Επαγγελματίες Οίνου: Οινο-γνωσία και Οινογευσία

Κατεύθυνση: Aλλοι Τομείς

Απονέμεται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

Έναρξη Μαθημάτων 20/5/2024

Πληροφοριες Προγραμματος

Προθεσμια Υποβολης Αιτησεων:
13/5/2024
Εναρξη Μαθηματων:
20/5/2024
Διαρκεια:
3 Μήνες (80 ώρες)

Πληροφοριες Προγραμματος

Προθεσμια Υποβολης Αιτησεων:
13/5/2024
Εναρξη Μαθηματων:
20/5/2024
Διαρκεια:
3 Μήνες (80 ώρες)
Έναρξη Μαθημάτων
20/5/2024

Εισαγωγή

Σκοπός του προγράμματος είναι να εφοδιάσει τους/τις εκπαιδευόμενους/ες με τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με την οινο-γνωσία και οινογευσία, ώστε να μπορούν να αξιολογήσουν να εκτιμήσουν και εν τέλει να επιλέξουν το κατάλληλο σε κάθε περίπτωση προϊόν. Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες/ουσες θα αποκτήσουν βασικές γνώσεις σχετικά με τους κλάδους της αμπελουργίας, οινολογίας, αμπελογραφίας (ελληνικής και ξένης), γευσιγνωσίας και οινοχοΐας. Ειδικότερα, οι εκπαιδευόμενοι/ες θα ενημερωθούν, αρχικά, για τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα (περιοχές και ποικιλίες) και θα γνωρίσουν τους παράγοντες εκείνους που επιδρούν ποιοτικά και ποσοτικά στο τελικό προϊόν, τόσο στον αμπελώνα (φυσιολογία και βιοχημεία της αμπέλου, κλιματολογικές, εδαφολογικές συνθήκες) όσο και στο οινοποιείο (συνθήκες και παράμετροι οινοποίησης, κλασικές και μοντέρνες τεχνικές οινοποίησης).

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα αναλυθεί ο τρόπος με τον οποίο οργανώνεται μία γευστική δοκιμή κρασιού και οι εκπαιδευόμενοι/ες θα αποκτήσουν γενικές γνώσεις για την αξιολόγηση και την ανάλυση των δεδομένων μίας γευσιγνωσίας που θα τους επιτρέψουν να αξιοποιούν καλύτερα τις δυνατότητες των αισθήσεών τους στην αξιολόγηση του κρασιού. Τέλος, θα ενημερωθούν για τον απαραίτητο εξοπλισμό όσον αφορά τη συντήρηση και το σέρβις στους χώρους κατανάλωσης του κρασιού και θα μάθουν πώς στήνεται μία κάβα, πώς δημιουργείται μία λίστα κρασιού, πώς συνδυάζεται το κάθε κρασί με τα πιάτα ενός εστιατορίου, πώς σερβίρεται ένα κρασί και το ποιες δεξιότητες επικοινωνίας και διαπραγμάτευσης είναι απαραίτητες για τους εκπαιδευόμενους με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση και επαφή με τους πελάτες.

Το πρόγραμμα συνοδεύεται από 2 live streaming συναντήσεις στις θεματικές:
- Γαλλικός Αμπελώνας
- Οινογευσία από τη Θεωρία στην Πράξη

Εισηγητής είναι ο Οινολόγος & Τεχνολόγος Ποτών με Εξειδίκευση στα Φυσικά Προϊόντα, Μάριος Ψυχής, ο οποίος είναι πιστοποιημένος οινοχόος (sommelier) από τη Genius in Gastronomy και το διεθνή φορέα Staregister. Έχει εργαστεί σε οινοποιεία, σε εταιρεία παροχής οινικών συμβουλών, οινολογικών προϊόντων και χημικών αναλύσεων, ενώ από το 2016 συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, για την ανάπτυξη και την εκπαίδευση σειράς προγραμμάτων που αφορούν το κρασί.

(Η σύγχρονη (real time) εξ αποστάσεως εκπαίδευση (live streaming) πραγματοποιείται μέσω ειδικά διαμορφωμένης εκπαιδευτικής πλατφόρμας. Πρόκειται για ζωντανά μαθήματα με εισηγητή τα οποία καλούνται οι εκπαιδευόμενοι να παρακολουθήσουν από το χώρο τους, σε συνεδρίες που λαμβάνουν χώρα σε προκαθορισμένες ημέρες και ώρες, χωρίς να είναι υποχρεωτική η φυσική παρουσία.
Το Live Streaming παρέχει στους εκπαιδευόμενους τη δυνατότητα να έχουν στον υπολογιστή τους ήχο και εικόνα και να μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις στους εισηγητές, είτε φωνητικά είτε γραπτά.)

Βίντεο Προγράμματος

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο για το Πρόγραμμα

Μαθήματα Προγράμματος

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:

  • Εισαγωγή στη Γευσιγνωσία
  • Ελληνική Αμπελογραφία
  • Ξένη Αμπελογραφία
  • Στοιχεία Αμπελουργίας – Προέλευση Ποιότητας της Πρώτης Ύλης
  • Στοιχεία Οινολογίας – Κατηγορίες Κρασιών και Τεχνικές Οινοποίησης
  • Σχεδιασμός και Οργάνωση μίας Γευστικής Δοκιμής
  • Όραση
  • Όσφρηση
  • Γεύση
  • Αξιολόγηση Αποτελεσμάτων
  • Εξοπλισμός: Συντήρηση και Σέρβις
  • Βασικές Αρχές Οινοχοΐας
  • Η Εξυπηρέτηση του Πελάτη Βήμα-Βήμα
  • Λεπτομέρειες της Εξυπηρέτησης
  • Η Ποιότητα της Εξυπηρέτησης
  • Παράπονα - Αντιρρήσεις στην Εξυπηρέτηση
Μάθημα 3 Γαλλικός Αμπελώνας (Προαιρετική Live Streaming Συνάντηση)
Μάθημα 4 Οινογευσία από τη Θεωρία στην Πράξη (Προαιρετική Live Streaming Συνάντηση)

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος Προγράμματος

Στοιχεία Ακαδημαϊκού Υπευθύνου

Κοτσερίδης Γεώργιος
Κοτσεριδης Γεωργιος
Καθηγητής Οινολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Οινολογίας & Αλκοολούχων Ποτών, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
certificates decoration

Πιστοποιητικά Προγράμματος

Δείτε δείγμα του χορηγούμενου Πιστοποιητικού

Πότε λήγει η Ειδική Έκπτωση;

Απομένουν 24 μέρες για τη λήξη της Ειδικής Έκπτωσης

Κόστος Προγράμματος

Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες και στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στην κοινωνία λόγω περιορισμού στο διαθέσιμο εισόδημα, παρέχουμε σε όλους ειδική έκπτωση 15% στα δίδακτρα για αιτήσεις από 27/03/2024 έως και 13/05/2024 & προεγγραφή με 80€. Η εν λόγω έκπτωση εφαρμόζεται επί του συνόλου των διδάκτρων εφόσον, έχουν αφαιρεθεί τυχόν άλλες εκπτώσεις.

Παράλληλα, ισχύει εκπτωτική πολιτική για Ανέργους (30%), Κατόχους Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων (30%), ΑΜΕΑ (25%), Πολύτεκνους (20%), κ.ά. Δείτε στον παρακάτω πίνακα πως διαμορφώνονται τα δίδακτρα για κάθε ομάδα που δικαιούται έκπτωση.

Για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στον 82 κύκλο σπουδών από 13/02/2024 μέχρι και 26/03/2024 ισχύει έκπτωση 15% λόγω early entry. Η εγγραφή στο πλαίσιο της έγκαιρης προκράτησης θέσης, κατοχυρώνεται με καταβολή μέρους των διδάκτρων ύψους 80 ευρώ. Η αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού γίνεται σε δόσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Η έκπτωση λόγω early entry εφαρμόζεται επί του συνόλου των διδάκτρων εφόσον έχουν αφαιρεθεί τυχόν άλλες εκπτώσεις.

Για τη χορήγηση του πιστοποιητικού είναι απαραίτητη η αποπληρωμή του συνόλου των διδάκτρων.

Δίδακτρα Προγραμμάτων
Διάρκεια (μήνες) 3
Δίδακτρα (σε δόσεις) 600 510 €
Αριθμός δόσεων 3
Ποσό δόσης 200 170 €
Δίδακτρα (εφάπαξ) 570 485 €
Δίδακτρα με έκπτωση
Έκπτωση 15% 20% 25% 30%
Δίδακτρα 510 434 € 480 408 € 450 383 € 420 357 €
Δόση 170 145 € 160 136 € 150 128 € 140 119 €
Εκπτωτική Πολιτική

Το E-Learning του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α., στο πλαίσιο του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της παροχής αυτοχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων εξ αποστάσεως επιμόρφωσης, εφαρμόζει ειδική εκπτωτική πολιτική για συγκεκριμένες κατηγορίες εκπαιδευόμενων. Αναφορικά με τους όρους χορήγησης εκπτώσεων και την εταιρική εκπτωτική πολιτική δείτε περισσότερα εδώ.

Κατηγορίες εκπαιδευόμενων που δικαιούνται έκπτωση στα δίδακτρα