Γαστρονομία και Οίνος: Βασικές Αρχές και Μέθοδοι

Κατεύθυνση: Οινολογία

Απονέμεται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

Έναρξη Μαθημάτων 13/1/2025

Πληροφοριες Προγραμματος

Προθεσμια Υποβολης Αιτησεων:
7/1/2025
Εναρξη Μαθηματων:
13/1/2025
Διαρκεια:
3 Μήνες (80 ώρες)

Πληροφοριες Προγραμματος

Προθεσμια Υποβολης Αιτησεων:
7/1/2025
Εναρξη Μαθηματων:
13/1/2025
Διαρκεια:
3 Μήνες (80 ώρες)
Έναρξη Μαθημάτων
13/1/2025

Εισαγωγή

Σκοπός του προγράμματος είναι να εισαγάγει τους εκπαιδευόμενους στην τέχνη και στην επιστήμη της γαστρονομίας, επιτυγχάνοντας τη διασύνδεση των θεωρητικών προσεγγίσεών της με την κατανάλωση οίνου. Ειδικότερα, το πρόγραμμα φιλοδοξεί να εφοδιάσει τους εκπαιδευόμενους με τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με τη μεσογειακή και διεθνή κουζίνα, την παραγωγή οίνου, τις σημαντικότερες ποικιλίες του ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα, με απώτερο σκοπό την αξιοποίηση των γνώσεων για την ανάπτυξη μενού, που περιλαμβάνουν το συνδυασμό φαγητού και κρασιού. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται η παρουσίαση των αντιληπτικών ικανοτήτων, των γενικών αρχών της συνδυαστικής σχέσης φαγητού-κρασιού, καθώς και της οργάνωσης μενού και σύνθεσης καταλόγου, συμπεριλαμβανομένης και ειδικής αναφοράς στις τεχνικές σερβιρίσματος και στον απαραίτητο εξοπλισμό.
Επίσης, επιχειρείται η εμβάθυνση σε θέματα που αφορούν την υπεύθυνη κατανάλωση και τη δεοντολογία των εργαζομένων στο χώρο της εστίασης. Στην κατεύθυνση αυτή, οι εκπαιδευόμενοι θα εξοικειωθούν με στρατηγικές διαχείρισης των καθηκόντων τους σε αντίστοιχο περιβάλλον εργασίας. Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο οίνος και το φαγητό αποτελούν πόλο έλξης για τον τουρισμό, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εξοικείωση των εκπαιδευομένων με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και την αξιοποίηση της ελληνικής κουζίνας και αξιόλογων οινικών διαδρομών στην Ελλάδα για την ανάδειξη του τουρισμού ως μία νέα πηγή κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης/ΤΕΙ της ημεδαπής και της αλλοδαπής, καθώς και σε απόφοιτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ειδικότερα, το πρόγραμμα απευθύνεται σε οινολόγους, οινοποιούς, δημοσιογράφους οίνου και σε εργαζόμενους στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Μαθήματα Προγράμματος

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:

  • Μεσογειακή Κουζίνα
  • Διεθνής Κουζίνα
  • Από το Σταφύλι στο Ποτήρι του Καταναλωτή
  • Ελληνικός και Διεθνής Αμπελώνας
  • Γεύσεις και Αισθήσεις - Αντιληπτικές Ικανότητες
  • Γευσιγνωσία Οίνου και Φαγητό – Food and Wine Pairing
  • Case Study – Μενού Degustation
  • Οργάνωση Mενού και Σύνθεση Καταλόγου
  • Σέρβις – Art de la table
  • Σήμανση και Νομοθεσία στις Ετικέτες των Τροφίμων και των Οίνων
  • Υπεύθυνη Κατανάλωση και Δεοντολογία
  • Γαστρονομικός Τουρισμός και Οινοτουρισμός
  • Η Εξυπηρέτηση του Πελάτη Βήμα-Βήμα
  • Λεπτομέρειες της Εξυπηρέτησης
  • Η Ποιότητα της Εξυπηρέτησης
  • Παράπονα - Αντιρρήσεις στην Εξυπηρέτηση

Κόστος Προγράμματος

Εκπτώσεις έως 40% στα δίδακτρα των Προγραμμάτων. Δυνατότητα αποπληρωμής σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες και στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στην κοινωνία λόγω περιορισμού στο διαθέσιμο εισόδημα, παρέχουμε σε όλους ειδική έκπτωση 15% στα δίδακτρα για αιτήσεις από 28/10/2024 έως και 07/01/2025 & προεγγραφή με 80€. Η εν λόγω έκπτωση εφαρμόζεται επί του συνόλου των διδάκτρων εφόσον, έχουν αφαιρεθεί τυχόν άλλες εκπτώσεις.

Παράλληλα, ισχύει εκπτωτική πολιτική για Ανέργους (30%), Κατόχους Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων (30%), ΑΜΕΑ (25%), Πολύτεκνους (20%), κ.ά. Δείτε στον παρακάτω πίνακα πως διαμορφώνονται τα δίδακτρα για κάθε ομάδα που δικαιούται έκπτωση.

Για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στον 85_86 κύκλο σπουδών από 28/10/2024 μέχρι και 04/12/2024 ισχύει έκπτωση 15% λόγω early entry. Η εγγραφή στο πλαίσιο της έγκαιρης προκράτησης θέσης, κατοχυρώνεται με καταβολή μέρους των διδάκτρων ύψους 80 ευρώ. Η αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού γίνεται σε δόσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Η έκπτωση λόγω early entry εφαρμόζεται επί του συνόλου των διδάκτρων εφόσον έχουν αφαιρεθεί τυχόν άλλες εκπτώσεις.

Για τη χορήγηση του πιστοποιητικού είναι απαραίτητη η αποπληρωμή του συνόλου των διδάκτρων.

Δίδακτρα Προγραμμάτων
Διάρκεια (μήνες) 3
Δίδακτρα (σε δόσεις) 450 383 €
Αριθμός δόσεων 3
Ποσό δόσης 150 128 €
Δίδακτρα (εφάπαξ) 430 366 €
Δίδακτρα με έκπτωση
Έκπτωση 15% 20% 25% 30%
Δίδακτρα 383 326 € 360 306 € 338 287 € 315 268 €
Δόση 128 109 € 120 102 € 113 96 € 105 89 €
Εκπτωτική Πολιτική

Το E-Learning του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α., στο πλαίσιο του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της παροχής αυτοχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων εξ αποστάσεως επιμόρφωσης, εφαρμόζει ειδική εκπτωτική πολιτική για συγκεκριμένες κατηγορίες εκπαιδευόμενων. Αναφορικά με τους όρους χορήγησης εκπτώσεων και την εταιρική εκπτωτική πολιτική δείτε περισσότερα εδώ.

Κατηγορίες εκπαιδευόμενων που δικαιούνται έκπτωση στα δίδακτρα

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος Προγράμματος

Στοιχεία Ακαδημαϊκού Υπευθύνου

Κοτσερίδης Γεώργιος
Κοτσεριδης Γεωργιος
Καθηγητής Οινολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Οινολογίας & Αλκοολούχων Ποτών, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Συντελεστές Προγράμματος

Στοιχεία Συντελεστών του Προγράμματος

Γκουλιώτη Έλλη
Γκουλιωτη Ελλη
Χημικός (ΑΠΘ), Msc Οινολόγος (ΓΠΑ), Υποψήφια Διδάκτωρ Οινολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Λόλα Δέσποινα
Λολα Δεσποινα
Χημικός Μηχανικός (ΑΠΘ), Msc Οινολόγος (ΓΠΑ), Υποψήφια Διδάκτορας Οινολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Προβατάς Κωσταντίνος
Προβατας Κωσταντινος
Χημικός (ΑΠΘ), Sommelier (Diploma WSET), Υπηρεσίες Marketing.
Χάρης Νικόλαος
Χαρης Νικολαος
MSc Διαχείριση διεθνούς τουρισμού και φιλοξενίας, Πανεπιστήμιο Strathclyde, Γλασκόβη, BA (Hons), Πανεπιστήμιο Wales, Κάρντιφ, Swiss HND.
certificates decoration

Πιστοποιητικά Προγράμματος

Δείτε δείγμα του χορηγούμενου Πιστοποιητικού

Πότε λήγει η Ειδική Έκπτωση;

Απομένουν 23 μέρες για τη λήξη της Ειδικής Έκπτωσης