Early Entry

Food & Beverage Manager Νεο

Απονέμεται Πιστοποιητικό Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης

Έναρξη Μαθημάτων 12/1/2026
Early Entry

Πληροφοριες Προγραμματος

Προθεσμια Υποβολης Αιτησεων:
7/1/2026
Εναρξη Μαθηματων:
12/1/2026
Διαρκεια:
5 Μήνες (202 ώρες)

Πληροφοριες Προγραμματος

Προθεσμια Υποβολης Αιτησεων:
7/1/2026
Εναρξη Μαθηματων:
12/1/2026
Διαρκεια:
5 Μήνες (202 ώρες)
Έναρξη Μαθημάτων
12/1/2026

Εισαγωγή

Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων/ουσών στον επαγγελματικό ρόλο του Food & Beverage Manager, με έμφαση στη διοίκηση και λειτουργική εποπτεία του τμήματος Τροφίμων και Ποτών , στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και στον έλεγχο προϋπολογισμών, ποιοτικών προτύπων και εμπειρίας πελατών. Το πρόγραμμα παρέχει ένα ολοκληρωμένο σύνολο γνώσεων και εργαλείων που επιτρέπουν τη συστηματική οργάνωση, παρακολούθηση και βελτιστοποίηση των διαδικασιών που συνθέτουν τη λειτουργία μιας επιχείρησης του κλάδου.
Στο πλαίσιο του προγράμματος εξετάζονται θεματικές όπως η διαμόρφωση προϋπολογισμού, η κοστολόγηση και τιμολόγηση μενού, η διαχείριση αποθεμάτων, προμηθειών και εξοπλισμού, καθώς και η ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών στη λειτουργία της επιχείρησης. Παρουσιάζονται τα διεθνή πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων (HACCP, ISO 22000, BRC, IFS, Kosher), ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στην εστίαση, καθώς και η σύνθεση και οργάνωση γευμάτων και ποτών. Επιπλέον, το πρόγραμμα εστιάζει στην ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων, την ενίσχυση της συνεργασίας και της επικοινωνίας, την παρακίνηση και αξιολόγηση προσωπικού, καθώς και στη βελτίωση της εξυπηρέτησης πελατών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διαχείριση χρόνου και προτεραιοτήτων, καθώς και στη χρήση της αγγλικής γλώσσας για αποτελεσματική επικοινωνία με πελάτες και συνεργάτες.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες/ουσες θα είναι σε θέση να συντονίζουν αποτελεσματικά την οργάνωση και λειτουργία ενός τμήματος Τροφίμων και Ποτών, εφαρμόζοντας με συνέπεια πρακτικές κοστολόγησης, ασφάλειας, ποιότητας και εξυπηρέτησης, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζουν την αποδοτική διαχείριση των ανθρώπινων πόρων και τη συμμόρφωση με τα λειτουργικά και κανονιστικά πρότυπα της επιχείρησης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους Πανεπιστημιακής/ΤΕΙ της ημεδαπής και της αλλοδαπής, καθώς και σε απόφοιτους Δευτεροβάθμιας και Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης με συναφή στο αντικείμενο εργασιακή εμπειρία ή σπουδές.
Αναλυτικότερα, απευθύνεται σε:
•    Στελέχη και Υπεύθυνους Λειτουργίας Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (Εστιατόρια, Ξενοδοχεία, Catering), που ασκούν ή επιδιώκουν να αναλάβουν ρόλους ευθύνης στον συντονισμό και τη διοίκηση τμημάτων Τροφίμων και Ποτών.
•    Επαγγελματίες του Κλάδου του Τουρισμού και της Φιλοξενίας, οι οποίοι ασκούν καθήκοντα στη διαχείριση προσωπικού, τον έλεγχο ποιότητας και τη διαμόρφωση της εμπειρίας πελάτη και επιδιώκουν να ενισχύσουν τις διοικητικές και οργανωτικές τους δεξιότητες.
•    Αποφοίτους Τουριστικών Σχολών και Ειδικοτήτων Επισιτισμού, οι οποίοι επιδιώκουν να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες στη διοίκηση τμημάτων Τροφίμων και Ποτών, ενισχύοντας το επαγγελματικό τους προφίλ.
•    Νέους ή ελεύθερους επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στην εστίαση ή σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και επιθυμούν να αναπτύξουν δεξιότητες στη διοίκησης μονάδων και την αποτελεσματική διαχείριση του τμήματος Τροφίμων και Ποτών.
 

Μαθήματα Προγράμματος

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:

  • Οι Τάσεις του Μέλλοντος και η Αγορά Εργασίας στον Κλάδο Εστίασης
  • Το Τμήμα, το Προφίλ και οι Αρμοδιότητες του Food & Beverage Manager
  • Προϋπολογισμός, Έλεγχος Δαπανών και Απόδοσης
  • Οικονομικός και Λειτουργικός Προγραμματισμός – Κοστολόγηση Ι
  • Κοστολόγηση ΙΙ
  • Ο Τιμοκατάλογος
  • Διαχείριση Προμηθειών, Αποθεμάτων και Εξοπλισμού
  • Βιώσιμη Διαχείριση Πόρων και Μείωση Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος
  • Δομές ελέγχου στο MS Excel
  • Περιγραφική Στατιστική στο MS Excel
  • Το MS Excel ως Εργαλείο Βάσης Δεδομένων
  • Συγκεντρωτικοί Πίνακες (Pivot tables) στο MS Excel
  • Γεύματα - Σύνθεση γευμάτων
  • Τα Ποτά στα Γεύματα: Νερά - Αναψυκτικά - Ροφήματα - Αλκοολούχα
  • Έννοια και Σημασία, Είδη και Βασικές Αρχές Επικοινωνίας
  • Βασικές Δεξιότητες Επικοινωνίας και Τρόποι Ανάπτυξής τους
  • Γενικές Αρχές Ποιότητας στην Εστίαση & Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης
  • Διεθνή Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας
  • Διεθνή Πρότυπα Ασφάλειας Τροφίμων (BRC, IFS, Kosher)
  • Εφαρμογές των Διεθνών Προτύπων Ασφάλειας σε Κατηγορίες Προϊόντων Τροφίμων & Ποτών
  • Υγιεινή των Τροφίμων και των Εγκαταστάσεων
  • Κίνδυνοι - Ατυχήματα: Πρόληψη και Αντιμετώπιση
  • Η Εξυπηρέτηση του Πελάτη Βήμα-Βήμα
  • Λεπτομέρειες της Εξυπηρέτησης
  • Η Ποιότητα της Εξυπηρέτησης
  • Παράπονα - Αντιρρήσεις στην Εξυπηρέτηση
  • Ομάδες στο Χώρο Εργασίας
  • Παρακίνηση Ομάδας και Μελών Διαφορετικών Τύπων
  • Ενδυνάμωση Ομάδων
  • Διαχείριση Συγκρούσεων
  • Αγγλική Ορολογία Φαγητών - Ποτών - Menu
  • Επικοινωνία και Εξυπηρέτηση Πελατών
  • Ευέλικτος Τρόπος Σκέψης & Πρακτικές Εργασίας
  • Τεχνικές για τη Διαχείριση Χρόνου και την Ιεράρχηση Προτεραιοτήτων
  • Δημιουργία ενός Πλάνου Εργασιών
  • Η Διαδικασία Προσέλκυσης και Πρόσληψης Προσωπικού
  • Επιλογή και Διατήρηση του Προσωπικού
  • Συντονισμός και Αξιολόγηση Απόδοσης Προσωπικού

Κόστος Προγράμματος

Εκπτώσεις έως 40% στα δίδακτρα των Προγραμμάτων. Δυνατότητα αποπληρωμής σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Προεγγραφή με 80€ για αιτήσεις έως 03/12/2025 και 15% έκπτωση σε όλους λόγω early entry.

Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες και στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στην κοινωνία λόγω της ενεργειακής κρίσης και του περιορισμού στο διαθέσιμο εισόδημα, παρέχουμε σε όλους διευκολύνσεις και παρατάσεις ως προς την πληρωμή των διδάκτρων τους σε συνεννόηση με τη Γραμματεία. Αυτό σημαίνει στην πράξη, ότι πέραν του ποσού της εγγραφής σας το υπολειπόμενο ποσό των διδάκτρων, δύναται να καταβληθεί σε μηνιαίες δόσεις που σας εξυπηρετούν μέχρι τη λήξη του Προγράμματός σας.

Παράλληλα, ισχύει εκπτωτική πολιτική για Ανέργους (30%), Κατόχους Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων (30%), ΑΜΕΑ (25%), Πολύτεκνους (20%), κ.ά. Δείτε στον παρακάτω πίνακα πως διαμορφώνονται τα δίδακτρα για κάθε ομάδα που δικαιούται έκπτωση.

Για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στον 90_91 κύκλο σπουδών από 30/10/2025 μέχρι και 03/12/2025 ισχύει έκπτωση 15% λόγω early entry. Η εγγραφή στο πλαίσιο της έγκαιρης προκράτησης θέσης, κατοχυρώνεται με καταβολή μέρους των διδάκτρων ύψους 80 ευρώ. Η αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού γίνεται σε δόσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Η έκπτωση λόγω early entry εφαρμόζεται επί του συνόλου των διδάκτρων εφόσον έχουν αφαιρεθεί τυχόν άλλες εκπτώσεις.

Για τη χορήγηση του πιστοποιητικού είναι απαραίτητη η αποπληρωμή του συνόλου των διδάκτρων.

Δίδακτρα Προγραμμάτων
Διάρκεια (μήνες) 5
Δίδακτρα (σε δόσεις) 650 553 €
Αριθμός δόσεων 4
Ποσό δόσης 163 139 €
Δίδακτρα (εφάπαξ) 620 527 €
Δίδακτρα με έκπτωση
Έκπτωση 15% 20% 25% 30%
Δίδακτρα 553 470 € 520 442 € 488 415 € 455 387 €
Δόση 139 118 € 130 111 € 122 104 € 114 97 €
Εκπτωτική Πολιτική

Το E-Learning του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α., στο πλαίσιο του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της παροχής αυτοχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων εξ αποστάσεως επιμόρφωσης, εφαρμόζει ειδική εκπτωτική πολιτική για συγκεκριμένες κατηγορίες εκπαιδευόμενων. Αναφορικά με τους όρους χορήγησης εκπτώσεων και την εταιρική εκπτωτική πολιτική δείτε περισσότερα εδώ.

Κατηγορίες εκπαιδευόμενων που δικαιούνται έκπτωση στα δίδακτρα

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος Προγράμματος

Στοιχεία Ακαδημαϊκού Υπευθύνου

Ζαμπετάκης Ιωάννης
Ζαμπετακης Ιωαννης
Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Βιολογικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Limerick, Ιρλανδία

Συντελεστές Προγράμματος

Στοιχεία Συντελεστών του Προγράμματος

Πουλάκη Ιουλία
Πουλακη Ιουλια
Επίκουρη Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο «Διοίκηση των Τουριστικών Επιχειρήσεων», Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
certificates decoration

Πιστοποιητικά Προγράμματος

Δείτε δείγμα του χορηγούμενου Πιστοποιητικού

Πότε λήγει το Early Entry;

Απομένουν 25 μέρες για την λήξη του Early Entry