Το Σάββατο και την Κυριακή 10 & 11 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε διήμερο βιωματικό σεμινάριο με τίτλο: «Τουρισμός, Γαστρονομία, Οινογνωσία» που διοργάνωσαν το Ε-Learning του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών.
Το σεμινάριο έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών και πραγματοποιήθηκε με κεντρικό άξονα τους επαγγελματικούς τομείς με προοπτική στην αγορά εργασίας όπως ο Τουρισμός και το τουριστικό μάρκετινγκ, η οινογνωσία - οινογευσία και η γαστρονομία. Συμμετείχαν δωρεάν εκπαιδευόμενοι του E-learning του ΕΚΠΑ που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς αντίστοιχα εξ αποστάσεως επιμορφωτικά προγράμματα.
Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η ανάδειξη των επαγγελματικών κλάδων που παρουσιάζουν ανάπτυξη στην αγορά εργασίας και η εξοικείωση των συμμετεχόντων με την πρακτική διάσταση των σχετικών αντικειμένων. Πρόκειται για κλάδους οι οποίοι πέρα από το γεγονός ότι απασχολούν σημαντικό αριθμό εργαζομένων, αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον αφού είναι νευραλγικοί για τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, ο βιωματικός χαρακτήρας του σεμιναρίου συνέβαλε στη σύνδεση της θεωρίας με τις δεξιότητες που χρειάζεται να έχουν οι επαγγελματίες των εν λόγω κλάδων.
Στο σεμινάριο μίλησαν οι: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΤΣΕΡΙΔΗΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής Οινολογίας του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών («Μύηση στο Ελληνικό Κρασί»), ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΣΩΝΗ, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΙ Αθηνών («Tourism Smart Cities»), ΜΑΓΔΑ ΠΕΙΣΤΙΚΟΥ, Καθηγήτρια Τουριστικών και Επισιτιστικών Θεμάτων («Storytelling στην Γαστρονομία»), ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΜΙΝΑΚΗΣ, Οικονομολόγος - Διδάκτωρ Επιστήμης Μάρκετινγκ («Τουριστικό Μάρκετινγκ»), ΜΑΡΙΟΣ ΨΥΧΗΣ, Οινολόγος - MSc στην Φαρμακογνωσία και Χημεία Φυσικών Προϊόντων («Οινογνωσία»), ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, Οινοχόος - Οινολόγος («Βιωματικό Σεμινάριο Οινογευσίας»).
Το E-Learning του Πανεπιστήμιου Αθηνών έχει αναπτύξει και συνεχίζει να εμπλουτίζει συνεχώς μια κατεύθυνση προγραμμάτων που περιλαμβάνει αντικείμενα όπως οινογνωσία, αμπελουργία, οινικό τουρισμό, βοτανοθεραπεία κ.α. τα οποία διασυνδέουν τη θεωρητική με την πρακτική γνώση αναπτύσσοντας κυρίως, την εφαρμοσμένη διάσταση των επιστημών στα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία. Όλα τα νέα προγράμματα που αναπτύσσονται, προσανατολίζονται στην παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων που είναι απόλυτα συνυφασμένες με τις εξελίξεις που θα κυριαρχήσουν στο μέλλον τόσο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο πρόβλεψης των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία. Για το λόγο αυτό τα προγράμματα εμπλουτίζονται τόσο με δράσεις βιωματικής εκπαίδευσης όπως το εν λόγω διήμερο σεμινάριο αλλά και διαδραστικές εκπαιδευτικές μεθοδολογίες όπως live streaming και βιντεοσκοπημένες διαλέξεις κλπ.
Για επιπλέον υλικό αναφορικά με το σεμινάριο ανατρέξτε στα επισυναπτόμενα αρχεία: