Κλιματική Αλλαγή και Τεχνολογία Τοπίου

Απονέμεται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

Έναρξη Μαθημάτων 21/10/2024

Πληροφοριες Προγραμματος

Προθεσμια Υποβολης Αιτησεων:
11/10/2024
Εναρξη Μαθηματων:
21/10/2024
Διαρκεια:
3 Μήνες (60 ώρες)

Πληροφοριες Προγραμματος

Προθεσμια Υποβολης Αιτησεων:
11/10/2024
Εναρξη Μαθηματων:
21/10/2024
Διαρκεια:
3 Μήνες (60 ώρες)
Έναρξη Μαθημάτων
21/10/2024

Βίντεο Προγράμματος

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο για το Πρόγραμμα

Εισαγωγή

Η συζήτηση και ευαισθητοποίηση γύρω από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είναι κεντρικό θέμα και εστία προβληματισμού. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη ζωή και καθημερινότητα επιβάλλουν τον προσανατολισμό του σχεδιασμού στη σωστή διαχείριση και αντιμετώπισή τους. Έννοιες όπως η βιωσιμότητα και η αειφορία δεν είναι πλέον αφηρημένοι όροι, αλλά μετρήσιμες παράμετροι σε κάθε σχεδιαστική απόπειρα.
Σκοπός του προγράμματος "Κλιματική Αλλαγή και Τεχνολογία Τοπίου" είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων/ουσών σχετικά με τον τρόπο σχεδιασμού ενός υπαίθριου χώρου, με γνώμονα την κλιματική αλλαγή. Ειδικότερα, μέσα από την παρουσίαση της θεωρίας και των ειδικών γνώσεων και μεθόδων σχετικά με την αξιοποίηση, τη διάταξη και την ιεράρχηση των σχεδιαστικών επεμβάσεων, οι εκπαιδευόμενοι/ες θα εξοικειωθούν με τη δημιουργική διαδικασία σε έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας και θα ενσωματώσουν σε αυτή την απαραίτητη περιβαλλοντική διάσταση. Οι εκπαιδευόμενοι/ες θα είναι σε θέση να οργανώσουν το σχεδιασμό σε δημιουργικό, περιβαλλοντικό και οικολογικό επίπεδο και να προχωρήσουν στην επιτυχή υλοποίησή του.
Στο πρώτο μάθημα «Κλιματική Αλλαγή - Φαινόμενα και Αντιμετώπιση» αναφέρονται αναλυτικά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, προτείνονται τρόποι, τόσο αποκατάστασης του χώρου μετά την έλευση ενός τέτοιου φαινομένου όσο και πρόληψης. Στο δεύτερο μάθημα «Αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Φυσικών Πόρων» οι εκπαιδευόμενοι/ες ανακαλύπτουν εκ νέου τους φυσικούς πόρους όπως ο αέρας, το νερό και ο ήλιος και εξοικειώνονται με τις τεχνολογίες που προωθούν την αξιοποίησή τους. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα φωτοβολταϊκά πάνελ και οι ανεμογεννήτριες. Στο τρίτο μάθημα «H Τεχνολογία του Τοπίου στην Άμβλυνση της Κλιματικής Αλλαγής» οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τεχνικές και εφαρμογές για μία πιο περιβαλλοντικά βιώσιμη προσέγγιση στην κατασκευή υπαίθριων χώρων και στο σχεδιασμό των επιφανειών σε κτιριακά κελύφη.


Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους Πανεπιστημίου/ΤΕΙ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και σε απόφοιτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με συναφή στο αντικείμενο εργασιακή εμπειρία. Ειδικότερα το πρόγραμμα απευθύνεται σε αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες τοπίου, πολιτικούς μηχανικούς, γεωπόνους, εργαζόμενους στον τομέα της κηποτεχνίας, συντηρητές πρασίνου, διακοσμητές.

Μαθήματα Προγράμματος

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:

 • Σχεδιασμός Τοπίου και Κλιματική Αλλαγή
 • Πυρκαγιές-Δημιουργώντας Τοπία Ανθεκτικά στη Φωτιά
 • Πλημμύρες-Σχεδιάζοντας με το Νερό
 • Άνεμος και Ομίχλη-Αντιμετωπίζοντας τον Αέρα
 • Ακραίες Θερμοκρασίες και Παγετός-Σχεδιάζοντας Συνθήκες Θερμικής Άνεσης
 • Νερό
 • Ηλιακό Φως-Άνεμος
 • Τοπογραφία
 • Μέθοδοι Βιώσιμης Καλλιέργειας
 • Τεχνολογικές Εφαρμογές με Οικολογικό Χαρακτήρα: Νέοι Τύποι Βατών Επιφανειών, Υδατοδιαπερατές Επιφάνειες, Συγκράτηση Εδαφών
 • Διαμορφώνοντας Φυτεμένες Επιφάνειες επάνω σε Οικοδομικά Κελύφη: Φυτεμένα Δώματα Τύποι Φυτεμένων Δωμάτων και Σύγχρονες Εφαρμογές
 • Καινοτόμοι Χώροι Φύτευσης: Πράσινοι Τοίχοι,Τεχνικές και Εναλλακτικές Προσεγγίσεις σε Κατακόρυφες Επιφάνειες

Κόστος Προγράμματος

Εκπτώσεις έως 40% στα δίδακτρα των Προγραμμάτων. Δυνατότητα αποπληρωμής σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Προεγγραφή με 80€ για αιτήσεις έως 26/08/2024 και 15% έκπτωση σε όλους λόγω early entry.

Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες και στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στην κοινωνία λόγω της ενεργειακής κρίσης και του περιορισμού στο διαθέσιμο εισόδημα, παρέχουμε σε όλους διευκολύνσεις και παρατάσεις ως προς την πληρωμή των διδάκτρων τους σε συνεννόηση με τη Γραμματεία. Αυτό σημαίνει στην πράξη, ότι πέραν του ποσού της εγγραφής σας το υπολειπόμενο ποσό των διδάκτρων, δύναται να καταβληθεί σε μηνιαίες δόσεις που σας εξυπηρετούν μέχρι τη λήξη του Προγράμματός σας.

Παράλληλα, ισχύει εκπτωτική πολιτική για Ανέργους (30%), Κατόχους Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων (30%), ΑΜΕΑ (25%), Πολύτεκνους (20%), κ.ά. Δείτε στον παρακάτω πίνακα πως διαμορφώνονται τα δίδακτρα για κάθε ομάδα που δικαιούται έκπτωση.

Για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στον 83_84 κύκλο σπουδών από 28/05/2024 μέχρι και 26/08/2024 ισχύει έκπτωση 15% λόγω early entry. Η εγγραφή στο πλαίσιο της έγκαιρης προκράτησης θέσης, κατοχυρώνεται με καταβολή μέρους των διδάκτρων ύψους 80 ευρώ. Η αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού γίνεται σε δόσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Η έκπτωση λόγω early entry εφαρμόζεται επί του συνόλου των διδάκτρων εφόσον έχουν αφαιρεθεί τυχόν άλλες εκπτώσεις.

Για τη χορήγηση του πιστοποιητικού είναι απαραίτητη η αποπληρωμή του συνόλου των διδάκτρων.

Δίδακτρα Προγραμμάτων
Διάρκεια (μήνες) 3
Δίδακτρα (σε δόσεις) 450 383 €
Αριθμός δόσεων 3
Ποσό δόσης 150 128 €
Δίδακτρα (εφάπαξ) 425 361 €
Δίδακτρα με έκπτωση
Έκπτωση 15% 20% 25% 30%
Δίδακτρα 383 326 € 360 306 € 338 287 € 315 268 €
Δόση 128 109 € 120 102 € 113 96 € 105 89 €
Εκπτωτική Πολιτική

Το E-Learning του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α., στο πλαίσιο του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της παροχής αυτοχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων εξ αποστάσεως επιμόρφωσης, εφαρμόζει ειδική εκπτωτική πολιτική για συγκεκριμένες κατηγορίες εκπαιδευόμενων. Αναφορικά με τους όρους χορήγησης εκπτώσεων και την εταιρική εκπτωτική πολιτική δείτε περισσότερα εδώ.

Κατηγορίες εκπαιδευόμενων που δικαιούνται έκπτωση στα δίδακτρα

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος Προγράμματος

Στοιχεία Ακαδημαϊκού Υπευθύνου

Δρ. Σταυρακάκης Εμμανουήλ
Δρ. Σταυρακακης Εμμανουηλ
Επίκουρος Καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Συντελεστές Προγράμματος

Στοιχεία Συντελεστών του Προγράμματος

Τσιριντάνη Ελένη
Τσιριντανη Ελενη
Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, Αρχιτέκτων Τοπίου M.L.A. UPC, Βαρκελώνη
certificates decoration

Πιστοποιητικά Προγράμματος

Δείτε δείγμα του χορηγούμενου Πιστοποιητικού

Πότε λήγει το Early Entry;

Απομένουν 37 μέρες για τη λήξη του Early Entry