέργεια και Δίκαιο και European Environmental Law Series. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής της Εφημερίδας Διοικητικού Δικαίου και της επιστημονικής επιτροπής του Νομικού Βήματος.
Σκαρμέας Νικόλαος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Νίκος Σκαρμέας έλαβε το πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) το 1992. Μεταξύ 1996-2000 ειδικεύτηκε στη Νευρολογία στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη. Μεταξύ 2000-2002 εκπαιδεύτηκε (κλινικά και ερευνητικά) στις Άνοιες και Ανώτερες Γνωστικές Λειτουργίες και έλαβε επίσημη εξειδίκευση από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας στους τομείς (α) Συμπεριφορική Νευρολογία (Behavioral Neurology) και (β) Γηριατρική Νευρολογία (Geriatric Neurology). Επίσης, ολοκλήρωσε επιπλέον μεταπτυχιακές σπουδές (Μάστερ) στους τομείς της Βιοστατιστικής, Επιδημιολογίας και Κλινικής Έρευνας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Columbia και διδακτορικό (PhD) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Μέχρι το 2011 ο κ. Σκαρμέας κατείχε τη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη. Στην παρούσα φάση, είναι Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ – 1η νευρολογική κλινική - Αιγινήτειο Νοσοκομείο.
Οι δραστηριότητες του κ. Σκαρμέα συμπεριλαμβάνουν πέραν της εκπαίδευσης και της κλινικής άσκησης της Νευρολογίας, έρευνα στον τομέα των Ανοιών. Ειδικότερα έχει ασχοληθεί εκτενώς με παράγοντες που επηρεάζουν την πρόληψη και καθυστέρηση της εξέλιξης της Νόσου Αλτσχάιμερ συμπεριλαμβανομένων του τρόπου ζωής – πνευματικών, κοινωνικών δραστηριοτήτων, σωματικής άσκησης, διατροφής, κλπ.
Η ερευνητική δραστηριότητα του κ. Σκαρμέα έχει χρηματοδοτηθεί από πολλές πηγές, ανάμεσα στις οποίες η Alzheimer’s Association και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών των ΗΠΑ. Κύριος ερευνητής (PI) σε ερευνητικά προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού ~3.000.000 $.
Ο κ. Σκαρμέας είναι κριτής (reviewer) για περισσότερα από 130 διεθνή επιστημονικά περιοδικά, καθώς και για πλήθος οργανώσεων και ιδρυμάτων χρηματοδότησης έρευνας σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, Ισπανίας, Ιταλίας, Ελβετίας, Αυστραλίας, Γαλλίας, Μεγάλης Βρετανίας, ΗΠΑ (Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών - NIH), Ευρωπαϊκής Ένωσης (Προγράμματα Μαρία Κιουρί – European Research Council), κλπ.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 150 πρωτότυπες επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά - >9100 αναφορές (citations) Scopus - δείκτης Η: 54.
Σκιάνης Χαράλαμπος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Χαράλαμπος Σκιάνης είναι Καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου του Αιγαίου. Έχει διδακτορικό τίτλο στην Πληροφορική από το Πανπιστήμιο του Μπράντφορντ, Ηνωμένο Βασίλειο και πτυχίο στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας στην Ελλάδα. Η δουλειά του έχει δημοσιευθεί σε περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και σε κεφάλαια βιβλίων, ενώ έχει παρουσιαστεί σε πολυάριθμα συνέδρια και ημερίδες. Είναι μέλος επιστημονικών και οργανωτικών επιτροπών για πλήθος συνεδρίων και ημερίδων, ενώ έχει επιμεληθεί ειδικές εκδόσεις για επιστημονικά περιοδικά. Είναι μέλος εκδοτικής/επιστημονικής επιτροπής σε αρκετά περιοδικά, μέλος επαγγελματικών κοινοτήτων και ενεργός κριτής σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ συμμετέχει και προεδρεύει σε διεθνείς τεχνικές επιτροπές. Διαθέτει εκτενή εμπειρία στην προσέλκυση χρηματοδότησης, στην εκπόνηση διεθνών έργων έρευνας και ανάπτυξης και στον συντονισμό μεγάλων ομάδων διεθνών εταίρων στο οικοσύστημα της τεχνολογίας πληροφοριακών, δικτυακών και επικοινωνιακών συστημάτων.
Σκολαρίκος Ανδρέας
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Ανδρέας Σκολαρίκος σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ειδικεύτηκε στη Β΄ Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε και τη Διδακτορική του Διατριβή. Κατόπιν,
μετεκπαιδεύτηκε στη Λαπαροσκοπική Ουρολογία και στην Ενδοουρολογία του ανώτερου Ουροποιητικού στην Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική του Newcastle upon Tyne της Μεγάλης Βρετανίας. Με την επιστροφή
του στην Ελλάδα, διορίστηκε Λέκτορας Ουρολογίας και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε Επίκουρο Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε Αναπληρωτή. Οι δημοσιεύσεις του αφορούν σε ουρολογικά περιοδικά με
τον μεγαλύτερο συντελεστή απήχησης. Αποτελεί μέλος της συντακτικής Επιτροπής της «Ελληνικής Ουρολογίας» και είναι κριτής σε πολλά διεθνή περιοδικά. Για το σύνολο του ερευνητικού του έργου,
προτάθηκε το 2005 από την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία ως ο καταλληλότερος υποψήφιος μεταξύ των Ελλήνων Ουρολόγων κάτω των 40 ετών, για το βραβείο «C. Matula» της EAU. Το 2001απέκτησε τον τίτλο του
FEBU, καταλαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία στην Ευρώπη.
Αποτελεί επίσημο μέλος της ομάδας των κατευθυντήριων οδηγιών (Guidelines) για τη Λιθίαση, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας (EAU). Παράλληλα, είναι οργανωτικό
μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ουροτεχνολογίας (ESUT), η οποία αποτελεί το τμήμα της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας (EAU). Από το 2011, κατέχει την προεδρία του Ενδοουρολογικού Τμήματος της ESUT.
Τα γνωστικά πεδία ενδιαφέροντός του είναι η ενδοουρολογία, η λαπαροσκοπική /ρομποτική χειρουργική και η ουροογκολογία.
Σκοπετέας Ιωάννης
Σύντομο Βιογραφικό
O Γιάννης Σκοπετέας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Σκηνοθεσίας και Εικονοληψίας στον Κινηματογράφο και τις Ψηφιακές Οπτικοακουστικές Τέχνες, Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου, Ε.Κ.Π.Α.. Επίσης, είναι ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Σχεδιασμός Πολυμέσων-Φωτισμός» και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Θερινού Σχολείου στις Οπτικοακουστικές Τέχνες και Επικοινωνία του πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Goldsmiths University of London και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στο University of Westminster. Έχει συγγράψει μια μονογραφία με θέμα Η Βιντεοκάμερα και η οπτικοακουστική καταγραφή που διδάσκεται σε τρία τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ. Έχει συμμετάσχει σε συλλογικούς τόμους, έχει συγγράψει εκπαιδευτικό εγχειρίδιο, επιστημονικά άρθρα, εισηγήσεις σε διεθνή συνέδρια και δεκάδες άρθρα σε περιοδικά ευρύτερης κυκλοφορίας. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει 28 ντοκιμαντέρ με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, με συνεργάτες καθηγητές AEI και ειδικούς επιστήμονες. Έχει επίσης γράψει και σκηνοθετήσει δεκάδες επαγγελματικά οπτικοακουστικά έργα (διαφημίσεις, εταιρικά, ταινίες μικρού μήκους). Για τα έργα του έχει τιμηθεί κατά καιρούς με διάφορα βραβεία: Χάλκινος Ermis Awards 2004, Διάκριση Κρατικών Βραβείων 1999 και Εύφημος Μνεία στο Φεστιβάλ Δράμας 1999 βραβείο 2ης Συνάντησης Νέων Δημιουργών 1998 για την ταινία μικρού μήκους Το παιδικό βλέμμα του Λάρυ Κινγκ.
Σκορδούλης Κωνσταντίνος
Σκούλλος Μιχαήλ
Σύντομο Βιογραφικό
Ομότιμος Καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος και Ωκεανογραφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ιδρυτής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ (2003-2017).
Επικεφαλής της Έδρας και Δικτύου UNESCO για την Διαχείριση & Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στη Μεσόγειο στο ΕΚΠΑ.
Συντονιστής/Team Leader του Κοινοτικού Προγράμματος SWIM-Horizon 2020 SM, για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων και την μείωση των πλέον σημαντικών πηγών ρύπανσης στη Μεσόγειο (2016-2019) και της νέας φάσης του (2019-2023).
Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Δ.Σ. και το Εκτελεστικό Γραφείο, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (ΕΕΑ) στην Κοπεγχάγη (1992-2018).
Ιδρυτής και Πρόεδρος του MIO-ECSDE (Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη. Συντονιστής του διεθνούς δικτύου MEdIES για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ).
Πρόεδρος του Μεσογειακού Σκέλους της Παγκόσμιας Σύμπραξης για το Νερό-Μεσόγειος GWP-Med (Global Water Partnership – Mediterranean). Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής ΜΑΒ/UNESCO (Άνθρωπος και Βιόσφαιρα). Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της World Bank για το έργο σύνδεσης Ερυθράς και Νεκράς θάλασσας. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών.
Πρόεδρος 1986-1992 και Επίτιμος Πρόεδρος του ΕΕΒ (European Environmental Bureau), συνομοσπονδίας περιβαλλοντικών οργανώσεων ΜΚΟ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόεδρος (1983–2001) και Ομότιμος Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Συν-Πρόεδρος της Επιτροπής για τις Διεθνείς Πολιτικές του Προγράμματος GAP UNESCO για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη.
Συγγραφέας μεγάλου αριθμού βιβλίων και περίπου 500 επιστημονικών άρθρων, κ.λπ. Έχει διοργανώσει και προεδρεύσει σε ένα εξαιρετικά μεγάλο αριθμό διεθνών Συνεδριών και Διασκέψεων. Έχει τιμηθεί με: το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Παρισίων, (Επίτιμος Δημότης) Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, το Εθνικό Παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη των Κέδρων του Λιβάνου, τον Ανώτερο Ταξιάρχη των Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ, Μετάλλια από τον Πάπα Παύλο VI και Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ, το Μετάλλιο SIMON BOLIVAR της UNESCO, Επίτιμος Δημότης Ελευσίνας και σειρά άλλων διακρίσεων.
Σμυρναίου Ζαχαρούλα
Σύντομο Βιογραφικό
Η Ζαχαρούλα Σμυρναίου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο «Σύγχρονες Θεωρίες Μάθησης και Διδακτική Θετικών Επιστημών» στο Παιδαγωγικό τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο ΕΚΠΑ.
Επίσης, είναι Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΙΤΥΕ Διόφαντος. Σπούδασε Φυσική στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην κατεύθυνση «Σήματα και Πληροφοριακά
Συστήματα» στο τμήμα Πληροφορικής στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με υποτροφία του ΙΚΥ πραγματοποίησε μεταπτυχιακές (Diplôme des études Approfondies) και διδακτορικές σπουδές (Thèse de Doctorat) στις Επιστήμες της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Paris 5 (René Descartes-Sorbonne) (Γαλλία). Τα επιστημονικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα
άπτονται των περιοχών της Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, της Διδακτικής των Θετικών Επιστημών και των Επιστημών Αγωγής. Συγκεκριμένα, ενδιαφέρεται για τα σύγχρονα θεωρητικά πλαίσια, τις καινοτόμες
προσεγγίσεις για τη μάθηση και τη διδασκαλία, τα αναπτυσσόμενα πεδία έρευνας στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης, όπως το STEM, το STEAM και τη Νευρο-εκπαίδευση, αλλά και την Υπεύθυνη Έρευνα και
Καινοτομία, την «Επιστήμη με και για την Κοινωνία» και το Σχεδιασμό ψηφιακών εργαλείων και εργαλείων ποιοτικής έρευνας. Οι δημοσιεύσεις της σχετίζονται με τα προαναφερθέντα επιστημονικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα. Ήταν Υπεύθυνη Έργου και έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, ήταν Ιδρυματική Υπεύθυνη στα ΠΑΚΕ ΕΚΠΑ και Εμπειρογνώμονας ανάπτυξης/ εκπόνησης των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Τέλος, οργανώνει και καθοδηγεί επιστημονικά πρωτοβουλίες μεγάλης κλίμακας.
Σοφιανός Σαράντης
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Σαράντης Σοφιανός αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1994 και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στη Μετεωρολογία και τη Φυσική Ωκεανογραφία το 2000 στο University of Miami. Οι επιστημονικές του δραστηριότητες εστιάζονται κυρίως στη δυναμική ωκεάνιων συστημάτων και αλληλεπιδράσεων με την ατμόσφαιρα, με έμφαση στις ημίκλειστες λεκάνες, στις κλιματικές διακυμάνσεις και την απόκριση των ωκεάνιων συστημάτων, στα αριθμητικά μοντέλα στη Φυσική Ωκεανογραφία, στην επιχειρησιακή ωκεανογραφία και τις εφαρμογές της στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Από το 2008 διδάσκει μεταξύ άλλων Φυσική Ωκεανογραφία στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 30 ερευνητικά προγράμματα (ευρωπαϊκής, αμερικάνικης & ελληνικής χρηματοδότησης), σε 13 από το οποία ήταν Επιστημονικός Υπεύθυνος. Έχει δημοσιεύσει 43 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία με κριτές (με 762 ετεροαναφορές) και 91 άρθρα σε διεθνή και 17 σε ελληνικά συνέδρια με κριτές. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής και της επιχειρησιακής συμβουλευτικής ομάδας του Mediterranean Oceanography Network for the Global Ocean Observing System (MONGOOS) και συντονιστής διαφόρων επιχειρησιακών προγνωστικών συστημάτων, όπως των ALERMO, TRITON και DIAVLOS.
Σπυριδάκης Εμμανουήλ
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Μάνος Σπυριδάκης είναι Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Κοινωνιολογίας. Έχει λάβει το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στην Κοινωνική Ανθρωπολογία από το Πανεπιστήμιο του Durham και τη διδακτορική του διατριβή από το Sussex European Institute του Πανεπιστημίου του Sussex, ως υπότροφος του ΙΚΥ και μεταδιδακτορική υποτροφία από το ΙΚΥ στο ίδιο πάντοτε πεδίο. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών, Ο Κόσμος της Εργασίας, Εθνολογία, Urbanities και Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, μέλος της επιστημονικής γραμματείας του περιοδικού, Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη, και πρόεδρος της Commission of Urban Anthropology της International Union of Anthropological and Ethnological Sciences και Αντιπρόεδρος του International Urban Symposium. Είναι συγγραφέας των μονογραφιών, Εξουσία και παρενόχληση στην Εργασία (Εκδόσεις Διόνικος 2009), Εργασία και Κοινωνική Αναπαραγωγή στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία του Πειραιά (εκδόσεις Παπαζήση 2010), The Liminal Worker. An Ethnography of Work, Unemployment and Precariousness in Contemporary Greece (εκδόσεις Ashgate, 2013), Homo Precarius (εκδόσεις Πεδίο 2018), ενώ έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και μεταφράσεις. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε ζητήματα ανθρωπολογίας της εργασίας και κοινωνικής πολιτικής, στην έννοια του χώρου, στην ποιοτική κοινωνική έρευνα, στην οικονομική ανθρωπολογία και στην ανθρωπολογία της υγείας.
Σταθοκώστα Βασιλική
Σταυροπούλου Ερασμία
Σύντομο Βιογραφικό
Η Ερασμία Λουίζα Σταυροπούλου είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας και τέως πρόεδρος (2014-16) του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά και συγγραφικά της ενδιαφέροντα εκτείνονται στην ποίηση, πεζογραφία και κριτική του 19ου και του 20ού αιώνα, με έμφαση στη λογοτεχνία της Επτανήσου και στη μεσοπολεμική και μεταπολεμική πεζογραφία. Ασχολείται ακόμη συστηματικά με ζητήματα εκδοτικής νεοελληνικών ποιητικών και πεζών κειμένων, με τις σχέσεις της ελληνικής με τις ξένες λογοτεχνίες, με την έρευνα και μελέτη του ημερήσιου και περιοδικού Τύπου και με την καταγραφή της μεταφρασμένης νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας και της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών και συνδιευθύντρια του έντυπου περιοδικού Θέματα Λογοτεχνίας. Είναι συγγραφέας της Βιβλιογραφίας μεταφράσεων νεοελληνικής λογοτεχνίας (Ε.Λ.Ι.Α., 1986), της μονογραφίας Παναγιώτης Πανάς (1832 - 1896): Ένας ριζοσπάστης ρομαντικός (Επικαιρότητα, 1987, διδακτορική διατριβή) και του τόμου Προτάσεις Ανάγνωσης για την πεζογραφία μιας εποχής (Σοκόλης, 2001). Επίσης έχει επιμεληθεί τις ακόλουθες φιλολογικές εκδόσεις στις οποίες μετά από αρχειακή έρευνα έφερε στην επιφάνεια άγνωστο και ανέκδοτο υλικό (με εισαγωγή, σχόλια, σημειώσεις, γλωσσάρια): Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, Τα διηγήματα (Εκδ. Συνέχεια, 1989), Γιάννης Μπεράτης, Ένας Σωσίας: Τα σπαράγματα ενός χαμένου βιβλίου (Ερμής, 2001), Διδώ Σωτηρίου, Τυχαίο συναπάντημα και άλλες ιστορίες (Κέδρος, 2004), Ιωάννης Πολέμης, Επιλογή ποιημάτων (Kαΐρειος Bιβλιοθήκη - Eπιμέλεια: Eκδόσεις Άγρα, 2005), Διδώ Σωτηρίου, Τα παιδιά του Σπάρτακου (Κέδρος, 2011) και Γιάννης Μπεράτης, Ο μαύρος φάκελος (Ερμής, 2015). Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 130 άρθρα, κυρίως σε πρακτικά συνεδρίων, επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.
Σταύρου Χρήστος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Χρήστος Σταύρου είναι Μεταδιδακτορικός Εταίρος στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας με αντικείμενο έρευνας τον υποτιτλισμό (film subtitling). Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, στο πανεπιστήμιο Paris Ouest Nanterre la Défense: (Master 2) "Lettres, Langues et Civilisations Étrangères: Monde Anglophone" αλλά και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Επιστήμη της Μετάφρασης». Είναι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ΕΚΠΑ) και του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ΕΚΠΑ).
Η ερευνητική του δραστηριότητα αφορά στους τομείς της οπτικοακουστικής μετάφρασης (υποτιτλισμός, ακουστική περιγραφή, οπτικοακουστική μετάφραση και διδακτική γλωσσών), της προσβασιμότητας (προσβάσιμος κινηματογράφος) και των κινηματογραφικών σπουδών.
Είναι Editorial Assistant στο Διεθνές Περιοδικό αναφοράς για την Οπτικοακουστική Μετάφραση (Journal of Audiovisual Translation). Έχει διδάξει μετάφραση και
ειδικές γλώσσες στο τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο ΤΕΙ Ηπείρου (2013-2019). Έχει αναλάβει τη συνεπιμέλεια τόμου για την οπτικοακουστική μετάφραση του περιοδικού International Journal of Language, Translation and International Communication. Έχει δημοσιεύσει άρθρα αναφορικά με την εφαρμοσμένη γλωσσολογία, την οπτικοακουστική μετάφραση και τις κινηματογραφικές σπουδές και έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια.
Στείρης Γεώργιος
Στεργιάννης Παντελής
Σύντομο Βιογραφικό
O Παντελής I. Στεργιάννης γεννήθηκε το 1982 και μεγάλωσε στο Μεσολόγγι. Είναι απόφοιτος του τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης με ειδικότητα Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας (Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας – Πληροφορική της Υγείας). Το 2012 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ του τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε επί σειρά ετών στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Νέας Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» ως Νοσηλευτής ΠΕ στην Πανεπιστημιακή ΜΕΘ, ως Νοσηλευτής Διαλογής (Triage) στο ΤΕΠ και ως Υπεύθυνος Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης. Στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα Τομεάρχη Νοσηλευτικής Υπηρεσίας (Παθολογικός Τομέας) και διετέλεσε Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου. Επί σειρά ετών συνεργάστηκε με το Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (κλινική άσκηση φοιτητών στο νοσοκομείο, διαλέξεις σε μαθήματα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων του τμήματος). Έχει διατελέσει εργαστηριακός συνεργάτης του τμήματος Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙ Αθηνών και παρουσιάζει διαλέξεις σε μεταπτυχιακά προγράμματα του τμήματος Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙ Αθηνών σε συνεργασία με το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, έχει διατελέσει Καθηγητής στο προπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Νοσηλευτικής Μητροπολιτικού Κολλεγίου Αθηνών και Queen Margaret University of Edinburgh. Επί σειρά ετών διδάσκει ως Μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο ΠΜΣ «Διοίκηση Μονάδων Υγείας». Τον Μάιο του 2022 εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με γνωστικό αντικείμενο «Χειρουργική Νοσηλευτική». Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει δημοσιεύσεις ανασκοπικών και πρωτότυπων ερευνητικών μελετών σε ελληνικά και διεθνή αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά.
Στεφανή Ευα
Τηλιγάδης Κωνσταντίνος
Σύντομο Βιογραφικό
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Κάλων Τεχνών. Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ παρακολούθησε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Σεβίλλης, Ισπανίας τα εργαστήρια ζωγραφικής, γλυπτικής, μοντέλο σε κίνηση και φωτογραφίας και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Σπουδών «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της Α.Σ.Κ.Τ. Το εικαστικό του έργο βασίζεται στην έρευνα της τεχνολογίας της τέχνης ως εκφραστικό μέσο μέσω της αισθητικής προσέγγισης της αφηγηματικής γλώσσας και της φιλοσοφικής προσέγγισης της σχέσης αλληλεπίδρασης μεταξύ του θεατή και του έργου τέχνης, όπως και την ανάπτυξη τεχνολογικών ψηφιακών μέσων και εργαλείων. Τα έργα του έχουν επιλεγεί σε θεματικές εκθέσεις από επιμελητές εκθέσεων για την παρουσίαση σε επιλεγμένους χώρους και φεστιβάλ τέχνης με κριτές. Έχει βραβευθεί με διεθνές πρώτο βραβείο το (2004) “Olympic Truce Through Painting” Δαμασκός, Συρία. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και διευθυντής του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών με τίτλο
"Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή". Είναι ιδρυτικό μέλος της ASIFA HELLAS, καλλιτεχνικός διευθυντής στο διεθνές φεστιβάλ Animation “ICONA” της Κέρκυρας και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Πανεπιστημιακού Φεστιβάλ “Ψηφιακών Τεχνών”. Επίσης, διατελεί ως αναπληρωτής διευθυντής του ερευνητικού εργαστήριου διαδραστικών τεχνών In.Arts. Δίδαξε στο Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Α.Σ.Κ.Τ, στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας στο Τμήμα Γραφιστικής. Διδάσκει «Ψηφιακές Εφαρμογές» στο Μεταπτυχιακό του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμηση και Σχεδιασμού Αντικειμένων της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του Π.Α.Δ.Α. Αθήνας.
Τούντας Iωάννης
Τρατσέλα Μαρία
Τσακανίκας Άγγελος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Άγγελος Τσακανίκας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικής Αξιολόγησης Συστημάτων Τεχνολογίας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (EBEO) και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας του ΙΟΒΕ. Έχει συμμετάσχει σε σημαντικά ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα στην ευρύτερη περιοχή των σπουδών της καινοτομίας, της κοινωνικοοικονομικής έρευνας και της κοινωνίας της πληροφορίας. Από τον Μάιο του 2004 ανέλαβε διάφορες θέσεις στο ΙΟΒΕ, ενώ διετέλεσε Διευθυντής Έρευνας από τον Απρίλιο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2014. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με την τεχνολογική και επιχειρηματική στρατηγική, τα οικονομικά της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, και τις σχετικές πολιτικές τους. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ερευνών για την ελληνική οικονομία και επιλεγμένους κλάδους της, όπως την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα, το ανθρώπινο κεφάλαιο, την κοινωνία της πληροφορίας και τις αντίστοιχες πολιτικές τους. Ηγείται της ελληνικής ερευνητικής ομάδας που συμμετέχει στο Global Entrepreneurship Monitor (GEM), όπως και της ομάδας που συμμετέχει στην έκθεση ανταγωνιστικότητας του IMD. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.
Τσατσάκης Αριστείδης
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Καθηγητής Αριστείδης Τσατσάκης είναι ο Διευθυντής του Τμήματος Ιατροδικαστικών Επιστημών και του Εργαστηρίου Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου και
του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης. Ακόμη, είναι εμπνευστής, ιδρυτής, επιστημονικός υπεύθυνος και επικεφαλής της spin-off εταιρίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ToxPlus S.A. Έχει έργο άνω των 1000
δημοσιεύσεων (βιβλία, άρθρα και παρουσιάσεις σε συνέδρια) και είναι κάτοχος αρκετών ευρεσιτεχνιών. Επιτέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Εταιριών Τοξικολογίας (EUROTOX) από το
2014 έως το 2016. Είναι αρχισυντάκτης και συντάκτης σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά Τοξικολογίας, όπως τα Toxicology Reports και Food and Chemical Toxicology. Έχει αναγορευθεί μέλος σε
Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο όπως το Federal Institute of Hygiene and Toxicology στη Μόσχα και το Far East Federal University (FEFU) στο Βλαδιβοστόκ. Το 2016 εκλέχθηκε Μέλος της
Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας (FMRAS). Είναι επίσης μέλος της Ακαδημίας Τοξικολογικών Επιστημών των Η.Π.Α., της Βουλγαρικής Εταιρίας Τοξικολογίας, της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών και
της Σλοβάκικης Εταιρίας Τοξικολογίας. Το 2018 αναγορεύθηκε Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής και επίτιμο μέλος της EUROTΟX. Το 2020 αναγνωρίστηκε ως Highly Cited
Researcher στον τομέα της Φαρμακολογίας – Τοξικολογίας των Βιοϊατρικών Επιστημών, λαμβάνοντας θέση στη λίστα ερευνητών με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.
Τσιμάρας Κωνσταντίνος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Κωνσταντίνος Τσιμάρας είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Είναι κάτοχος ενός μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο Δημόσιο Δίκαιο και ενός δευτέρου μεταπτυχιακού τίτλου στις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Παρισίων Ι (Πάνθεον-Σορβόνη). Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών από το ίδιο πανεπιστήμιο και έχει πραγματοποιήσει μεταδιδακτορική έρευνα στα πανεπιστήμια Τολέδο και Λισσαβώνας στο πλαίσιο προγράμματος χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έχει διδάξει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και στο ΑΣΕΙ της Σχολής Ευελπίδων. Επίσης, έχει διδάξει στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο ΕΑΠ. Είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και έχει διατελέσει κοσμήτοράς της.
Έχει διατελέσει εξωτερικός συνεργάτης του European Institute of Public Administration, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είναι εξωτερικός εμπειρογνώμονας στο Συμβούλιο της Ευρώπης σε θέματα αποκέντρωσης και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα, είναι συγγραφέας 5 βιβλίων (στα ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά) πολλών άρθρων σε ελληνικά και ξένα νομικά περιοδικά. Μιλά ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, πορτογαλικά και σε βασικό επίπεδο ισπανικά και ιταλικά.
Τσιμπουκλή Άννα
Σύντομο Βιογραφικό
Η Άννα Τσιμπουκλή είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Διά βίου μάθησης, δυναμικής ομάδας και Εκπαίδευσης Ενηλίκων, στον Τομέα Επιστημών της Αγωγής, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Σχολή Επιστημών της Αγωγής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Είναι ορκωτό μέλος της Ένωσης Βρετανών Ψυχολόγων και του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ). Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές και τη διδακτορική της διατριβή, στο Institute of Education του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και διεξήγαγε μεταδιδακτορική έρευνα στο Institute of Psychiatry, King’s College. Διετέλεσε Διεύθυντρια Εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ για σχεδόν 30 έτη, ενώ συνεργάζεται με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Εκπαίδευση Ενηλίκων», για περισσότερα από 20 έτη. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την εκπαίδευση ενηλίκων, τη δυναμική της ομάδας, τα προγράμματα διά βίου μάθησης, μη τυπικής εκπαίδευσης και την ενδυνάμωση στελεχών και οργανισμών. Είναι συν-συγγραφέας του βιβλίου «Δυναμική των Ομάδων και Αλλαγή στους Οργανισμούς».
Τύμπα Ελένη
Τύμπας Αριστοτέλης
Φασούλης Κωνσταντίνος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Κώστας Φασούλης σπούδασε Νομικές και Οικονομικές επιστήμες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου ανακηρύχτηκε και διδάκτορας. Είναι διευθυντής του Εργαστηρίου «Συγκριτικής Παιδαγωγικής, Διεθνούς Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Επικοινωνίας», καθώς και υπεύθυνος της κατεύθυνσης του Π.Μ.Σ. «Συγκριτική Παιδαγωγική με ειδίκευση σε ζητήματα ποιότητας στην εκπαίδευση». Διδάσκει τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Συμμετέχει ως προσκεκλημένος διδάσκων στο σεμιναριακό κύκλο μαθημάτων της Κατεύθυνσης «Εκπαιδευτική Διοίκηση και Αξιολόγηση» του Π.Μ.Σ. του Τμήματος Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Δίδαξε σε πολλά επιμορφωτικά προγράμματα στελεχών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια, σε επιστημονικές ημερίδες όπως και σε επιστημονικά επιμορφωτικά σεμινάρια. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα επιστημονικών μελετών και άρθρων. Είναι μέλος επιστημονικών εταιριών, ενώ διετέλεσε διοικητικό στέλεχος του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμμετείχε για πολλά χρόνια, ως εκλεγμένος εκπρόσωπος στα κεντρικά όργανα διοίκησης, Σύγκλητο και Πρυτανικό Συμβούλιο.
Φιλοκύπρου Έλλη
Σύντομο Βιογραφικό
Η Έλλη Φιλοκύπρου σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (πτυχίο: 1985, μεταπτυχιακό δίπλωμα: 1988) και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (διδακτορικό δίπλωμα: 1991). Από το 1992 διδάσκει: πρώτα στη Μέση Εκπαίδευση, στη συνέχεια (1994-2001) στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και, από το 2002 μέχρι σήμερα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου είναι καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στη σύγχρονη ποίηση. Ορισμένα από τα βιβλία της: Η γενιά του Καρυωτάκη φεύγοντας τη μάστιγα του λόγου (Νεφέλη, 2009), Ένοχος μιας μεγάλης αθωότητας. Η ποιητική περιπέτεια του Τάσου Λειβαδίτη (Νεφέλη, 2012), Μοιράζοντας τα δύσκολά σου όνειρα. Η ποιητική φωνή του
Κλείτου Κύρου, σε συνεργασία με τον Μιχάλη Μπακογιάννη (Νεφέλη, 2016), Ο απόκρημνος χωροχρόνος της ποίησης: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Γιώργος Γεωργούσης, Ζέφη Δαράκη, Βύρων Λεοντάρης (Νεφέλη, 2019). Σε λίγους μήνες πρόκειται να εκδοθεί από τη Νεφέλη μία μελέτη της για την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. Ενδιαφέρεται επίσης ενεργά για τη δημιουργική γραφή ως μέρος της ενεργοποίησης των αναγνωστριών και των αναγνωστών απέναντι στα λογοτεχνικά κείμενα και ως καλλιέργεια της προσωπικής έκφρασης (έχει εποπτεύσει σχετικές διπλωματικές εργασίες, καθώς και μία διδακτορική διατριβή).
Φραγκουδάκη Αλεξάνδρα
Σύντομο Βιογραφικό
Η Φραγκουδάκη Αλεξάνδρα είναι Αφυπ. Επικ. Καθηγήτρια Εμπορικής Διοίκησης Ε.Κ.Π.Α. Είναι ακαδημαϊκή υπεύθυνος και συντονίστρια διμερών Πανεπιστημιακών συμφωνιών για τη μετακίνηση φοιτητών στο πλαίσιο του Προγράμματος Σωκράτης - Έρασμος της Ε.Ε. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, όπου απέκτησε το μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διοίκηση των Επιχειρήσεων με έμφαση στη Διαχείριση Ανθρώπινων Πόρων και Οργανωσιακή Συμπεριφορά και του Πανεπιστημίου Westminster του Λονδίνου, όπου εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στην Οικονομική και Διοίκηση των Αερομεταφορών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ και του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Έχει εργασιακή εμπειρία στην Ολυμπιακή Αεροπορία και στον ιδιωτικό τομέα στον κλάδο των υπηρεσιών. Επίσης έχει διεθνή ερευνητική εμπειρία και συμμετοχή σε μελέτες για θέματα αερομεταφορών που έχουν εκπονηθεί για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ένωσης Ευρωπαϊκών Αερομεταφορέων και για λογαριασμό αεροδρομίων, ως εξωτερική συνεργάτις της Ομάδας Αερομεταφορών του Πανεπιστημίου Cranfield – Ην. Βασιλείου.
Χαραλαμπόπουλος Ανέστης
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Ανέστης Χαραλαμπόπουλος είναι Γενικός Χειρουργός από το 1995, Αριστούχος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ (1995). Έχει μετεκπαιδευτεί σε δύο Νοσοκομεία του Λονδίνου (St’ Georges Hospital και King’s College Hospital) σε χειρουργικές παθήσεις του παχέος εντέρου και του πρωκτικού δακτυλίου. Για δέκα περίπου έτη υπηρέτησε στα Νοσοκομεία Μυτιλήνης, Θήβας, Λειβαδιάς και Σωτηρία Αθηνών ως Επιμελητής Α΄ και Β΄ στο Ε.Σ.Υ. Τα τελευταία 15 έτη διδάσκει ως Πανεπιστημιακός του ΕΚΠΑ στο Αττικό Νοσοκομείο ως Λέκτορας, στη συνέχεια ως Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής και σήμερα ως Καθηγητής του ΕΚΠΑ. Διαθέτει πλήθος ανακοινώσεων, δημοσιεύσεων και ομιλιών στα πλαίσια των Πανεπιστημιακών του καθηκόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Χατζηευφραιμίδης Αντώνιος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ. Αντώνιος Χατζηευφραιμίδης, έλαβε το 1995 το δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Η/Υ από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το 1999 το Διδακτορικό Δίπλωμα στις Οπτικές Τηλεπικοινωνίες από το ίδιο Τμήμα. Το 2001 εντάχθηκε στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, αρχικά στο τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης και στη συνέχεια στο Τμήμα Δορυφορικών Επικοινωνιών και Εφαρμογών, όπου εργάστηκε ως Προϊστάμενος για τέσσερα χρόνια, με αντικείμενο την ανάπτυξη σταθερών και κινητών δορυφορικών συστημάτων για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος, έχοντας την ευθύνη σημαντικών έργων. Από το 2008 ήταν Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Τεχνολογίας Αεροσκαφών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Στερεάς Ελλάδας και από το 2019 είναι Καθηγητής του τμήματος Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο των Τηλεπικοινωνιών Αεροσκαφών. Από το 1996 μέχρι και σήμερα, έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη οπτικών διατάξεων λογικής, ασύρματων οπτικών επικοινωνιών, δορυφορικών συστημάτων, τηλεπικοινωνιακών διατάξεων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει πλήθος δημοσιεύσεων σε περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων με κριτές και τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης από την ερευνητική κοινότητα.
Χατζής Αριστείδης
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Αριστείδης Χατζής είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε νομικά στο Α.Π.Θ. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπούδασε Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου στο Α.Π.Θ., Θεωρία του Δικαίου και Οικονομική Ανάλυση του Δικαίου στη Νομική Σχολή του University of Chicago και Ιστορία Νέου Ελληνισμού στο ΕΚΠΑ. Το 1999 έλαβε το διδακτορικό του με τίτλο An Economic Theory of Greek Contract Law από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Είναι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 1992 και του American Bar Association από το 1994. Έχει τιμηθεί με υποτροφίες και ακαδημαϊκά βραβεία, εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, έχει διδάξει και έχει δώσει πλήθος διαλέξεων, σεμιναρίων και ομιλιών σε συνέδρια στην Ευρώπη, στη Βόρειο Αμερική, στην Αφρική και στην Άπω Ανατολή. Συμμετείχε σε επιτροπές του Αμερικάνικου Δικηγορικού Συλλόγου καθώς και στο διάλογο για τη σύνταξη του Ευρωπαϊκού Αστικού Κώδικα. Έχει αρθρογραφήσει και έχει δώσει συνεντεύξεις σε σημαντικά ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης. Συμμετέχει ως μέλος σε μεγάλες διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις, ενώ είναι μέλος της American Civil Liberties Union (ACLU) και της Amnesty International και υποστηρίζει την Oxfam.
Χατζηχρήστου Χρυσή (Σίσσυ)
Σύντομο Βιογραφικό
Η Δρ. Χρυσή (Σίσσυ) Χατζηχρήστου είναι Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας, Διευθύντρια του ΠΜΣ «Σχολική Ψυχολογία» και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Σχολικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ (2015-2020).
Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Harvard, όπου απέκτησε το Master και το Certificate of Advanced Studies στην Εξελικτική Ψυχολογία, και στη συνέχεια στο University of California, Berkeley, όπου έλαβε το Διδακτορικό Δίπλωμα στη Σχολική Ψυχολογία και εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτιδα. Έχει διατελέσει Postdoctoral Research Fellow και επιστημονική συνεργάτιδα στο Max-Planck Institute for Human Development and Education του Βερολίνου. Έχει εργαστεί σε κέντρα ψυχικής υγείας και σχολεία στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα.
Η Δρ. Χατζηχρήστου είναι Past President of the International School Psychology Association, εκλεγμένο μέλος του Committee for Global Psychology, American Psychology Association (APA) και του Executive Board of Trainers of School Psychologists, USA. Είναι μέλος του Graduate Education Committee of the National Association of School Psychologists, USA. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία International School Psychology Distinguished Service Award, International School Psychology Association (2019), Outstanding International Scholar Award, International School Psychology Association (2010) και ISPA Presidential Citation Awards (2016 and 2017). Ήταν πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 28th International School Psychology Conference (2005, Αθήνα), το οποίο διοργανώθηκε από το Τμήμα Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το International School Psychology Association.
Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας και συν-συντονίστρια του Κλάδου Σχολικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Ήταν Πρόεδρος του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Σχολικής Ψυχολογίας (2015, Αθήνα), το οποίο διοργανώθηκε από το Τμήμα Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ και πολλών Σχολείων Σχολικής Ψυχολογίας, σεμιναρίων εξειδικευμένης κατάρτισης και ημερίδων που διοργανώθηκαν από το Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας και το ΠΜΣ «Σχολική Ψυχολογία», Τμήμα Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ.
Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο έχει συμβάλλει στην οριοθέτηση του κλάδου της Σχολικής Ψυχολογίας στην Ελλάδα και στην ανάπτυξη μοντέλων διασύνδεσης και συνδιαμόρφωσης παροχής σχολικών ψυχολογικών υπηρεσιών, καθώς και στο σχεδιασμό, στην εφαρμογή και την αξιολόγηση προγραμμάτων πρόληψης και παρέμβασης σε σχολεία στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες και στη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με τα σχολεία, τους φορείς και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Το έργο της αναφέρεται σε θέματα σχολικής ψυχολογίας, προσαρμογής και στήριξης ευάλωτων ομάδων μαθητών/τριών, προαγωγής της ψυχικής υγείας και της ψυχικής ανθεκτικότητας στη σχολική κοινότητα, καθώς και σε θέματα συμβουλευτικής εκπαιδευτικών και γονέων, διαλεκτικής ψυχολογικής συμβουλευτικής και συμβουλευτικής για τη διαχείριση κρίσεων στη σχολική κοινότητα. Ασχολείται επίσης με πολυπολιτισμικά θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης στη Σχολική Ψυχολογία, καθώς και με την ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο.
Πολυάριθμες μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία. Στα έργα της περιλαμβάνονται τα ακόλουθα βιβλία: Χατζηχρήστου, Χ. (2023). Σχολική Ψυχολογία. Gutenberg, Χατζηχρήστου, Χ. (επιμ) (2011α,β,γ, 2024, υπό έκδοση). Κοινωνική και συναισθηματική αγωγή στο σχολείο: Πρόγραμμα για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και της μάθησης στη σχολική κοινότητα. Τυπωθήτω, Χατζηχρήστου, Χ. (2015). Πρόληψη και προαγωγή της ψυχικής υγείας στο σχολείο και στην οικογένεια. Gutenberg, Χατζηχρήστου, Χ. (2015). Ο χωρισμός των γονέων, το διαζύγιο και τα παιδιά. Η προσαρμογή των παιδιών στη διπυρηνική οικογένεια και το σχολείο. Πεδίο, Χατζηχρήστου, Χ. (2014). Συμβουλευτική στη σχολική κοινότητα. Τυπωθήτω, Χατζηχρήστου Χ. (επιμ) (2012). Διαχείριση Κρίσεων στη Σχολική Κοινότητα. Gutenberg. Πολυάριθμα έντυπα έχουν επίσης αναπτυχθεί από την επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Σχολικής Ψυχολογίας για την υποστήριξη των σχολικών κοινοτήτων και των οικογενειών κατά την περίοδο δύσκολων καταστάσεων και κρίσεων.
Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα διεθνή ερευνητικά προγράμματα, των οποίων τα αποτελέσματα έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια και έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά σε συνεργασία με συναδέλφους από διάφορες χώρες. Έχει διατελέσει συν-επιμελήτρια σε ειδικά τεύχη περιοδικών, αναφορικά με διεθνείς προσεγγίσεις στην εκπαίδευση και πρακτική στη σχολική ψυχολογία.
Χαψούλας Αναστάσιος
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Αναστάσιος Χαψούλας είναι Καθηγητής Εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ Εθνομουσικολογίας-Συστηματικών Μουσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Georg-August του Göttingen (Γερμανία). Σπούδασε Μουσικές Επιστήμες και Φιλοσοφία στις αντίστοιχες σχολές του ιδίου Πανεπιστημίου. Η διδακτορική του διατριβή με τίτλο:
«Informationen über das traditionelle griechische Musikleben in Reiseberichten des 18. und 19. Jahrhunderts», έχει δημοσιευτεί από τον οίκο Orbis Musicarum (Edition Re) το 1997. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών εκπόνησε μεταδιδακτορική διατριβή με τίτλο: «Μουσικές καταγραφές μελωδιών Ξηροποτάμου Δράμας». (Εκδ. Κ. Παπαγρηγορίου-Χ. Νάκας, 2003, Αθήνα). Έχει επίσης δημοσιεύσει τις μονογραφίες: «Εθνομουσικολογία. Ιστοριογραφικές και εθνογραφικές διαστάσεις» (Εκδ. Νήσος 2010), «Ινδική κλασική μουσική: Ιστορικές, εθνομουσικολογικές διαστάσεις». (Εκδ. Νήσος 2014) και «Μουσική θεωρία και πράξη στον Αραβικό Μεσαίωνα: Προσλήψεις και επιδράσεις» (Εκδ. Νήσος 2019). Μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα μεθοδολογίας, στην ιστορία της ελληνικής μουσικής παράδοσης, στους μουσικούς πολιτισμούς των Αράβων και των Ινδών, καθώς και στις κοσμικές μουσικές παραδόσεις του Μεσαίωνα. Ως μουσικός (κιθαριστής) έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από ρεσιτάλ ερμηνεύοντας έργα της Μπαρόκ εποχής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη Γερμανία (1988) ερμήνευσε έργα του Johann Sebastian Bach για το 3ο Πρόγραμμα του Γερμανικού Ραδιοφώνου. Έχει συμμετάσχει επίσης σε σύνολα Παλαιάς Μουσικής.
Χήτα Άννα
Σύντομο Βιογραφικό
Η Άννα Χήτα σπούδασε στο Τμήμα Γερμανική Φιλολογία - Γερμανική ως δεύτερη/ξένη και η διδακτική της στο Πανεπιστήμιο Αugsburg της Γερμανίας. Για την απονομή του τίτλου Magister Artium ασχολήθηκε με το θέμα «Ελληνο-γερμανική διγλωσσία μεταναστών δεύτερης γενιάς στη Γερμανία και οι συνέπειες για το μάθημα της Γερμανικής ως ξένης γλώσσας» και στη συνέχεια εκπόνησε το διδακτορικό της με θέμα «Κριτήρια αξιολόγησης γραπτού λόγου και η εγκυρότητα τους» (2009). Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα ανήκουν η συγκριτική και εφαρμοσμένη γλωσσολογία, η διαπολιτισμική επικοινωνία, η πραγματολογία, η μετάφραση και η διαμεσολάβηση και η δημιουργία των τεστ. Διαθέτει πολύχρονη εμπειρία σε προγράμματα ενσωμάτωσης και γλωσσομάθειας αλλοδαπών και προσφύγων του Υπουργείου Μετανάστευσης στη Γερμανία. Από το 2003 είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας ΚΠΓ, όπου διεξάγει την επιμόρφωση εξεταστών προφορικού λόγου στη Δυτική Ελλάδα. Από το 2010-19 υπήρξε επιστημονική συνεργάτης/πανεπιστημιακή υπότροφος στο Τμήμα Διοίκησης επιχειρήσεων της Ηγουμενίτσας (πρώην εφαρμοσμένων ξένων γλωσσών). Από τον Φεβρουάριο 2019 εργάζεται ως επίκουρη καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο «Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία, η διδακτική της Γερμανικής ως Ξένης Γλώσσας» στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανάμεσα στα πιο σημαντικά ερευνητικά προγράμματα που έχει συμμετάσχει είναι η “δικαστηριακή διερμηνεία”, η “κοινοτική διερμηνεία” και η “αξιολόγηση εξεταστών”. Εργασίες της έχουν παρουσιαστεί και δημοσιευτεί σε συνέδρια και σε περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού.