Ημερίδα: Διεπιστημονικότητα, Επιμόρφωση και Αγορά Εργασίας

Την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016 (12:00-14:30) στο Αμφιθέατρο Α. Αργυριάδης, στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με τίτλο : «ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ & ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» που διοργάνωσαν το Ε-Learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  και το  In Deep Analysis.

Παρακολουθήστε μαγνητοσκοπημένη την Ημερίδα παρακάτω

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν η έννοια και η σπουδαιότητα της «Διεπιστημονικότητας» ως μέσο βελτίωσης των προοπτικών απασχόλησης για κάθε επιστήμονα-επαγγελματία. Καθότι τα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα, η γνώση διαφόρων επιστημών θα πρέπει να συνδυάζεται ώστε να υπάρχει μια περισσότερο σφαιρική προσέγγιση που να οδηγεί σε καλύτερη κατανόηση και άρα αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ιδιαίτερα σημαντικός -προς το σκοπό αυτό- είναι ο ρόλος της επιμόρφωσης. Προς την κατεύθυνση αυτή παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας (http://indeepanalysis.gr/prooptikes-apasxolishs-sthn-ellhnikh-oikonomia-mexri-to-2020) σχετικά με τις προοπτικές των κλάδων δραστηριότητας και των επαγγελμάτων της ελληνικής αγοράς εργασίας, όπως προκύπτουν από το βιβλίο “The Rebirth of the Greek labor market: Building Toward 2020 After the Global Financial Meltdown”.

Πιο αναλυτικά, στο βιβλίο παρουσιάζονται ενδείξεις των μακροοικονομικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, καθώς και στην αγορά εργασίας.  Προσδιορίζονται τα επαγγέλματα και οι κλάδοι της οικονομίας με τις μεγαλύτερες απώλειες σε θέσεις εργασίας, καθώς και ορισμένοι για τους οποίους αναμένεται μια θετική τάση, μέχρι το 2020, με την ανάλυση να περιλαμβάνει 64 κλάδους της οικονομίας και 123 διαφορετικές επαγγελματικές κατηγορίες.

Η μεγαλύτερη ανάκαμψη στην απασχόληση των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας στην ελληνική οικονομία, αναμένεται να προέλθει από τους τομείς των κατασκευών, της εστίασης, της φυτικής-ζωικής παραγωγής, τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την  υγεία καθώς και τις δραστηριότητες μεταφορών. Στον αντίποδα, οι κλάδοι που θα σημειώσουν κάμψη μέχρι το 2020 σε όρους απασχόλησης είναι το εμπόριο, ενώ ακολουθεί η δημόσια διοίκηση και άμυνα, η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ενδυμασίας και δερμάτινων ειδών και οι νομικές και λογιστικές δραστηριότητες.

Επίσης, τα βασικά ευρήματα αναφορικά με τις προοπτικές επαγγελμάτων ανά ειδικότητα, αναδεικνύουν μια σχετικά σημαντική αύξηση στη ζήτηση για ειδικευμένους τεχνίτες, απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, απασχολούμενους στην παροχή προσωπικών υπηρεσιών, καθώς και για τεχνικούς και επαγγελματίες του τομέα της υγείας και για απασχολούμενους στην παροχή ατομικής φροντίδας, λόγω του ότι η γήρανση του πληθυσμού αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για τέτοιου είδους ειδικότητες. Στην άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη κάμψη της απασχόλησης αναμένεται στην κατηγορία των πωλητών, ενώ ακολουθούν οι τεχνίτες επεξεργασίας ξύλου και ειδών ένδυσης και στους απασχολούμενους στην παροχή υπηρεσιών προστασίας.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι σε επαγγέλματα σημαντικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας όπως είναι αυτοί της εκπαίδευσης, της ιατρικής, της νοσηλευτικής, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και της πληροφορικής, αναμένονται θετικές προοπτικές, ιδιαίτερα μετά το 2016. Πρόκειται για κλάδους οι οποίοι πέρα από το γεγονός ότι απασχολούν σημαντικό αριθμό εργαζομένων, αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον αφού είναι νευραλγικοί για τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και είναι κλάδοι που θα απασχολήσουν τις οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο (τέταρτο κύμα βιομηχανικής επανάστασης). Ακαδημαϊκοί υπεύθυνοι του E-Learning του ΕΚΠΑ τοποθετήθηκαν σχετικά με τις προοπτικές των συγκεκριμένων κλάδων και αναφέρθηκαν στην αξία της διεπιστημονικότητας.

Χαιρετισμό απεύθυνε  ο κ. ΜΕΛΕΤΙΟΣ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, Πρύτανης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ μίλησαν οι: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ (Οικονομικές Εξελίξεις, Αγορά Εργασίας και η αξία της Διεπιστημονικότητας),  ΑΡΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ Δημοσιογράφος (Εξελίξεις και Προοπτικές για την Ελληνική Αγορά Εργασίας και η σημασία των Δεξιοτήτων), ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥ (Καθηγητής Συγκριτικής Παιδαγωγικής, Παιδαγωγικό Τμήμα, ΕΚΠΑ) - Παιδαγωγικά,  ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΩΤΣΙΟΣ (Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Σπουδών, ΕΚΠΑ) - Business Analytics & Information Technologies, ΕΛΕΝΗ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗ (Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ) – Πολιτισμός, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΟΥΖΕΝΗΣ (Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής, Β’ Ψυχ. Κλιν. ΕΚΠΑ) - Ψυχιατρική, ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΑΣ (Καθηγητής Πληροφορικής της Υγείας, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ) – Νοσηλευτική και ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ (Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ) – Περιβάλλον.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την βράβευση εργασιών των εκπαιδευόμενων του E-Learning του ΕΚΠΑ με θέμα: «Πώς η διεπιστημονικότητα έχει συμβάλει στην εργασιακή ενδυνάμωση και την ευελιξία σας ως προς τις επαγγελματικές σας προοπτικές και επιλογές».

Για επιπλέον υλικό αναφορικά με την ημερίδα ανατρέξτε στα επισυναπτόμενα αρχεία

Πρόγραμμα της Ημερίδας
Δελτίο Τύπου
Παρουσίαση των βασικών στοιχείων της  έρευνας για την αγορά εργασίας όπως προκύπτουν από τη μελέτη TheRebirthoftheGreekLaborMarket
Μεθοδολογία και πίνακες της έρευνας
Πορίσματα της έρευνας για τις προοπτικές απασχόλησης ανά κλάδο (Εκπαίδευση, Ιατρική-Νοσηλευτική, Περιβάλλον, Πληροφορική, Πολιτισμός

Φωτογραφικό υλικό

                

Βράβευση εργασιών εκπαιδευόμενων του E-learning ΕΚΠΑ

To E-Learning του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο της Ημερίδας κάλεσε τους εκπαιδευόμενους που παρακολούθησαν κάποιο e-learning πρόγραμμα μέσα στο 2015 να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για τη βράβευση των δύο καλύτερων εργασιών σχετικά με το θέμα : « Πώς η διεπιστημονικότητα έχει συμβάλει και σας έχει επηρεάσει στην εργασιακή σας ενδυνάμωση και στη διαμόρφωση ευελιξίας αναφορικά με τις επαγγελματικές σας προοπτικές και επιλογές;».
Οι βραβευθέντες ήταν οι κα Θεοδωράτου Κωνσταντίνα και ο κος Ζιώγκος Σωτήριος οι οποίοι κέρδισαν 3ημερο ταξίδι στη Γενεύη με ξενάγηση στο CERN και με πληρωμένα τα αεροπορικά εισιτήρια και τα έξοδα διαμονής.

Θεοδωράτου Κωνσταντίνα : Επίσκεψη στο CERN, εμπειρία γνώσης και έμπνευσης
"’Επιστρέφοντας από τη Γενεύη και το CERN θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την άψογη διοργάνωση της επίσκεψής μου. Το ταξίδι ήταν τέλεια οργανωμένο σε όλες τις λεπτομέρειες.
Ο συνεργάτης σας, Πάνος Χαρίτος, είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας και άνθρωπος. Η ξενάγηση στους χώρους του κέντρου αλλά κυρίως η επιστημονική ξενάγηση στους χώρους της γνώσης και της σκέψης ήταν μία μοναδική εμπειρία. Οι εγκαταστάσεις είναι εντυπωσιακές αλλά αυτό που πραγματικά είναι μοναδικό είναι η αναζήτηση των επιστημόνων, η προσπάθειά τους για την ανεύρεση της αλήθειας και η σεμνότητά τους στην παραδοχή: δε γνωρίζουμε ακόμα! Είναι ένας χώρος όπου η δύναμη και η θέληση του ανθρώπινου μυαλού κυριαρχούν.
Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που μου δόθηκε η ευκαιρία να βρεθώ και εγώ εκεί. Σας ευχαριστώ ειλικρινά,"

Dr. Κωνσταντίνα Θεοδωράτου
Γεν. Γιατρός, MSc Ιατρικού Βελονισμού, Ιατρ. Ψυχολογία