Ο Ψυχρός Πόλεμος Νεο

Απονέμεται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

Έναρξη Μαθημάτων 21/10/2024

Πληροφοριες Προγραμματος

Προθεσμια Υποβολης Αιτησεων:
11/10/2024
Εναρξη Μαθηματων:
21/10/2024
Διαρκεια:
3 Μήνες (60 ώρες)

Πληροφοριες Προγραμματος

Προθεσμια Υποβολης Αιτησεων:
11/10/2024
Εναρξη Μαθηματων:
21/10/2024
Διαρκεια:
3 Μήνες (60 ώρες)
Έναρξη Μαθημάτων
21/10/2024

Εισαγωγή

Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων/ουσών στις βασικές φάσεις και στα κύρια γεγονότα του Ψυχρού Πολέμου (1945-1991). Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπαιδευόμενοι/ες θα κατανοήσουν τους παράγοντες που οδήγησαν στην ανάδυση του ψυχροπολεμικού φαινομένου και στη μετάβαση από το πολυπολικό στο διπολικό σύστημα, που χαρακτήρισε τις Διεθνείς Σχέσεις της μεταπολεμικής εποχής. Παράλληλα, θα αντιληφθούν πώς η «ισορροπία του τρόμου» συνέβαλε στην αποφυγή απευθείας συγκρούσεων ανάμεσα στους βασικούς «παίχτες» του διεθνούς συστήματος –των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Σοβιετικής Ένωσης και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας– και θα αποτιμήσουν τον ρόλο της ιδεολογίας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες/ουσες θα εξοικειωθούν με τις διεργασίες που προκάλεσαν δύο από τα σημαντικότερα φαινόμενα της μεταπολεμικής εποχής: της αποαποικιοποίησης και του μεσανατολικού ζητήματος.


Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην αξιοποίηση της πρόσφατης ιστορικής εμπειρίας για τη λήψη ορθών αποφάσεων και για τη διατύπωση προβληματισμών γύρω από τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις. Το πρόγραμμα, λοιπόν, εκτός από την απόκτηση ιστορικών γνώσεων αποβλέπει και στην προσφορά των κατάλληλων επιστημονικών εργαλείων, προκειμένου οι εκπαιδευόμενοι/ες να μπορούν να προσεγγίζουν κριτικά τις σύγχρονες διακρατικές σχέσεις και να αντιλαμβάνονται τη λειτουργία του διεθνούς συστήματος, όπως αυτό μετασχηματίστηκε μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και εξελίσσεται έως τις ημέρες μας. Υπό αυτήν την έννοια, το πρόγραμμα φιλοδοξεί να ενισχύσει με δεξιότητες όσους επιθυμούν να αναπτύξουν τις ικανότητες κατανόησης και προσαρμογής τους σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, αντλώντας παραδείγματα από την ιστορική εμπειρία του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, σε μια περίοδο δηλαδή κατά την οποία εντοπίζονται οι απαρχές των σύγχρονων γεωπολιτικών αναταράξεων.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης/ΤΕΙ της ημεδαπής και της αλλοδαπής, καθώς και σε απόφοιτους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ειδικότερα απευθύνεται σε καθηγητές, ιστορικούς, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και γενικότερα σε όσους ενδιαφέρονται να κατανοήσουν τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις.

Μαθήματα Προγράμματος

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:

 • Βασικά Χαρακτηριστικά και Σχολές Σκέψης
 • Τα Αίτια του Ψυχρού Πολέμου στην Ευρώπη
 • Τα Αίτια του Ψυχρού Πολέμου στην Ασία
 • Η Κρίση του Βερολίνου
 • Η Κρίση της Κούβας
 • Η Περίοδος της Ύφεσης
 • Ο «Πόλεμος των Άστρων»
 • Οι Μεταρρυθμίσεις Γκορμπατσώφ και η Διπλωματική Επίθεση στη Δύση
 • Η Κατάρρευση των Κομμουνιστικών Κρατών
 • Η Άνοδος της Κίνας
 • Το Μεσανατολικό Ζήτημα
 • Αποαποικιοποίηση και Άνοδος του Τρίτου Κόσμου

Κόστος Προγράμματος

Εκπτώσεις έως 40% στα δίδακτρα των Προγραμμάτων. Δυνατότητα αποπληρωμής σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Προεγγραφή με 80€ για αιτήσεις έως 26/08/2024 και 15% έκπτωση σε όλους λόγω early entry.

Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες και στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στην κοινωνία λόγω της ενεργειακής κρίσης και του περιορισμού στο διαθέσιμο εισόδημα, παρέχουμε σε όλους διευκολύνσεις και παρατάσεις ως προς την πληρωμή των διδάκτρων τους σε συνεννόηση με τη Γραμματεία. Αυτό σημαίνει στην πράξη, ότι πέραν του ποσού της εγγραφής σας το υπολειπόμενο ποσό των διδάκτρων, δύναται να καταβληθεί σε μηνιαίες δόσεις που σας εξυπηρετούν μέχρι τη λήξη του Προγράμματός σας.

Παράλληλα, ισχύει εκπτωτική πολιτική για Ανέργους (30%), Κατόχους Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων (30%), ΑΜΕΑ (25%), Πολύτεκνους (20%), κ.ά. Δείτε στον παρακάτω πίνακα πως διαμορφώνονται τα δίδακτρα για κάθε ομάδα που δικαιούται έκπτωση.

Για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στον 83_84 κύκλο σπουδών από 28/05/2024 μέχρι και 26/08/2024 ισχύει έκπτωση 15% λόγω early entry. Η εγγραφή στο πλαίσιο της έγκαιρης προκράτησης θέσης, κατοχυρώνεται με καταβολή μέρους των διδάκτρων ύψους 80 ευρώ. Η αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού γίνεται σε δόσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Η έκπτωση λόγω early entry εφαρμόζεται επί του συνόλου των διδάκτρων εφόσον έχουν αφαιρεθεί τυχόν άλλες εκπτώσεις.

Για τη χορήγηση του πιστοποιητικού είναι απαραίτητη η αποπληρωμή του συνόλου των διδάκτρων.

Δίδακτρα Προγραμμάτων
Διάρκεια (μήνες) 3
Δίδακτρα (σε δόσεις) 330 281 €
Αριθμός δόσεων 3
Ποσό δόσης 110 94 €
Δίδακτρα (εφάπαξ) 310 264 €
Δίδακτρα με έκπτωση
Έκπτωση 15% 20% 25% 30%
Δίδακτρα 281 239 € 264 224 € 248 211 € 231 196 €
Δόση 94 80 € 88 75 € 83 71 € 77 65 €
Εκπτωτική Πολιτική

Το E-Learning του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α., στο πλαίσιο του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της παροχής αυτοχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων εξ αποστάσεως επιμόρφωσης, εφαρμόζει ειδική εκπτωτική πολιτική για συγκεκριμένες κατηγορίες εκπαιδευόμενων. Αναφορικά με τους όρους χορήγησης εκπτώσεων και την εταιρική εκπτωτική πολιτική δείτε περισσότερα εδώ.

Κατηγορίες εκπαιδευόμενων που δικαιούνται έκπτωση στα δίδακτρα

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος Προγράμματος

Στοιχεία Ακαδημαϊκού Υπευθύνου

Κούμας Εμμανουήλ
Κουμας Εμμανουηλ
Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων (19ος-20ός αιώνας) στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
certificates decoration

Πιστοποιητικά Προγράμματος

Δείτε δείγμα του χορηγούμενου Πιστοποιητικού

Πότε λήγει το Early Entry;

Απομένουν 37 μέρες για τη λήξη του Early Entry