Δείκτης Ανάκαμψης (Recovery Tracker) της Ελλάδας και της Ευρωζώνης

Εβδομάδα 10 έως 16 Μαΐου 2021

 

Από το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης
του  Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του ΕΚΠΑ

Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής)
Βασικοί Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών

Tην προηγούμενη εβδομάδα είχαμε παρατηρήσει μικρή μείωση του δείκτη ανάκαμψης. Την εβδομάδα έως τις 16 Μαΐου ο δείκτης ανάκαμψης βελτιώθηκε αισθητά από τις από τις 81 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας, στις 85,3 μονάδες. Σε αυτό συνέβαλε κυρίως η σημαντική βελτίωση της ζήτησης / κατανάλωσης στην οποία οφείλεται περίπου το 30% της αύξησης αυτής. Επιπρόσθετα, η βελτίωση οφείλεται σε ποσοστό περίπου 22% στη βελτίωση της κινητικότητας και σε 19% περίπου σε βελτίωση στην υγεία και 6% στην αγορά εργασίας. Στην παραγωγή / βιομηχανία οφείλεται μόλις το 2% περίπου της αύξησης του δείκτη ανάκαμψης. Από την άλλη μεριά παρατηρήθηκε επιδείνωση στο χρηματοοικονομικό κλάδο αντίστοιχη σε μέγεθος με αυτή της βελτίωσης της υγείας. Φαίνεται λοιπόν η ελληνική κοινωνία και οικονομία να ανακάμπτει με σημαντικό ρυθμό προσεγγίζοντας τον αντίστοιχο δείκτη της Ευρωζώνης.

Στην Ευρωζώνη (της οποία τα στοιχεία από την Oxford Economics και παρουσιάζουν μια μικρή καθυστέρηση), παρατηρείται βελτίωση την εβδομάδα έως τη 2α Μαΐου, στις 75,1 μονάδες σε σχέση με τις 74,5 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Τις τελευταίες εβδομάδες λοιπόν παρατηρείται σταθερή βελτίωση του δείκτη η οποία οφείλεται κυρίως στη ζήτηση / κατανάλωση και στην υγεία που βελτιώθηκαν. Επιπροσθέτως, βελτίωση -αν και μικρότερη- παρατηρείται στην κινητικότητα και στην παραγωγή / βιομηχανία.

 

Διάγραμμα 1. Ο Ελληνικός δείκτης ανάκαμψης και ο αντίστοιχος για την Ευρωζώνη

Διάγραμμα 1

Πηγή: Για την Ελλάδα: Οικονομικός Ταχυδρόμος – Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις. Για την Ευρωζώνη: Oxford Economics.