Πάνω από 9000 αιτήσεις συμμετοχής δέχτηκε το δωρεάν πρόγραμμα για τον εορτασμό του 1821 από το E-Learning του Πανεπιστημίου Αθηνών

* Ευχαριστούμε την Εκδοτική Αθηνών για την ευγενική παραχώρηση των εικόνων.

Το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του ΕΚΠΑ τίμησε τα 200 χρόνια από την  Επανάσταση του 1821 με ένα δωρεάν δίμηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσφέρθηκε στο ευρύ κοινό το Σεπτέμβριο με στόχο να προβάλει τη σημαντική συμβολή των γυναικών στον πόλεμο του Εικοσιένα. 


Το πρόγραμμα έχει τον τίτλο «Η Δέσπω κάνει πόλεμο»  - Οι γυναίκες στην επανάσταση του 1821 μέσα από τη λογοτεχνία  και  εισηγήτρια είναι η Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, Σταυροπούλου Ερασμία
Οι γυναίκες δεν υπήρξαν μόνο μέρος του άμαχου πληθυσμού που υπέφερε και θυσιάστηκε, αλλά αγωνίστηκαν και οι ίδιες, ενώ αρκετές διέθεσαν την περιουσία τους στον Αγώνα. Με το σχολιασμό μιας σειράς λογοτεχνικών έργων, αλλά και με αναφορές στον Τύπο και στα Απομνημονεύματα των αγωνιστών, παρουσιάζονται επώνυμες ηρωίδες, όπως η Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, η Δέσπω Μπότσαρη, αλλά και ανώνυμες, όπως οι Μεσολογγίτισσες και οι Σουλιώτισσες, που έδειξαν έμπρακτα ότι ο πόλεμος δεν είναι μόνο αντρική υπόθεση. Τέλος γίνεται λόγος για το συμβολισμό του γυναικείου  φύλου, καθώς στην τέχνη έννοιες, όπως η Ελλάδα, η Ελευθερία και η Δόξα παρουσιάζονται ως γυναικείες μορφές. 


Εντυπωσιακή υπήρξε η συμμετοχή του κόσμου καθώς οι αιτήσεις ανήλθαν σε 9133. Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε όλους και όλες όσοι/-ες αγαπούν την Ιστορία και τη Λογοτεχνία και επιθυμούσαν να πληροφορηθούν για ένα παραγνωρισμένο θέμα: τη συμμετοχή των γυναικών στον Αγώνα του 1821 και πώς αυτή αποτυπώθηκε στη νεοελληνική λογοτεχνία. 

Η ολοκλήρωση του Προγράμματος οδηγεί σε Βεβαίωση Παρακολούθησης. Περισσότερες πληροφορίες για τη δομή του προγράμματος μπορείτε να βρείτε μέσω του οδηγού σπουδών (pdf).