Βασική Εκπαίδευση Διαμεσολαβητών

Κατεύθυνση: Νομικά

Απονέμεται Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης

 

 
Παρακολούθηση Εξ Αποστάσεως και Δια Ζώσης

 

Οι συμμετέχοντες μπορούν να δώσουν εξετάσεις στην αρμόδια ΚΕΔ προκειμένου να περιληφθούν στη λίστα διαπιστευμένων διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πληροφοριες Προγραμματος

Διαρκεια:
3 Εβδομάδες (110 ώρες)

Εισαγωγή

Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει τον τρίτο κύκλο μαθημάτων για το Πρόγραμμα ''Βασικής Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών'' με στόχο την εκπαίδευση διαμεσολαβητών, όπως προβλέπεται από το νόμο (Ν. 4640.2019). Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μπορούν στη συνέχεια να δώσουν εξετάσεις στην αρμόδια Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης, προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη διαπίστευση και να περιληφθούν στη λίστα διαπιστευμένων διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το πρόγραμμα ακολουθεί μικτό σύστημα εκπαίδευσης, δηλαδή δια ζώσης (live) και εξ αποστάσεως (e-learning) διδασκαλία, συνολικής διάρκειας 3 εβδομάδων, η οποία αντιστοιχεί σε 110 ώρες επιμόρφωσης. Το εξ αποστάσεως μέρος καταλαμβάνει 60 ώρες, ενώ το δια ζώσης μέρος διαρκεί 50 ώρες. Η συνδυασμένη μορφή εκπαίδευσης που παρέχεται στο πρόγραμμα,  δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος από τον υπολογιστή τους μέσω ειδικά διαμορφωμένης εκπαιδευτικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Σκοπός του προγράμματος είναι να αναβαθμίσει την εκπαίδευση των υποψηφίων νέων διαμεσολαβητών, προκειμένου να γνωρίσουν και να  κατανοήσουν σε βάθος το θεσμό. Συγκεκριμένα, στους υποψήφιους διαμεσολαβητές παρέχεται η αναγκαία εκπαίδευση στο πλαίσιο του νόμου, πάνω  σε πρακτικά και νομικά ζητήματα συνδεδεμένα στενά με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης και των εν γένει διαδικασιών της. Λόγω και του εκπαιδευτικού προσωπικού, παρέχεται υψηλού επιπέδου νομική προσέγγιση όλων των πρακτικών ζητημάτων που αναφύονται κατά τη  διαδικασία της διαμεσολάβησης και τα οποία θα αντιμετωπίσει ο διαμεσολαβητής στην πορεία του, ιδίως όταν δεν είναι νομικός ή είναι νέος νομικός  στα πρώτα βήματα της νομικής του σταδιοδρομίας.

Ως εκ τούτου, οι απόφοιτοι του προγράμματος θα μπορούν να κάνουν χρήση των γνώσεων που θα αποκομίσουν σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς, που ούτως ή άλλως διαρκώς διευρύνονται. Οι συμμετέχοντες, επίσης, θα εξοικειωθούν με πολύτιμες τεχνικές διαπραγμάτευσης, οι οποίες θα τους είναι χρήσιμες και εντός του πλαισίου των λοιπών επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων αλλά και των κοινωνικών ή διαπροσωπικών τους σχέσεων.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του ΕΚΠΑ και σ’ αυτό συμμετέχουν ως εκπαιδευτές διακεκριμένοι Ακαδημαϊκοί, καθώς και αναγνωρισμένοι επιστήμονες (δικηγόροι, ακαδημαϊκοί και έμπειροι διαμεσολαβητές), με αποτέλεσμα να παρέχονται στους συμμετέχοντες τόσο η απαραίτητη θεωρητική γνώση όσο και τα διδάγματα της έμπρακτης ενασχόλησης με τον θεσμό.

Τα δίδακτρα του προγράμματος ανέρχονται στα 1.300 ευρώ με δυνατότητα καταβολής σε 2 άτοκες δόσεις, στην έναρξη και στη λήξη του προγράμματος αντίστοιχα, σε συνεννόηση με τη Γραμματεία του Προγράμματος.

Το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.  του ΕΚΠΑ έχει εγκριθεί ως Φορέας Κατάρτισης Διαμεσολαβητών.

Μαθήματα Προγράμματος

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:

 • Τα Μέσα Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών (Μ.Ε.Ε.Δ.)
 • Περιγραφή της Διαμεσολάβησης
 • Η Διαμεσολάβηση ως Παρέμβαση στη Σύγκρουση
 • Το Νομικό Πλαίσιο της Διαμεσολάβησης και Βασικοί Ορισμοί
 • Προϋποθέσεις Χρήσης της Διαμεσολάβησης σύμφωνα με το Ν. 4640/2019 (Α’ τμήμα)
 • Προϋποθέσεις Χρήσης της Διαμεσολάβησης σύμφωνα με το Ν. 4640/2019 (Β’ τμήμα)
 • Οι Λοιποί Τρόποι Προσφυγής στη Διαμεσολάβηση
 • Εγγυήσεις για τη Συμμετοχή των Μερών στη Διαμεσολάβηση
 • Διαμεσολαβητική Διαδικασία και οι Συμμετέχοντες σε αυτήν
 • Απαραίτητες Διαπραγματευτικές Τεχνικές
 • Η Κατάληξη της Διαμεσολάβησης - Το Πρακτικό Διαμεσολάβησης
 • Συνολική επισκόπηση του θεσμού-Κώδικας Δεοντολογίας-Γενικές Νομικές Γνώσεις
 • Συζήτηση επί Ειδικών Πρακτικών Ζητημάτων
 • Δεξιότητες και Τεχνικές Διαμεσολάβησης - Τεχνικές Διαπραγμάτευσης και Επικοινωνίας - Βασικές Έννοιες της Ψυχολογίας στη Διαμεσολάβηση
 • Διαδικασία Διεξαγωγής της Διαμεσολάβησης – Στα Στάδια αυτής
 • Εκτεταμένες Προσομοιώσεις Διαμεσολάβησης

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος Προγράμματος

Στοιχεία Ακαδημαϊκού Υπευθύνου

Καραμπατζός Αντώνιος
Καραμπατζος Αντωνιος
Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής (CIArb)

Συντελεστές Προγράμματος

Στοιχεία Συντελεστών του Προγράμματος

Θεοχάρης Β. Δημήτρης
Θεοχαρης Β. Δημητρης
Νομικός, Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, L.L.M. (London), Διαμεσολαβητής, Εκπαιδευτής διαμεσολαβητών (C.E.D.R. London), Λέκτορας Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Frederick της Κύπρου
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Aρβανίτης Αλέξης
Aρβανιτης Αλεξης
Eπίκουρος Kαθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ / ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ
Αχιλλιάς Ιωάννης
Αχιλλιας Ιωαννης
Υποψήφιος Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, Δικηγόρος παρ’ Εφέταις, διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής, πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ενηλίκων της μη τυπικής Εκπαίδευσης, Master of Laws: α) Αστικό Δίκαιο ΕΚΠΑ β) Ευρωπαϊκό Δίκαιο ΕΚΠΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ / ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ
Μαυραγάνης Στρατής
Μαυραγανης Στρατης
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω – Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής – Διαιτητής του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ / ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ
Παπαβασιλείου Σρέκενμπεργκ Μπερναντέτ
Παπαβασιλειου Σρεκενμπεργκ Μπερναντετ
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια (CIArb, ΥπΔΔΑΔ) - Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών (CEDR Trainer) - Συντονίστρια Διαμεσολάβησης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ / ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Κόστος Προγράμματος

Δίδακτρα Προγραμμάτων
Δίδακτρα (σε δόσεις) 1300 € 1105 €
Αριθμός δόσεων 2
Ποσό δόσης 650 € 553 €
Δίδακτρα (εφάπαξ) 1235 € 1050 €
Δίδακτρα με έκπτωση
Έκπτωση 15% 20% 25% 30%
Δίδακτρα 1105 € 939 € 1040 € 884 € 975 € 829 € 910 € 774 €
Δόση 553 € 470 € 520 € 442 € 488 € 415 € 455 € 387 €
Εκπτωτική Πολιτική

Το E-Learning του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α., στο πλαίσιο του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της παροχής αυτοχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων εξ αποστάσεως επιμόρφωσης, εφαρμόζει ειδική εκπτωτική πολιτική για συγκεκριμένες κατηγορίες εκπαιδευόμενων. Αναφορικά με τους όρους χορήγησης εκπτώσεων και την εταιρική εκπτωτική πολιτική δείτε περισσότερα εδώ.

Κατηγορίες εκπαιδευόμενων που δικαιούνται έκπτωση στα δίδακτρα
certificates decoration

Πιστοποιητικά Προγράμματος

Δείτε δείγμα του χορηγούμενου Πιστοποιητικού

Πότε μπορώ να ξεκινήσω;

Το πρόγραμμα δεν είναι διαθέσιμο.