Ιστορία της Ελληνικής Τέχνης: Από την Αρχαιότητα στη Σύγχρονη Εποχή Νεο

Απονέμεται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

Έναρξη Μαθημάτων 21/10/2024

Πληροφοριες Προγραμματος

Προθεσμια Υποβολης Αιτησεων:
11/10/2024
Εναρξη Μαθηματων:
21/10/2024
Διαρκεια:
2 Μήνες (35 ώρες)

Πληροφοριες Προγραμματος

Προθεσμια Υποβολης Αιτησεων:
11/10/2024
Εναρξη Μαθηματων:
21/10/2024
Διαρκεια:
2 Μήνες (35 ώρες)
Έναρξη Μαθημάτων
21/10/2024

Εισαγωγή

Σκοπός του προγράμματος είναι η εξοικείωση των εκπαιδευόμενων με την ιστορία της ελληνικής τέχνης, τους σημαντικότερους δημιουργούς και αντιπροσωπευτικά έργα τους.
Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζεται η τέχνη της ελληνικής αρχαιότητας, του Βυζαντίου, της μεταβυζαντινής περιόδου, της οθωνικής εποχής, της ελληνικής σχολής του Μονάχου, της γενιάς του ‘30 και της μεταπολεμικής και σύγχρονης εποχής. Έμφαση δίδεται σε παράλληλες αναφορές στην εξέλιξη της δυτικής τέχνης και σε δυνητικές επιδράσεις της στην ελληνική, ενώ διερευνώνται επίσης οι επιρροές του ελληνικού κοινωνικού και πολιτισμικού πλαισίου στους καλλιτέχνες και το έργο τους. Στη συνέχεια του προγράμματος, αναλύονται έργα, μέσα από πολύπλευρες προσεγγίσεις που αναδεικνύουν συσχετίσεις με το στενό ιστορικό πλαίσιο, προηγούμενες καλλιτεχνικές τάσεις και έργα ελληνικά και δυτικά, αλλά και ευρύτερες κοσμοαντιλήψεις, ενώ εντοπίζονται, παράλληλα, επιμέρους τάσεις και εξετάζονται αιτήματα και επιδιώξεις καλλιτεχνικών ομάδων και ανεξάρτητων δημιουργών. Τέλος, το πρόγραμμα συνοδεύεται και από οπτικο-ακουστικά βίντεο παρουσίασης διαφανειών στα οποία θα μπορούν οι συμμετέχοντες/ουσες να ανατρέχουν για περισσότερες αναλύσεις έργων από επιλεγμένες μουσειακές συλλογές.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι/ες θα έχουν αποκομίσει εποπτική γνώση του φαινομένου της εξέλιξης της τέχνης στην Ελλάδα. Αφενός, θα είναι σε θέση να κατανοούν καλύτερα τα έργα τέχνης κατά τις επισκέψεις τους σε μουσειακές συλλογές, αφετέρου, σε επαγγελματικό επίπεδο και εφόσον εργάζονται στην εκπαίδευση, θα μπορούν να αξιοποιούν παραδείγματα σχετικά με την ελληνική τέχνη και τη διαχρονική της αξία για τον εμπλουτισμό των μαθημάτων τους, εφαρμόζοντας μεθόδους βιωματικής μάθησης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης/ΤΕΙ της ημεδαπής και της αλλοδαπής και σε απόφοιτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ειδικότερα το πρόγραμμα απευθύνεται σε:
•    εκπαιδευτικούς της δημόσιας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης,
•    εργαζόμενους/ες σε ιδιωτικούς χώρους τέχνης (γκαλερί),  πολιτιστικά ιδρύματα, μουσεία και πολιτιστικά τμήματα δήμων,
•    εργαζόμενους/ες στον τουρισμό, που επιθυμούν να ειδικευτούν στην οργάνωση πολιτιστικών τουριστικών πακέτων στην Ελλάδα,
•    φιλότεχνους που επιθυμούν να εντρυφήσουν στην ελληνική τέχνη και την ιστορία της.
 

Μαθήματα Προγράμματος

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:

  • Ιστορία των Εικονογραφικών Τύπων από την Αρχαιότητα στη Σύγχρονη Εποχή
  • Τα Θέματα των Έργων Τέχνης στην Ελλάδα από τους Αρχαίους Χρόνους έως Σήμερα
  • Η Τέχνη από την Εποχή των Προελληνικών Πολιτισμών έως και την Ελληνιστική Περίοδο
  • Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Τέχνη
  • Η Τέχνη της Οθωνικής περιόδου και οι Έλληνες Καλλιτέχνες της Σχολής του Μονάχου
  • Οι Τελευταίες Επιρροές της Σχολής του Μονάχου και οι Νέες Κατευθύνσεις στη Ζωγραφική και τη Γλυπτική στο Πλαίσιο της Γενιάς του ’30
  • Η Εμφάνιση της Αφαίρεσης και οι Εκφάνσεις της Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Κόστος Προγράμματος

Εκπτώσεις έως 40% στα δίδακτρα των Προγραμμάτων. Δυνατότητα αποπληρωμής σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Προεγγραφή με 80€ για αιτήσεις έως 26/08/2024 και 15% έκπτωση σε όλους λόγω early entry.

Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες και στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στην κοινωνία λόγω της ενεργειακής κρίσης και του περιορισμού στο διαθέσιμο εισόδημα, παρέχουμε σε όλους διευκολύνσεις και παρατάσεις ως προς την πληρωμή των διδάκτρων τους σε συνεννόηση με τη Γραμματεία. Αυτό σημαίνει στην πράξη, ότι πέραν του ποσού της εγγραφής σας το υπολειπόμενο ποσό των διδάκτρων, δύναται να καταβληθεί σε μηνιαίες δόσεις που σας εξυπηρετούν μέχρι τη λήξη του Προγράμματός σας.

Παράλληλα, ισχύει εκπτωτική πολιτική για Ανέργους (30%), Κατόχους Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων (30%), ΑΜΕΑ (25%), Πολύτεκνους (20%), κ.ά. Δείτε στον παρακάτω πίνακα πως διαμορφώνονται τα δίδακτρα για κάθε ομάδα που δικαιούται έκπτωση.

Για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στον 83_84 κύκλο σπουδών από 28/05/2024 μέχρι και 26/08/2024 ισχύει έκπτωση 15% λόγω early entry. Η εγγραφή στο πλαίσιο της έγκαιρης προκράτησης θέσης, κατοχυρώνεται με καταβολή μέρους των διδάκτρων ύψους 80 ευρώ. Η αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού γίνεται σε δόσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Η έκπτωση λόγω early entry εφαρμόζεται επί του συνόλου των διδάκτρων εφόσον έχουν αφαιρεθεί τυχόν άλλες εκπτώσεις.

Για τη χορήγηση του πιστοποιητικού είναι απαραίτητη η αποπληρωμή του συνόλου των διδάκτρων.

Δίδακτρα Προγραμμάτων
Διάρκεια (μήνες) 2
Δίδακτρα (σε δόσεις) 250 213 €
Αριθμός δόσεων 2
Ποσό δόσης 125 106 €
Δίδακτρα (εφάπαξ) 235 200 €
Δίδακτρα με έκπτωση
Έκπτωση 15% 20% 25% 30%
Δίδακτρα 213 181 € 200 170 € 188 160 € 175 149 €
Δόση 106 90 € 100 85 € 94 80 € 88 75 €
Εκπτωτική Πολιτική

Το E-Learning του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α., στο πλαίσιο του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της παροχής αυτοχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων εξ αποστάσεως επιμόρφωσης, εφαρμόζει ειδική εκπτωτική πολιτική για συγκεκριμένες κατηγορίες εκπαιδευόμενων. Αναφορικά με τους όρους χορήγησης εκπτώσεων και την εταιρική εκπτωτική πολιτική δείτε περισσότερα εδώ.

Κατηγορίες εκπαιδευόμενων που δικαιούνται έκπτωση στα δίδακτρα

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος Προγράμματος

Στοιχεία Ακαδημαϊκού Υπευθύνου

Διαμαντοπούλου Ευαγγελία
Διαμαντοπουλου Ευαγγελια
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεότερης Τέχνης και Επικοινωνίας του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντελεστές Προγράμματος

Στοιχεία Συντελεστών του Προγράμματος

Γέμτου Ελένη
Γεμτου Ελενη
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ
Συγγραφέας
certificates decoration

Πιστοποιητικά Προγράμματος

Δείτε δείγμα του χορηγούμενου Πιστοποιητικού

Πότε λήγει το Early Entry;

Απομένουν 37 μέρες για τη λήξη του Early Entry