Ξυλοναυπηγική: Τεχνικές Κατασκευής και Συντήρησης Ελληνικών Παραδοσιακών Πλοίων

Απονέμεται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

Έναρξη Μαθημάτων 23/9/2024

Πληροφοριες Προγραμματος

Προθεσμια Υποβολης Αιτησεων:
15/9/2024
Εναρξη Μαθηματων:
23/9/2024
Διαρκεια:
5 Μήνες (100 ώρες)

Πληροφοριες Προγραμματος

Προθεσμια Υποβολης Αιτησεων:
15/9/2024
Εναρξη Μαθηματων:
23/9/2024
Διαρκεια:
5 Μήνες (100 ώρες)
Έναρξη Μαθημάτων
23/9/2024

Εισαγωγή

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Κάλβο, “Όποιος θέλει να καταλάβει μια θάλασσα, πρέπει πρώτα να περπατήσει πάνω της”. Ο άνθρωπος μπορεί να μην έχει καταφέρει ακόμα να αναπτύξει δεξιότητες που θα του επιτρέπουν να περπατάει πάνω στο υγρό στοιχείο, έχει όμως καταφέρει να κατασκευάσει μέσα που τον φέρνουν όλο και πιο κοντά στο άγγιγμα της θάλασσας. Τα πλοία έπαιξαν, παίζουν και θα εξακολουθούν να παίζουν καθοριστικό ρόλο για τους ονειροπόλους και για όσους θα “καίει” διακαώς μέσα τους η φλόγα της αναζήτησης. Αν γυρίσει κανείς το βλέμμα του μάλιστα στην θαλασσοκρατούμενη χώρα μας, τα παραδείγματα σύνδεσης με τη θάλασσα αυξάνονται και πληθύνονται. Η τέχνη της ναυπηγικής είναι συνεπώς βαθιά ριζωμένη στους ανθρώπους που ένα από τα πρώτα πράγματα που αντικρίζουν όταν ξυπνάνε, είναι το μπλε της θάλασσας.
Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση και διάδοση της επιστημονικής γνώσης σχετικά με την παραδοσιακή ναυπηγική τέχνη στην Ελλάδα. Ειδικότερα, το πρόγραμμα εξετάζει τη σχέση της ναυτικής επιστήμης με την ξυλοναυπηγική και επιδιώκει να αναδείξει τη σημασία της ξυλοναυπηγικής στην ιστορία, τον πολιτισμό και την οικονομία της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, αναλύονται οι αρχές της ναυτικής αρχιτεκτονικής και γίνεται εκτενής παρουσίαση των τεχνικών κατασκευής παραδοσιακών πλοίων, καθώς επίσης των υλικών και εργαλείων που χρησιμοποιούνται. Επιπλέον, το πρόγραμμα εξετάζει τους παράγοντες που συμβάλλουν στη φθορά των ξύλινων πλοίων, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών, χημικών και μηχανικών παραγόντων και περιγράφει τεχνικές συντήρησης και επισκευής αυτών, που διατηρούν την αυθεντικότητα και την ασφάλειά τους.
Η υλοποίηση του προγράμματος πραγματοποιείται με διάφορα εκπαιδευτικά μέσα, όπως οπτικοακουστικό υλικό (παρουσιάσεις, multimedia), ενώ παράλληλα προσφέρονται στους/στις εκπαιδευόμενους/ες ολιγόλεπτες διαλέξεις, δραστηριότητες, αλλά και υλικό από τεχνολογίες επαυξημένης και μικτής πραγματικότητας, ώστε να εξελίξουν τις δεξιότητές τους στον τομέα της ξυλοναυπηγικής.  


Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης/ΤΕΙ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, καθώς και σε απόφοιτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με εργασιακή εμπειρία συναφούς αντικειμένου. Ειδικότερα, το πρόγραμμα απευθύνεται:
•    σε απόφοιτους σπουδών πολιτισμού, πολιτιστικής διαχείρισης και επικοινωνίας, καθώς και σε αποφοίτους ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών και τουριστικών επαγγελμάτων που ενδιαφέρονται για τον σύγχρονο πολιτισμό, τα μουσεία και την τουριστική ανάπτυξη, 
•    σε στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, σε εργαζομένους σε μουσεία και σε δημόσιους πολιτιστικούς φορείς και αυτοδιοικητικούς που αναλαμβάνουν αρμοδιότητες οργάνωσης πολιτιστικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων, 
•    σε καλλιτέχνες, επιμελητές εκθέσεων, οργανωτές πολιτιστικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων, αλλά και, γενικότερα, σε όσους εργάζονται στον χώρο του πολιτισμού και του τουρισμού,
•    σε στελέχη μη κυβερνητικών φορέων και οργανώσεων πολιτών, σε μελετητές, καθώς και σε όσους ασχολούνται με τη διατήρηση, προβολή και ανάδειξη της ναυτικής κληρονομιάς,
•    σε ερασιτέχνες/επαγγελματίες ναυπηγούς, ναυτικούς, ξυλουργούς, καλλιτέχνες και χειροτέχνες που ενδιαφέρονται για την τέχνη του ξύλου, ερασιτέχνες ναυτιλόφιλους, ερευνητές πολιτισμού και ιστορίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα που ενδιαφέρονται να προωθήσουν την εκπαίδευση στον τομέα της παραδοσιακής ναυπηγικής, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στον ναυπηγικό κλάδο.
 

Μαθήματα Προγράμματος

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:

 • Ιστορία της Παραδοσιακής Ελληνικής Ξυλοναυπηγικής
 • Τύποι Παραδοσιακών Σκαφών
 • Παραδοσιακές Μαθητείες Ξυλοναυπηγικής
 • Είδη Ξύλου στην Ξυλοναυπηγική
 • Προβιομηχανικά Εργαλεία
 • Μορφές Συνδέσμων
 • Κόλλες και Φινιρίσματα
 • Τρόποι Επιλογής των Κατάλληλων Υλικών
 • Επιλογή και Προετοιμασία Ξύλων
 • Διαμόρφωση και Σήμανση των επιμέρους Τμημάτων του Σκάφους
 • Βασικές Τεχνικές Επεξεργασίας Ξύλου
 • Τεχνικές Ξυλουργικής και Διαμόρφωση του Σκελετού
 • Βασικές Τεχνικές Πετσώματος
 • Σφράγιση και Καλαφάτισμα
 • Καθαρισμός και Λείανση
 • Βαφή και Βερνίκωμα
 • Τελικές Πινελιές
 • Παράγοντες Φθοράς
 • Γενικές Αρχές Διατήρησης και Προληπτικής Συντήρησης
 • Το Ξύλο και η Διατήρησή του

Κόστος Προγράμματος

Εκπτώσεις έως 40% στα δίδακτρα των Προγραμμάτων. Δυνατότητα αποπληρωμής σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Προεγγραφή με 80€ για αιτήσεις έως 26/08/2024 και 15% έκπτωση σε όλους λόγω early entry.

Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες και στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στην κοινωνία λόγω της ενεργειακής κρίσης και του περιορισμού στο διαθέσιμο εισόδημα, παρέχουμε σε όλους διευκολύνσεις και παρατάσεις ως προς την πληρωμή των διδάκτρων τους σε συνεννόηση με τη Γραμματεία. Αυτό σημαίνει στην πράξη, ότι πέραν του ποσού της εγγραφής σας το υπολειπόμενο ποσό των διδάκτρων, δύναται να καταβληθεί σε μηνιαίες δόσεις που σας εξυπηρετούν μέχρι τη λήξη του Προγράμματός σας.

Παράλληλα, ισχύει εκπτωτική πολιτική για Ανέργους (30%), Κατόχους Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων (30%), ΑΜΕΑ (25%), Πολύτεκνους (20%), κ.ά. Δείτε στον παρακάτω πίνακα πως διαμορφώνονται τα δίδακτρα για κάθε ομάδα που δικαιούται έκπτωση.

Για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στον 83_84 κύκλο σπουδών από 28/05/2024 μέχρι και 26/08/2024 ισχύει έκπτωση 15% λόγω early entry. Η εγγραφή στο πλαίσιο της έγκαιρης προκράτησης θέσης, κατοχυρώνεται με καταβολή μέρους των διδάκτρων ύψους 80 ευρώ. Η αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού γίνεται σε δόσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Η έκπτωση λόγω early entry εφαρμόζεται επί του συνόλου των διδάκτρων εφόσον έχουν αφαιρεθεί τυχόν άλλες εκπτώσεις.

Για τη χορήγηση του πιστοποιητικού είναι απαραίτητη η αποπληρωμή του συνόλου των διδάκτρων.

Δίδακτρα Προγραμμάτων
Διάρκεια (μήνες) 5
Δίδακτρα (σε δόσεις) 400 340 €
Αριθμός δόσεων 4
Ποσό δόσης 100 85 €
Δίδακτρα (εφάπαξ) 380 323 €
Δίδακτρα με έκπτωση
Έκπτωση 15% 20% 25% 30%
Δίδακτρα 340 289 € 320 272 € 300 255 € 280 238 €
Δόση 85 72 € 80 68 € 75 64 € 70 60 €
Εκπτωτική Πολιτική

Το E-Learning του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α., στο πλαίσιο του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της παροχής αυτοχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων εξ αποστάσεως επιμόρφωσης, εφαρμόζει ειδική εκπτωτική πολιτική για συγκεκριμένες κατηγορίες εκπαιδευόμενων. Αναφορικά με τους όρους χορήγησης εκπτώσεων και την εταιρική εκπτωτική πολιτική δείτε περισσότερα εδώ.

Κατηγορίες εκπαιδευόμενων που δικαιούνται έκπτωση στα δίδακτρα

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος Προγράμματος

Στοιχεία Ακαδημαϊκού Υπευθύνου

Καρύδης Χρήστος
Καρυδης Χρηστος
Αναπληρωτής Καθηγητής Προληπτικής και Επεμβατικής Συντήρησης Οργανικών Υλικών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Συντελεστές Προγράμματος

Στοιχεία Συντελεστών του Προγράμματος

Σκαρβέλης Μιχαήλ
Σκαρβελης Μιχαηλ
Τεχνολόγος Ξύλου, Καθηγητής Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Δρ. Τσίποτας Δημήτριος
Δρ. Τσιποτας Δημητριος
Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, καθηγητής Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, απόφοιτος τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Τ.Ε.Ι. Αθηνών και διδάκτορας του Brunel University, Faculty of Design, Crafts and Visual Arts, UK.
Αδαμοπούλου Ντίνα
Αδαμοπουλου Ντινα
Προϊσταμένη των ΓΑΚ/Ιστορικού Αρχείου Ύδρας- Διευθύντρια Μουσείου Ύδρας, Ιστορικός-Αρχειονόμος.
certificates decoration

Πιστοποιητικά Προγράμματος

Δείτε δείγμα του χορηγούμενου Πιστοποιητικού

Πότε λήγει το Early Entry;

Απομένουν 39 μέρες για τη λήξη του Early Entry